“DFDS, işini layıkıyla yapıyor ama Ro-Ro’ya yeni oyuncular da girmeli”

“DFDS, işini layıkıyla yapıyor ama Ro-Ro’ya yeni oyuncular da girmeli”

Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, “Milli Ro-Ro’nun olmaması bizim ayıbımız. DFDS, işini iyi yapıyor ama başka oyuncular da gelirse rekabet de olur, böylece kalite de yukarıya çıkar” dedi.

7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi son oturum olan Intermodal Taşımacılık paneliyle kapandı. DFDS Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu’nun moderatörlüğünde yapılan oturumun konuşmacıları Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay ve Nestle Türkiye İthalat ve İhracat Grup Müdürü Sibel Öney’di.

ONUR TALAY: Kuruluş mottolarının intermodal taşımacılığı yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Onur Talay, “7-8 yıl önce TOBB’un önderliğinde bir BALO furyası vardı. Şirket, hala devam etmekle birlikte hedefine ulaşamadı. Bugünlere gelmemizdeki en önemli faktör U.N RO-RO ve DFDS’tir” açıklamasını yaptı.

SİBEL ÖNEY: İthalatlarının yüzde 28’ini intermodal taşıma ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sibel Öney de, “Son 12 ayda 2.400 ton karbon emisyonu tasarrufu yaptık. Bunu 103 bin çöp poşetini geri dönüştürdük diye özetleyebiliriz. Özetle 457 hanenin de enerji ihtiyacını gidermiş olduk" dedi.

FUAT PAMUKÇU: DFDS’in 0 karbon hedefi var. Biz de daha az karbon tüketme yolunda çalışmalar yapıyoruz. Peki ithalatçı ve ihracatçılar niye sizi tercih ediyor?

ONUR TALAY: Yeşil taşıma olduğu için tercih edilmesi olarak düşünülebilir. Ama bu değil karayoluna kıyasla çok daha esnek taşıma yapılabilmesi olarak tanımlamak gerek. Karayolunda yaşanan sorunlar bypass edildi. Fiyat garantisi de intermodal taşımacılığın tercihi için önemli bir faktör. Karayolundaki sıkıntıları müşterilerimize yansıtmıyoruz. 45’lik konteynerle taşıyoruz. Müşterilerimizin tamamı da karayolundan gelmedir. Minimum 2500 şoförün götüreceği 2250 konteyneri 150 şoför ile taşıyoruz.

SİBEL ÖNEY: Bizim en büyük motivasyonumuz sürdürülebilirlik ve çevre. Buralara sağlam adımlarla ilerleyebilmemiz için her türlü seçeneği sağlamamız gerekiyor. İntermodal da bize bu esnekliği getiriyor. Tam bir kazan kazan durumu yaşıyoruz.

FUAT PAMUKÇU: Sizin bir şirket olarak ne kadar karbon salınımı yaptığınız ön plana çıkacak. Türkiye’nin ihracat pazarlarında rekabetçi olarak devam edebilmesi için tedbirler alması gerekiyor. Benim öngörüm de intermodal taşımacılığın daha da tercih edilerek artacağı yönünde.Covid dönemindeki kazanımlarınız nedir? Operesyonlar covid ile birlikte nasıl değişti?

ONUR TALAY: Covid döneminde limanlardan sonraki demiryolu taşımaları arttı. Frekanslar da artmış gözüküyor. Bu o dönemin en büyük artısı. Patras, Sete, gibi blok tren hatlarI başlattınız. Karayoluna alternatifler gelmesiyle kolaylıklar da geldi. Biz de farklı güzergahlar sunabildik. Şoföre bağımlılığı nispeten daha azaltma gayretindeyiz. Şoför sayısının azlığı bilinen bir gerçek. Bu sıkıntıyı aşmanın en önemli boyutu yükleri demiryoluna kaydırmak olarak gözüküyor.

FUAT PAMUKÇU: Gıdanın önemi daha da ortaya çıktı. Siz tedarik zincirini nasıl yönettiniz?

SİBEL ÖNEY: Biz malzemelerin tedarik sürelerini gözden geçirerek gerekli güncellemeleri yaptık. Bazı malzemelerin stoklarını artırdık. Tartışmalar ve geri dönüşler aldık hala da bu toplantılarımızı sürdürüyoruz. İletişimi artırarak gerek konteyner, gerek de taşıt bulunurluluğunu artırdık.

FUAT PAMUKÇU: Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Yeni sektörler geldi mi? Müşteri tarafında nasıl gelişme oldu?

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL 6 BİN 45’LİK KONTEYNER TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ”

ONUR TALAY: En yoğun müşterimiz kimya sektörü. Bu yılı yaklaşık 10 bin isotank taşımasıyla kapatıyoruz. 45’lik konteynerle FMCG ve tekstil sektörünü ciddi olarak elleçliyoruz. Önümüzdeki yıllarda askılı treyler yatırımları yapacağız, siparişlerini de verdik. 100 adet 45’lik reefer konteyner siparişimiz var. 200 reefer konteyneri daha filomuza katacağız. 20’lik konteyner yatırımı yapıp 100 adet aldık. Bu yıl 3000 45’lik konteyner kapatacağız. Önümüzdeki yılı 6 bin konteynerle kapatma gayretimiz var.

