Dev lojistik merkezi Venlo Türk firmaları yatırıma çağrıyor
Hollanda’nın Venlo kenti belediyesi 1 milyar euro yatırımla Avrupa’nın en büyük lojistik merkezini kurdu. Rotterdam Limanı ile bağlantılı merkez için Türkiye’de ofis açma çalışmaları başlatan belediye yönetimi, Türk firmalarını yatırıma çağırdı
Hollanda’nın Venlo kenti belediyesi, 1 milyar Euro yatırımla Avrupa’nın en büyük lojistik merkezini kurdu. Yatırımın tamamlanmasının ardından pazarlama ve tanıtım için öncelikle Türkiye’ye ekip gönderdi. Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijin başkanlığındaki Hollanda heyeti, merkezi tanıtmak için Türkiye’de ofis açmak üzere görüşmelere başladı. Satijin, “Türkiye’yi çok önemsiyoruz. Burada bir tanıtım ofisi de açmayı planlıyoruz” dedi.
40 kilometreye ulaşan genişliği ile “Avrupa’nın en geniş limanı” olan Rotterdam Limanı ile entegre şekilde planlanan lojistik merkezin, Türkiye’nin dış ticaret için yarattığı depolama ve dağıtım imkanlarını anlatmak üzere gelen Hollanda heyeti, yine Hollandalı yazılım şirketi Slimstock tarafından bu yıl 3 kez düzenlenen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi (3. International Supply Chain Summit İstanbul-İSCSİ) merkeze hakkında Türk lojistikçilere sunum yaptı.
Toplantı sonrası DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Venlo Belediyesi Başkan Yardımcısı Stephan Satijin, organizasyon kapsamında Türkiye ile işbirliği imkanlarını görüşmek ve araştırmak için ekibiyle birlikte geldiklerini anlattı. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk şirketleriyle görüşmeler yaparak Venlo lojistik merkezinde depo yatırımı yapmaya davet ettiklerini belirten Satijin, “Türkiye’yi çok önemsiyoruz. Türk firmalarıyla işbirliğini artırmak ve daha fazla firmayı Venlo’ya çekmek için İstanbul’da bir tanıtım ofisi açmayı planlıyoruz. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz hafta Hollanda Konsolosluğu ile görüşme yaptık. İstanbul stratejik olarak çok önemli bir konumda. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk firmalarına Venlo’da önemli yatırım fırsatları sunuyoruz. Venlo, Batı Avrupa’da iş yapan firmaların lojistik ve depo yatırımı yapması için çok ideal bir konumda” dedi.
Canon, tüm dağıtımı Venlo’dan yapıyor 4 bin 500 hektar alana sahip merkeze bugün kadar 1 milyar euroluk yatırım yapıldığını, yatırımların devam ettiğini, sadece inşaatı devam eden demiryolu ve konteyner terminaline de 100 milyon euro yatırım yapılacağına dikkat çeken Satijin, “Venlo stratejik olarak İstanbul gibi çok önemli bir konumda. Almanya’nın sınırında, Rotterdam ve Amsterdam’a çok yakın. İstanbul nasıl Türkiye’nin lojistik hub’ı ise bizde Venlo’yu bu konuma getirmek istiyoruz. Yatırımlarımız devam ediyor. Merkezin kapasitesini genişletmek için daha fazla yatırımcıyı buraya çekmek istiyoruz. Şimdiden çok büyük firmalarla çalışıyoruz. Dünya devlerinden Canon bütün dağıtımını Venlo’dan yapıyor. Geçtiğimiz hafta Rotterdam Limanı ile sözleşme imzaladık. Rotterdam Limanı bizi en önemli stratejik dağıtım merkezi olarak belirledi. Antwerp ve Rotterdam bizim için ne kadar önemli bir lokasyon ise İstanbul da o kadar önemli. O nedenle Türk firmalarıyla iş birliğini çok önemsiyoruz” diye konuştu.
İlk Türk yatırımını Çak Group yaptı Hollanda’nın küçük bir yer olmasından dolayı burada depo ve benzeri yatırımların yapılacağı çok alan olmadığını ifade eden Satijin, Venlo’nun bu anlamda nadir şehirlerden biri olduğunu söyledi. Buraya yatırım yapacak firmaların pek çok avantaj yakalayacağını vurgulayan Satijin, “Venlo Hollanda’da yatırım yapmaya fırsat sunan boş arazilerin olduğu nadir yerlerden biri. Batı Avrupa ile iş yapan Türk firmaları burayı bir dağıtım merkezi ve depolama alanı olarak kullanabilir. Türk şirketi Çak Group, merkezimize yatırım yapan ilk Türk firmalarından biri. Venlo’nun stratejik konumunun sunduğu avantajların yanı sıra gümrük işlemlerinde kolaylık ve indirimler sağlıyoruz. Ayrıca bir ekibimiz yatırımcılara istedikleri her konuda danışmanlık hizmeti sunuyor. Buraya yatırım yapacak Türk firmaları Hollandalı ve diğer yabancı yatırımcılarla işbirliği yakalama ve know how alışverişinde bulunma imkanı da yakalayacak” dedi.
Stanjin, ABD’li yatırımcıları da bölgeye çekmek istediklerini belirterek önümüzdeki haftalarda Hollanda Başbakanı ile ABD’ye bölgenin tanıtımı için gideceklerini aktardı.
16-17 Eylül tarihlerinde Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel’de düzenlenen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi’ne 200 yerli ve yabancı firmanın katıldı. Destekçileri arasında Lojistik Derneği (LODER) DSV, ORTEC, SCM ve THY Cargo’nun yanı sıra bu yıl Hollanda Venlo Belediyesi de yer aldı.
SLIMSTOCK, TÜRKİYE’Yİ BÖLGENİN MERKEZİ YAPACAK
International Supply Chain Summit İstanbul’u (İSCSİ) düzenleyen Hollanda merkezli yazılım şirketi Slimstok, Türkiye’deki yatırımlarını artırıyor. 3 yıldır gerçekleştirdiği bu zirvenin yanı sıra şirket, Türkiye’de ilk kez bir tedarik zinciri kulübü kurulmasını da sağladı. Toplantıda DÜNYA’ya konuşan Slimstock Global Genel Müdürü Eric van Dijk, “Türkiye pazarını çok önemsiyoruz. Buradaki yatırımlarımız devam edecek. Türkiye’yi Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler için merkez yapmayı planlıyoruz” dedi. 1993 yılında kurulan Slimstock, 600’den fazla müşterisi ile Avrupa pazar liderlerinden biri. Komple bir yazılım paketi olan Slim4, talep planlama, öngörü ve stok yönetimini kapsıyor. Doğru zamanda, doğru stok, doğru yeri sağlamak için çalışan Slim4’ün önemli bir başarı grafiğine sahip olduğunu söyleyen Slimstock Türkiye Ülke Müdürü Songül Sezer, Slim4 ile stok maliyetlerinin yüzde 25-30 azaldığını ve müşteri hizmet seviyesinin büyük oranda arttığını vurguladı.
Aysel YÜCEL - DÜNYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.