Daimler, "Geleceğin Lojistiği"ne 500 milyon Euro harcayacak

Daimler, "Geleceğin Lojistiği"ne 500 milyon Euro harcayacak

Daimler geleceğin lojistik sistemlerini tanıttı. Şirketin ‘adVANce’ adını verdiği hafif ticari araç ve robot teknolojisinden oluşan entegre sistemiyle iletiler artık drone veya robot kuryelerle taşınacak

Küreselleşmenin en önemli sonuçlarından olan kentleşme süreci dünya üzerinde pek çok ülkeyi daha şimdiden hem ekonomik hem de ağır sosyal sorunlarla karşı karşıya bırakmış durumda. Birleşmiş Milletler’in rakamlarına göre halen 7 milyar olan dünya nüfusu 2050’ye gelindiğinde 9 milyara ulaşacak. Ancak asıl sorun bu 9 milyarın 7 milyarının büyük kentlerde yaşayacak olması. Dünya çapında nüfusu 20 milyonun üzerinde çok sayıda metropolün oluşması ise bu şehirlerin içerisindeki insan, trafik ve ticaret akışının büyük sorunlar yaratacağını gösteriyor. Almanya’nın önde gelen sanayi ve teknoloji şirketlerinden Daimler özellikle hafif ticari araçlarında geliştirdiği bir dizi vizyoner sistem yardımıyla bu sorunların en azından bir kısmının çözülebileceğini gösterdi.

3 TRİLYON DOLARLIK PASTA

Mercedes-Benz Vans Müdürü Volker Mornhinweg yaptığı açıklamada geleceğin kentsel alanı için devrim niteliğinde bir hafif ticari araç araştırması başlattıklarını söyledi. Bu çerçevede şirketin özellikle çok sayıda yenilikçi teknolojileri bünyesinde barındıran ‘adVANce’ girişimine de değinen Mornhinweg, “Yeni zamanlar yeni çözümler gerektirir. Bu alandaki yeni teknolojilere 5 yılda 500 milyon Euro harcayacağız” dedi. Şirketlerin geleceğin çok kalabalık şehirlerindeki mal ve ticaret akışını ‘akıllandırma’ çabalarının temelinde ise çığ gibi büyüyen e-ticaret akımı yatıyor. Halen dünya çapında 1.5 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip olan bu akımın 2018’de ikiye katlanarak 3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu da şehir içerisindeki kurye ve koli trafiğinin patlaması anlamına geliyor.

daimler-gelecegin-lojistigi2.jpg

NOKTASAL TESLİMAT

Şirket adVANce adı altında geliştirdiği bir dizi teknolojiyle günümüzün hafif ticari (VAN) araçlarını bir araya getirerek yeni bir araç/servis entegrasyonu oluşturuyor. Böylece tepeden tırnağa yeniden tanımlanan ticari araçlar hem taşıma hem de noktasal servisle yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Araçlar bunun için öncelikle gelişmiş algoritmalarla donatılıyor. Teslimatı yapılacak koliler dijital olarak adreslenip robotlar tarafından araçlara yerleştiriliyor. Araçlar gönderilerin ulaştırılacağı noktalara en yakın bölgeye gidiyor. Teslimat anında ise robot sistemler tarafından ister drone’lar ister uzay araçlarını andıran altı tekerlekli ‘dijital kuryelere’ yüklenen iletiler GPS yardımıyla noktasal teslimat yapabiliyor.

ALET KUTUSU EKSİK PARÇA SİPARİŞİ VERİYOR

Daimler’in akıllı minibüsü inşaatlarda da devreye girecek. Hazırlanan bu konseptte araç içerisinde bulunan alet kutuları içlerindeki donanımların tam mı eksik mi olduğunu bildiriyor. Eksik parça varsa sipariş ediyor.

VISION VAN İLE SİZ NEREYE KOLİLER ORAYA

Vision Van, stratejik gelecek girişimi “adVANce” kapsamında ortaya çıktı. Sistem elektrikli bir hafif ticari araç, gelişmiş algoritma ve robotların yönettiği teknolojilerin birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Aracın çatısında bulunan iki adet drone’un her birinin iki kilogramlık taşıma kapasitesi bulunuyor. Bunlar, 10 km’lik bir yarıçap içerisinde bağımsız olarak dağıtım yapabilir. Bu araç ile dağıtım işleminin yüzde 50 daha verimli olması bekleniyor.

İÇİ BAŞKA BİR DÜNYADAN

Joystick ile Drive-by-Wire kumandası direksiyonu ortadan kaldırdı. Bu sayede pedallar ve orta konsol da yok oldu. Geniş bir yay şeklinde uzanan gösterge paneli hız göstergesi, rota planlamasına yönelik bilgiler ile drone uçuşuna yönelik bilgileri gösteriyor.

daimler-gelecegin-lojistigi3.jpg

AĞIR KUTULAR 'YILDIZ GEMİLERİ' İLE ULAŞTIRILACAK

Daimler’in bir diğer lojistik projesi ise ‘Starship’ sistemi. Bu proje kapsamında algoritmalar tarafından düzenlenen hafif bir ticari araç içerisinde çekmece gibi 54 yük taşıyıcısı bulunuyor. Bunların her biri Starship (Yıldız Robotları) adında özel olarak üretilmiş altı tekerlekli robotların taşıyabileceği gibi tasarlanmış.

 6 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Erişim mesafesi 1.5 km ila 3 kilometre arasında değişen robotlardan araç içerisinde 8 adet yer alıyor. Saatte 6 km hız yapabilen bu araçlar teslimatı GPS yardımıyla istenen noktaya yapabiliyor. Engellerden kaçınma özelliğine sahip araçlar ayrıca üzerlerindeki kameralarla kumanda merkezinden takip edilebiliyor.

MAHMUT SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.