Deniz kirliliğine anında müdahale
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, denizlerde oluşabilecek kirliliğe karşı 1 Ulusal ve 6 Bölgesel Acil Müdahale Planı hazırlandı. Buna...
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, denizlerde oluşabilecek kirliliğe karşı 1 Ulusal ve 6 Bölgesel Acil Müdahale Planı hazırlandı. Buna göre kıyılardaki yoğun tanker trafiği, artan kıyı tesisi sayısı ve petrol arama faaliyetleri nedeniyle oluşan risk durumlarında kirliliğe anında müdahale edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 8 bin 333 kilometre sahil şeridine sahip Türkiye denizleri ulaşım, balıkçılık, yüzme suyu alanları, turizm aktiviteleri gibi pek çok amaca hizmet ediyor.
Sadece İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı'ndan ise 55 bin gemi geçiş yapıyor. Bakanlık, bu risklere karşı alt yapının oluşturulması ve kurumlar arası işbirliği için eylem planı hazırladı. Meydana gelen petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenme olaylarında etkin müdahalenin sağlanabilmesi için acil müdahale sistemini oluşturan 1 Ulusal ve 6 Bölgesel Acil Müdahale Planı Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe girdi.
Bölgesel seviyede müdahalenin yeterli olacağı 2. Seviye bir olayın meydana gelmesi durumunda Bölgesel Acil Müdahale Planları valiliklerce, bölgesel seviyede müdahalenin yetersiz kaldığı 3. Seviye bir olayın meydana gelmesi durumunda ise Ulusal Acil Müdahale Planı Bakanlıkça aktive edilecek.
Planların uygulaması ile şunlar amaçlanıyor: "Olayın boyutuna ve hassasiyetine göre gerekli imkan ve kabiliyetlerin zamanında sevk ve idaresi. Müdahale sistemi unsurları arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması yoluyla kamu ve özel müdahale imkanlarının etkin kullanılması. Kirliliğe en uygun yöntem ve teknikler ile müdahale edilmesi sağlanacak. Bu sayede kazadan kaynaklanabilecek çevresel zararlar önlenebilecek veya en aza indirilebilecek."
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.