Denizciler krizden çıkışı fuarda konuşacak
Gemi siparişlerinin iptal edilmesiyle darboğaza giren tersanecilerin son umudu, bugün İstanbul'da başlayan denizcilik fuarı. Fuarda armatörler de onarım...
Gemi siparişlerinin iptal edilmesiyle darboğaza giren tersanecilerin son umudu, bugün İstanbul'da başlayan denizcilik fuarı. Fuarda armatörler de onarım ve ikinci el gemi satışına yönelen sektörün son durumunu değerlendirecek.
Küresel krizde durma noktasına gelen uluslararası ticaret en çok denizcilik sektörünü etkiledi. Kriz öncesinde 2013'e kadar dolu olan tersanelerdeki siparişler teker teker iptal edildi. Türkiye, petrol zengini ülkelere yönelerek kriz sonrası yeni gemi inşa sanayiini canlandırmayı hedefliyor. Sektörün oyuncuları bu yıl 23 Mart'ta İstanbul'daki Euport fuarında bir araya gelerek çıkış reçetesi üzerinde konuşacak. Yeni iş anlaşmalarının yapılmasını destekleyen tanıtımlar gerçekleştirilecek olan fuarda Avrupa ülkelerinin yanı sıra Mısır, Dubai, İran, Irak gibi Ortadoğu ülkeleri ve Asya ülkelerinden de ziyaretçi katılımı bekleniyor. Türkiye'de asgari yüzde 15'i tamamlanmış gemilerin yapımı için kredi verilmesi uygulamasının 2010'un ikinci yarısında uygulamaya geçmesi ile sektör yeniden hareketlendi. Bu uygulama ile 100 civarında geminin inşasının tamamlanacağı belirtilirken, bu durum yeni gemi inşası için de moral verdi. Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşan bu destek paketi ile sektörde 30 bin kişinin de tekrar gemi inşa sanayiinde istihdam edilmesi sağlanmış olacak.
Organizatör NTSR Fuarcılık Grup Direktörü Esin Aslıhan, siparişlerin iptal edildiği ortamda sektörün gemi tamir, bakım, onarım ve ikinci el gemi satışları gibi alanlara kaydığının altını çizerek, "Bu sektörlerde ilk 5'te yer alıyoruz." dedi. Türkiye, armatörlük konusunda henüz istenilen noktada değil. 300 milyar dolarlık dünya deniz ticaretinden ancak yüzde 1 pay alabiliyor. En büyük payı yüzde 10 ile Yunanistan alıyor. Türkiye, dünya filosunda 16. sırada yer alıyor. Gemi kazanmazsa her yerde kriz oluştuğuna dikkat çeken Aslıhan, "Krizle 150 milyon dolar değerinde peşinatını yakarak sipariş iptal eden armatör var. Çin, özellikle peşinatları iade etmedi. Büyük gemilerin çoğu Çin'de yapılıyordu. Türk denizcileri, kesin sipariş iptallerinde dürüst davranarak peşinatları iade etti. Genelde de sipariş erteleme yoluna gidildi. Çin'deki sıkıntı Türkiye için fırsat oldu." diye konuştu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.