Çocuk koltuğu olmadan çıkmayın
9 Haziran 2008'de Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan...
9 Haziran 2008'de Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar, “çocuk oto güvenlik koltuğu”nda yolculuk edebilecek.
Çocukların can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için hayata geçirilecek uygulama, 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale gelecek. Uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.
Para cezası almak istemeyen ve zorunlulukla da olsa çocuklarının güvenliğini sağlamak isteyenler, 1 Haziran öncesindeki hafta sonunda çocuk koltuğu almak için marketlere, bebek ve çocuk mağazalarına gitti.
Çocuk koltuğu kullanımının zorunlu hale getirilmesi, çocuk mağazalarında ve marketlerin ilgili reyonlarında canlılığa yol açtı. Bebek ve çocuk mağazaları, vitrinlerini çocuk koltuklarıyla doldururken, uyarı yazılarını da ihmal etmedi.
Birçok firma, bu dönemde pazardan daha fazla pay alabilmek, satış rakamlarını artırmak için kampanyalar düzenlerken, bazıları da hediyeli satışlara yöneldi.
EURO NCAP TESTİNDEN GEÇMİŞ KOLTUKLAR
Piyasada koltuk fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Avrupa standartlarında Euro NCAP testinden geçmiş bin 200 liralık koltuklar kadar çocuğa istenilen güvenliği sağlayamayan 100 liranın altında satılan koltuklar da bulunuyor.
Bursa'da kurulu bir mağazanın satış müdürü Erkan Kızılkaya, zorunluluğun 1 Haziran'dan itibaren başlayacağı yolundaki haberlerin geçen hafta gazete ve televizyonlarda yayımlanmasının ardından çocuk koltuğu satışlarının önemli oranda arttığını söyledi.
Talebin artması üzerine mağazalarındaki çeşitliliği artırdıklarını dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:
“Çocuk oto koltuklarının fiyatları, güven ve konfor, kullanıldığı malzeme ve kumaşına göre 200 lira ile bin 200 lira arasında değişiyor. Bin 200 liralık koltuklar, üstün özellikleriyle çocuğa, güvenliğin yanı sıra konfor da sağlıyor. Otomobilin şasesine sabitlenebilen bu koltuklar, yerinden hiç oynamıyor. Özel malzeme kullanılan başlıkları, darbe emici özelliğiyle çocukların başını koruyor. Muhtemel kazalarda koltuğun öne doğru savrulmasını önleyen sisteme sahip bu koltuk, yanmaz, tutuşmaz, terletmez kumaşı, kademeli yatış pozisyonlarıyla çocuğa yüksek konfor da salıyor. Dalgalı köpük kullanılan kemerleri, omuz ve göğüs kısımlarına zarar vermiyor. Euro NCAP testinden geçen bu koltuk kadar daha ucuza satılanlar da bulunuyor. Ancak bunlarda güvenlik ve konfordan söz etmek biraz zor.”
Kızılkaya, son günlerde genellikle 500 ile 750 lira arasında satılan koltuklara talep olduğunu belirterek, ailelerin de ucuz olanlarının yeterli güvenliği sağlamayacağını düşündüğünü anlattı.
“OTO KOLTUĞU TAKLİDİ ÜRÜNLERLE CİNAYETE ORTAK OLMAYIN”
Önde gelen bir koltuk markasının Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erkin Ültanır ise Türkiye'de çok kaliteli oto koltuğu markaları olmasının yanında, şimdiye kadar süregelen denetimsizlikten dolayı rahatça ithal edilen ve kullanılması son derece sakıncalı oto koltuklarının da bulunduğunu vurguladı.
Özellikle dışarıdan bakıldığında görüntüsü hariç oto koltuğuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, 100 liranın altında fiyatlara satılan ürünlerden uzak durulması gerektiğine dikkati çeken Ültanır, şunları kaydetti:
“Bu ürünlere daha ziyade 'oto koltuğu taklidi' ürünler diyebiliriz. İşin acı yanı, bu ürünleri üreten firmalarla konuştuğunuzda, ürünlerinin oto koltuğu olmadığını iddia ederler. Ancak ürünü incelediğinizde, oto koltuklarında kullanılan kemer bağlantı yerlerine kadar birçok parçanın, ürünün oto koltuğunu andırması için birebir taklit edildiğini görüyoruz. Maalesef sektörümüzde, mağazalarına gelen ve konu hakkında bilgisi zayıf olan tüketicileri kandırarak, bunları oto koltuğu diye satan bebek mağazası sahipleri ya da yetkilileri de bulunuyor. Yıllardır sektördeki insanlara 'Bu ürünleri tüketiciye satarak, cinayete ortak olmayın' diyorum ama geldiğimiz noktadaki resim, maalesef bu.”
Ültanır, Avrupa standartlarına uygun belli markalar bulunduğunu ifade ederek, ailelere, yeterli araştırma yaptıktan sonra koltuk almalarını önerdi.
250 LİRANIN ALTINDA SATILAN KOLTUKLAR
Uygulamanın başlamasıyla emniyet güçlerinin ilk bakacakları şeyin seyir halindeki otomobilde bulunan çocuğun oto koltuğu kullanıp kullanmadığı olacağını dile getiren Ültanır, “Çocuğun boyu, kilosu ya da oto koltuğunun standartlara uyup uymadığını kontrol etmesi mümkün değildir. Bu durumda hayati görev, tabii ki ebeveynlere düşecek. Ebeveynler, herkesten önce ve yasaların yaptırımına ihtiyaç duymadan, çocuklarının boy ve kilolarına uygun ve Türkiye'de de uygulanacak standartlara göre bir oto koltuğu edinmelidirler” dedi.
Ültanır, Avrupa standartlarına uyan gerçek bir oto koltuğunun fiyatının 250 liradan başladığını belirterek, “250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltuklarının, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmesi çok mümkün değil” diye konuştu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.