FUAT PAMUKÇU: Karayolu değil de intermodal taşımacılığı tercih etmenizdeki ana etken sürdürülebilirlik demiştiniz bu karara nasıl varıyorsunuz?

SİBEL ÖNEY: Ticaret yaptığımız ülkenin koşulları intermodale uygunsa birinci önceliğimiz oluyor.

FUAT PAMUKÇU: Demiryolu Avrupa içindeki taşımalarda büyümüyor. Avrupa içindeki demiryolunun yoğun olması intermodale de doping oluyor. İntermodal taşımacılığın geleceğini ne belirleyecek?

ONUR TALAY: Artık intermodal nedir diye anlatmıyoruz. Uluslararası şirketler bir ihaleye çıktığında mutlaka alternatif mod ekliyorlar. İntermodalin önümüzdeki yıllarda daha da tercih edileceğine inanıyor ve tavsiye ediyorum. Diğer firmalar da, işi yalnızca karayolu ve denizyolu değil bir ürün olarak sunabilirler. Ne kadar çok oyuncu sektörde olursa biz de diri kalırız. Yeşil mutabakat konusunda ise, yaptığımız işin ileriki kuşaklara yaratacağı etkisi olarak bakıyor ve bunun gereklerini yapıyoruz.

FUAT PAMUKÇU: Ülkemizde çeşitli teşvik politikaları var. Yeşil mutabakatı dikkate alarak karbon salınımı düşük olan yenilikçi projelere destekler sağlanabilir. Biz de 125 adet elektrikli çekici siparişi verdik. Bu tarz öncü hareketlerin diğer kuruluşlara da örnek olacağını düşünüyorum.

SİBEL ÖNEY: Yaşam kalitesini yüceltmek adına yatırımlar yapıyoruz. Rota optimizasyonu, araç yatırımları, direkt fabrikadan müşteriye ulaşmak gibi çalışmalar gerçekleştiriyor, alternatif yakıtları tercih ediyoruz. Geçen yıl LNG’li araçlarla bu yıl da CNG’li araçlarla denemeler yaptık. Yeşil mutabakatla birlikte intermodale çok daha fazla eğilim olacak. Üretimde en düşük karbon emisyonu kullanacağız ama bunu lojistikte de talep edeceğiz. Macaristan’dan ithal ettiğimiz köpek mamalarını demiryoluyla getirmeyi tercih ettik tek bir hatta 1.400 ton karbon emisyonu sağlamış olduk.

FUAT PAMUKÇU: Türkiye’de intermodal hızlı büyüyor. Avrupa ve ABD’nin gerisindeyiz. Daha hızlı ilerlemek için ne yapılmalı?

HALKALI VE ÇERKEZKÖY’DEN ÇIKIŞ SIKINTILI

ONUR TALAY: 8 senedir bu işe konsantre biri olarak Avrupa’daki tüm terminalleri gezdim. En büyük eksikliğimiz zor ortamlardaki terminallerde iş yapmaya çalışmamızdır. Halkalı, Çerkezköy terminalinden Avrupa’ya gidiyoruz ama ciddi sıkıntılar var. Mülteciler isotanklarda ölü bulunuyor. Oyuncu sayısı çok az. DFDS’in şu anki durumu bir başka milli roronun olmaması bizim ayıbımız. 18 gemiyle hizmet veriyorsunuz bu sayı az. Kara tarafında Railcargo Avusturyalı veya bakıyorsunuz diğer tarafta Mars Logistics var %95’i Japon sermayeli bir tek Türk operatör yok. Türk nakliyeciler için en büyük sıkıntı bu. Siz bu işi layıkıyla yapıyorsunuz. Ancak, işin içine başka oyuncular gelirse rekabet de gelir. Kalite de yukarı çıkar. Halkalı’dan Çerkezköy’den slot almaya kalksam ciddi sıkıntılar yaşarım. Bizler gibi birçok şirket var bu kanayan yaramız.

FUAT PAMUKÇU: Şu an Türkiye’de kurların gelmiş olduğu nokta nerede olduğumuzu gösteriyor. Savaş koşulları malumunuz. Finansal olarak bazı zorluklar yaşanabiliyor. Mülteci sorunları gibi belirsizlikler devam ediyor. Enflasyonun hakim olduğu ülkemizde dün yaptığınız işi aynı maliyetlerle ertesi gün yapamıyorsunuz. Altyapı devletlerin ve bağlı kurumların işi. Türkiye bir ihracat hedefi koyduysa bu işi layıkıyla yapan kurumlara ihtiyacı var. Çünkü Türkiye’nin kaliteli ihracatını artırmaktan başka bir çözümü yok. Şu an 20 gemi işletiyoruz. Seneye 23’e çıkartacağız. Türkiye’nin ihracatını artırmak için çalışmayı sürdüreceğiz.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.