'Devlet desteksiz yerli otomobil olmaz'
Dünyada her 10 kişiden, ABD'de ise her 5 kişiden birinin otomotiv sektörünün sağladığı ekonomiden faydalandığını kaydeden Okçuoğlu, bu yüzden Türkiye'nin...
Dünyada her 10 kişiden, ABD'de ise her 5 kişiden birinin otomotiv sektörünün sağladığı ekonomiden faydalandığını kaydeden Okçuoğlu, bu yüzden Türkiye'nin de otomotivde yerli otomobil ve daha fazla yatırım konusuna ağırlık vermesi gerektiğini dile getirdi. Uluslararası rekabet dengesi açısından Türkiye'de yapılan üretime ve üzerinde çalışılan yerli otomobil projesine devlet desteğinin şart olduğunu ifade eden Okçuoğlu, bunu devlet politikası yapan Kore gibi ülkeler olduğunu belirterek, "Kimse aksini düşünmesin, otomotiv devletler için vazgeçilmez bir ekonomi üretiyor. Özellikle pazar geliştirilmesi konusunda devletin desteği gerekir. Kendi markası ya da değil, ABD'de yatırımı olan kuruluşa mutlaka destek vardır. Örneğin Japonlar destek görür. Hatta yanlış biliniyor, iki yıl önce Toyota ABD'de sorunlu pedal nedeniyle sıkıntı yaşadığında devlet kuruluşları olayın üzerine gitmemeyi tercih etti. Oysa o pedal arızası nedeniyle oluşan kazalarda aralarında bir Türk'ün bulunduğu insanların öldüğü kayıtlara geçti." dedi.
Otomotivde farklılık ortaya çıkarmanın kolay olmadığını belirten Murat Okçuoğlu, şunları dile getirdi: "Otomotiv önce montaj, ardından taklit ve sonunda özgün üretime dönüşür. Japonya, ardından Kore ve şimdi Çin aynı yolda gitti. Türkiye, altyapı, fabrikalar ve mühendis birikimi ile iyi durumda. Bunu daha verimli bir sonuca dönüştürebilir. Ama ben elektrikli otomobil konusunun bir çıkış noktası olduğunu düşünmüyorum. 100 yıl önce de elektrikli otomobil vardı. 1974 petrol krizinde de yine gündemde idi. Şimdi de birkaç yıldır çok revaçta ama petrolle çalışan araçların veriminden çok uzakta."
Murat Okçuoğlu, Otomotiv Endüstri İhracatçıları Birliği'nin proje yarışması kapsamında Boğaziçi Üniversitesi'nde konuşma yapmak için İstanbul'a geldi. Yarışmanın yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu, Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması'na bugüne kadar 32 proje ve 80 tasarım başvurusu geldiğini söyledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.