
DHL çalışan ve ortakları, “Innovation That Moves” etkinliğinde buluştu
Etkinlik kapsamında düzenlenen “Lojistikte İnovasyon” başlıklı panelde DHL Group’un Türkiye’deki 5 biriminin genel müdürleri şirketlerinin teknolojik çalışmalarını anlattı.
DHL İnovasyon Merkezi, lojistiğin geleceğini şekillendiren son trendleri sergilemek için her yıl farklı şehirleri ziyaret etmeye devam ediyor ve dünyanın farklı yerlerinden DHL müşterileri, çalışanları, iş ortakları, akademisyenler ve startuplarla bir araya geliyor. “Innovation That Moves (ITM)” adı verilen yenilikçi etkinlik, bu yıl 15-17 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Dubai, Köln, Şikago ve Singapur olmak üzere 4 farklı şehirde yer alan İnovasyon Merkezleri, DHL'in yeni fikirleri keşfetmek, gelişmekte olan teknolojileri test etmek ve en iyi uygulamaları hayata geçirmek için tüm paydaşlarıyla iş birliği yaptığı ortak bir alan olarak hizmet veriyor. Otomasyon, yapay zekâ ve veri analitiğindeki ilerlemelerden yararlanarak lojistik ortamını dönüştürmede önemli bir rol oynuyor. İnovasyon Merkezlerinin her biri fırsatları belirlemek, zorlukları çözmek ve lojistiğin geleceğini şekillendirmek için müşterilerin benzersiz ihtiyaç ve iş modellerine dayanan, özelleştirilmiş çok çeşitli atölyeler, turlar, etkinlikler ve trendlere dair içgörüler sunuyor.
“Lojistikte İnovasyon” panelinde DHL Grup Şirketleri Genel Müdürleri yenilikçi çözümleri anlattı
“Innovation That Moves” etkinliği kapsamında 15 Nisan 2025 tarihinde “Lojistikte İnovasyon” başlıklı panel düzenlendi. Panelde, Türkiye’de bulunan 5 farklı DHL biriminin genel müdürleri DHL dünyasının inovasyona yaklaşımını, sundukları teknolojik yenilikleri ve müşterilerine özel çözümlerini paylaştı. DHL EMEA, Teknolojiden Sorumlu Bölgesel Müşteri Direktörü Vildan Demir moderatörlüğündeki panelde; DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz, DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu, DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar, DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu ve DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox konuşmacı olarak yer aldı.
DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz
“Dünyada oluşan 3.5 milyar ton karbon emisyonunun yaklaşık 33 milyon tonluk karbon emisyonu DHL’den geliyor. Tek atmosfer prensibi ile iş ortaklarımızla alınan yakıtı beraber kullanıyoruz. Her geçen gün daha yeşil bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox
“Belirsizlikler yaşadığımız dönemlerde müşterilerimizin beklentilerine yanıt verecek hizmetler sunuyoruz. Burada en fazla inovasyondan yararlanıyoruz. Değişik araç ve değişik yöntemlerle müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve beklenmedik sonuçlarda ani kararlar vermek üzerine çalışıyoruz. Hızlı hareket etmemizi sağlayan yapay zekanın temele oturduğu çözümlerimiz bulunuyor. Envanterleri optimize etme şansı buluyoruz. Özellikle tekrar eden işleri robotize ederek insanı daha katma değerli işlere yöneltiyoruz. Tedarikçi risk analizi yaparken yapay zekadan çok yararlanıyoruz. Hizmetin sürdürülebilirliğini engellemeyecek çalışmalar yapıyoruz. EA bazlı chatbox’larımız sayesinde bilgiye her an ulaşabilme imkanı buluyoruz. Bir oyun kurgusu ile de, çalışanlarımızı içselleştiriyoruz. Tehlike analizleri, önleyici iş sağlığı önlemlerinde yapay zekayı merkezimize koyarak çözümler üretiyoruz. Müşteriler kendi işlerine odaklansın biz de en iyi bildiğimiz konulara odaklanıyoruz.”
