Denizleri ticari gemilerle fethetmeliyiz
Bartın Valisi Bülent Savur, Batı Karadeniz 1. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi Çalıştayı"nda "Mücadele, iktisadi mücadeledir. Artık dünya denizlerini, topunla...
Bartın Valisi Bülent Savur, Batı Karadeniz 1. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi Çalıştayı"nda "Mücadele, iktisadi mücadeledir. Artık dünya denizlerini, topunla tüfeğinle değil, ticaret gemilerinle fethetme zaruretin var" dedi.
Bartın Üniversitesi'nce "Batı Karadeniz 1. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi Çalıştayı" düzenlendi. Bartın Valisi Bülent Savur, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde dünyada müstemleke oluşturmanın, fiili işgallerle ya imkansız ya da çok pahalı hale gelmeye başladığını söyledi.
Bu durumda yeni stratejiler geliştirildiğini ve fiili işgal yerine iktisadi anlamda işgale girişildiğini öne süren Savur, şöyle konuştu:
"Dün atalarımız, birtakım silahlı güçlere karşı ülkeyi savunarak köleliğe müsaade etmemişlerse bugün yürütülecek mücadele iktisadi mücadeledir. Bu da iktisadın, üretimin dimdik ayakta olmasına bağlıdır. 1980'lerde 2 milyar dolar ihracat, 3 milyar dolar ithalatla kendimizi avutuyorduk. Şimdi, çok şükür, dünyanın en büyük 16. büyük ekonomisiyiz. Bu pasaportumuzun itibar gördüğü, Türkçemizin konuşulması demektir. Bu iktisatla, ekonomiyle ve üretimle mümkün olmuştur. Bugünün mücadelesi, iktisadi mücadeledir. İktisadın, üretimin her sahasında olmak zorundayız. Taşımacılık olmazsa iktisat olmuyor, üretimde bir işe yaramıyor. Artık dünya denizlerini, topunla tüfeğinle değil, ticaret gemilerinle fethetme zaruretin var. Bugünün dünyasında en ucuz taşımacılık da deniz taşımacılığıdır. Bugün çok şükür gemi üretiminde dünyanın önemli ülkelerinden biriyiz. Ufkumuzu, ruhumuzu karartmaya gerek yok. Bizim müteşebbisimiz, bizim gibi bürokratların frene basmasına rağmen bunu başarmışlardır. Bunu da kabul edelim."
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da geçmişte dünyaya izan veren devlet olma pozisyonumuzun, bir şekilde üzeri örtülmüş ve küllenmiş olduğunu öne sürerek, son yıllarda tarihte oynadığı rolü, yeniden oynama iddiasını yeniden gündeme getiren bir ülke halinde olduğumuzu söyledi.
Türkiye'nin, artık başkalarının gündemlerine tabi olan değil, kendisi gündemi belirleme iradesi ve gücünü gösteren bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan Kaplan, "Çevremizde olup bitenlerinde doğrusu bundan kaynaklanan rahatsızlıklar olduğunu düşünüyoruz. Bunlar olacak fakat, bu kervan elbette ki tarihsel sürecine ve gücüne bağlı olarak devam edecek. Bu ülkenin tarihsel misyonuna ve gelecek umutlarına ışık tutacak tarihsel bir süreç, başkaları istese de istemese de yaşanacak" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.