Demiryolu ağı ortak geliştirilecek

Demiryolu ağı ortak geliştirilecek

İkinci Uluslararası İran Taşımacılık Forumuna katılmak için Tahran'a giden Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti...

İkinci Uluslararası İran Taşımacılık Forumuna katılmak için Tahran'a giden Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti ile görüştü. Türkiye İran taşımacılığında demiryolunun geliştirilmesi için hazırlanan projeler iki ülkeden de onay aldı.

 

Yılmaz, başkent Tahran'da, Rahmeti ile yaptığı ikili görüşmede, taşımacılık konusunda iki ülke arasındaki sorunları dile getirdi. Türkiye'den İran'a giriş yapan taşıtlara akaryakıtta fiyat farkı uygulandığını ve bu taşıtların sıfır yakıtla giriş-çıkış yapmak zorunda bırakıldıklarını gündeme getiren Yılmaz, bu uygulamaların iki ülke taşımacılığında önemli sorun oluşturduğunu belirtti ve düzeltilmesini istedi. Demiryolu taşımacılığında da bazı sorunlar olduğunu, bunların da çözülmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi hakkında bilgi verdi. İki ülke arasında karşılıklı uçak seferleri yapıldığına da işaret eden Yılmaz, mevcut seferlerin yeterli olmadığını söyledi ve Türkiye-İran arasındaki uçak seferlerinin karşılıklı artırılmasını istedi.

Taşımacılığın uluslararası işbirliği ve ortak projelerin hayata geçirilmesinde büyük önem taşıdığını söyleyen Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, İran'ın başkenti Tahran'daki İkinci Uluslararası İran Taşımacılık Forumu bakanlar toplantısında yaptığı konuşmada, taşımacılığın ekonomideki yerinin önemli olduğuna değindi ve bu alanda uluslararası işbirliğinin zorunlu olduğunu belirtti.Taşımacılığın, uluslararası işbirliği ve ortak projelerin hayata geçirilmesi için büyük önem taşıdığını dile getiren Yılmaz, taşımacılığın önündeki teknik ve siyasi engellerin kaldırılması için her ülkenin gayret göstermesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Yılmaz, son zamanlarda Asya ve Avrupa arasındaki taşımacılık ağının büyük önem kazandığını ifade ederek, iki kıta arasındaki taşımacılığın kolaylaştırılması için çaba gösterilmesi, sınırlardaki engellerin kaldırılması ve işlemlerin kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti. Ülkeler arasındaki ulaşım yollarının iyileşmesinin diğer ilişkileri de geliştireceğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye olarak taşımacılığın alt yapısını önemsediklerini, bunun için de kara ve demir yolu projelerine önem verdiklerini, otoyol ve demir yolu yapımı projelerini sürdürdüklerini anlattı. Yılmaz, uluslararası taşımacılıkta demir yolunun öneminin de büyük olduğunu belirterek, Tahran'dan kalkan bir yük treninin bir hafta içerisinde yükünü Türkiye'ye boşalttıktan sonra geri dönebileceğine inandığını da söyledi.

 

Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi

Türkiye ve İran arasında, taşımacılık konusundaki önemli konulardan birinin de demiryolu taşımacılığı olduğunu ifade eden Yılmaz, Tatvan-Van arası tren seferlerinin trenferyer ile yapıldığını, bunun da ulaşımı kesintiye uğrattığını vurguladı. Sorunun aşılması için çeşitli alternatifler bulunduğunu ancak en makul olanın ?Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi? olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları ekledi: ''Türkiye, demiryolu ağının genişletilmesi konusunda büyük yatırımları yapıyor, bu konuda çok projeler var. Eğer bu projeyi de Türkiye kendi imkanlarıyla yaparsa, buna sıra 2013'e doğru gelecek. Bunun için biz bu konuda finansal yönden işbirliği yaparak, daha kısa bir zamanda yapabilir miyiz diye teklifimizi İran tarafına ilettik. İran tarafı da bunu kabul etti. Daha önceden de Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad arasında bu konuda mutabakata varılmıştı. Bu projeyi ortak gerçekleştirme konusunda sözlü mutabakata vardık. Temas noktaları belirlendi, iki taraf da bir araya gelerek, projeyi en kısa zamanda nasıl gerçekleştireceklerini görüşecek.''

 

Taşımacılıkta işbirliği

 

İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti Bölge ülkelerinin taşımacılıktaki işbirliğini artırmaları gerektiğini, bunun için de ulaşım alt yapısının iyileştirilmesinin şart olduğunu belirtti. İran olarak Türkiye ve Irak sınırlarına kadar otoyol yaptıklarını, bu ağı bütün komşu ülke sınırlarına kadar geliştirmeyi planladıklarını belirten Rahmeti İran'da 4 bin kilometre otoyol, 8 bin kilometre de demiryolu bulunduğunu, mevcut demiryolu ağını Azerbaycan üzerinden kuzey Avrupa'ya kadar uzatmayı düşündüklerini söyledi. İranlı bakan, hükümet olarak taşımacılığın önündeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını da ifade etti.

İkinci Uluslararası İran Taşımacılık Forumu bakanlar oturumuna, Türkiye ve İran dışında, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan ve Ermenistan ulaştırma bakanları da katıldı. 

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın İran'a yaptığı uçak seferlerinin iki katına çıkacağını bildirdi. Bakan Yılmaz, iki gün önce Ankara'da imzalanan enerji mutabakat zaptı konusunda İran tarafından olumlu tepkiler aldığını da kaydetti. 


LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.