DHL E-commerce /MNG Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz
“Son 3 yılı MNG Kargo’nun müşteri deneyimini artırmak yönünde geçti. Türkiye’nin en büyük hizmet sağlayıcılar arasında MNG Kargo zirvede yer alıyor. Türkiye, iş hacmi, ciro ve büyüklük olarak çok önemli bir yerde bulunuyor. Çift haneli büyümeler gerçekleştiriyoruz. Grup, satın alımın üstüne 250 milyon Euro’luk ek bir paketi de onayladı. 6 büyük aktarma merkezini yeni lokasyonlarda yeniden inşa edeceğiz. Araç filomuzu yenileyeceğiz. IT alanında da başta data center’imizi yenileyeceğiz. Kapasiteyi iki katına çıkaracak ve müşteri memnuniyetini geliştirmeye devam edeceğiz. İç dağıtım olarak zor bir sektör. 5 bin kuryemiz müşterilerle diyalog halinde, bu çok az sektörde olur. Öncelikle çok şeffaf davranıyor, herkesten geri dönüş alıyoruz. Lokasyon lokasyon bakarak bir yerde aksama görüldüğünde erken müdahale ediyoruz. Bizim ratingimiz 5 üzerinden 4.82 civarında bu oldukça iyi bir müşteri memnuniyetidir.”
DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar
“İş modelimizi asset light olarak tanımlıyoruz. 500’ün üzerinde alt taşıyıcımızın 7 bin aracı bulunuyor. Dolayısıyla bir kooperatif bantı oluşturduk. Dijital çözümlerimizi yalnızca müşterilerimize yönelik değil, alt taşıyıcılarımıza yönelik de geliştiriyoruz. Tedarikçilerimizin kurumsallaşmalarına destek oluyoruz. Bizim destek birimlerimizi kullanmalarını sağlıyor; know how veriyoruz. Sağladığımız ikinci en büyük faydayı boş kilometrelerini azaltmak üzerine geliştirdik. Ortalama 400 km olan yük bulma ölçüsünü 200 km’ye geliştirdik. Daha yalın bir modelle araçlarını işletmelerini sağlıyoruz. GPS, takip cihazları ile donatılan araçlarla yükün nerede olduğunu görebiliyorlar. Boş km azaltmak bize çevre temizliği olarak geri dönüyor. Elektrikli araçların şarj edilmesindeki sorunları büyük müşterilerimizle görüşerek çözüm bulacağız ve burada da önderlik edeceğiz. Gelişmelere en çabuk yatırım yapacak ve adapte olacak şirketlerden olduğumuzu söyleyebilirim.”
DHL Express T.G.M Volkan Demiroğlu
Trump vergilerinin firmayı nasıl etkilediği üzerine sorulan soruya verdiği yanıt:
“Dünyada müşterilerimize yönelik bilgilendirme yaptık. Değişikliklerin müşterilere nasıl yansıyacağını anlattık. Ticaretin hızlıca yön değiştirmesi üzerine etkin çalışmalarımız var. Bizim ağımız her türlü değişikliklere anında yanıt verebilmemizi sağlıyor. Amacımız, insanları birleştirmek, sorun çözmeyi seviyor ve müşterilerimize aktarıyoruz. Ticaretin yolunu açmaya devam edeceğiz. Ticaret nereye dönerse dönsün tecrübemizi yansıtır, yolu açarız.”
DHL'in küresel pazarın değişen taleplerini karşılamaya yönelik yaklaşımlarının ele alındığı panelde DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz, MNG'nin satın alınmasıyla birlikte, DHL'in e-ticaret hizmetleri konusunda geliştirdiği hizmetleri anlattı. DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu, hızlı hava taşımacılığı alanında sundukları çözümleri daha ileriye taşıyabilmek için gerçekleştirdikleri yatırımları anlatırken, DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar ise DHL’in Strateji 2030 çerçevesinde yenilik ve sürdürülebilirlik konularında yaklaşımlarını paylaştı. DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu şirketin sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği yenilikleri, DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox da daha dirençli ve esnek operasyonlar için hangi teknoloji ve stratejilerin devreye alındığı ile ilgili bilgileri aktardı.
Panelin ardından katılımcılar, DHL İnovasyon Merkezi’ndeki sergilere düzenlenen özel bir turla lojistik sektöründeki yenilikçi çözümleri yakından inceleme fırsatı buldu. Tur sırasında, sektörün geleceğine yön veren teknolojiler ve inovatif uygulamalar hakkında bilgiler verildi. DHL Orta Doğu ve Afrika İnovasyon Merkezi Başkanı Irina Albanese ve DHL Supply Chain Dijital Dönüşüm Ofisi Kıdemli Direktörü Thijs Hulstman ise “Lojistikte inovasyonla geleceği güçlendirmek” başlıklı bir oturumda sektördeki dönüşümü katılımcılarla paylaştı.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.