DHL, Türkiye’yi lojistik hub yapacak
Lojistik devi DHL Grup'un karayolu şirketi DHL Freight, Türkiye'yi Avrupa ile BDT ve Ortadoğu arasındaki taşımalar için merkez yapıyor. Taşımaları sadece Türk TIR'ları yapacak. Anadolu'ya da 7 yeni ofis açılacak.
Dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden Alman DHL, gelişen pazarlarda büyüme stratejisi doğrultusunda Türkiye'deki yatırımlarını artırıyor. Şirket, yatırımda öncelikli 11 pazarından biri olan Türkiye'de 2020 yılına kadar 100 milyon euro yatırım planlıyor. Geçtiğimiz aylarda 60 milyon euroluk yatırımla 3. havalimanını ekspres kargoda bölgesel hub yapacağını duyuran şirket, uluslararası karayolu taşımacılığında da Türkiye'yi bölgenin merkezi yapacağını açıkladı. Avrupa'dan karayoluyla gelecek yükler, BDT ve Ortadoğu'ya Türkiye üzerinden taşınacak. DHL Freight Güneydoğu Avrupa Bölge Direktörü Selçuk Boztepe, "DHL Freight Türkiye olarak 2.0'a, yani yeni bir versiyona geçiyoruz. Yeni pazarlara açılma hedefi doğrultusunda Türkiye'yi bölgesel hub yapıyoruz" dedi.
2014'te 56 milyar euronun üzerine ciro yapan Alman posta ve lojistik devi Deutsche Post DHL 325 bin çalışanı ile 220 ülkede faaliyet gösteriyor. Grubun, yıllık 500 milyon euro ciroya ulaştığı Türkiye'de 4 şirketi bulunuyor. DHL Ekspres, DHL Supply Chain ve DHL Global Forwarding'den sonra 2004 yılında DHL Freight Türkiye'yi kuran grup, 1000 kişilik istihdam yarattığı bu şirketi ile bine yakın müşteriye hizmet sunuyor. Selçuk Boztepe, kısa zamanda önemli bir başarı sağladıkları Türkiye'de yüzde 10 pazar payına ulaştıklarını söyledi.
Taşımalarının yüzde 90'ını Türkiye ile Avrupa arasında yapan DHL Freight Türkiye'nin coğrafi genişlemeye odaklandığını ve yeni bölgelere açılmayı planladığını vurgulayan Boztepe, önümüzdeki dönemde BDT ve Ortadoğu pazarlarına odaklanacağını açıkladı. Boztepe, bu çerçevede Türkiye'yi uluslararası karayolu taşımacılığında bölgesel hub yapacaklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bu coğrafi genişleme bizim için çok stratejik bir genişleme olacak DHL Freight Türkiye olarak 2.0’a geçiyoruz. Bu pazarda belli bir büyüklüğe ulaştık. İlk 10 yılımızda Avrupa’ya ve Avrupa'dan Türkiye'ye yönelik taşımalara odaklandık. Ancak uluslararası pazarlara baktığımız zaman Türkiye'den 1 milyon 70 bin TIR çıkmış. Bunun yaklaşık 570 bini de Irak'a, önemli bir kısmı BDT ülkelerine gitmiş. Bizim artık Avrupa’ya çalışma lüksümüz yok. Önümüzdeki yıllarda Ortadoğu BDT ülkelerine odaklanacağız. DHL Freight Türkiye’nin geçtiğimiz yıllardaki başarısını kullanarak örneğin Avrupa’dan Türkmenistan’a veya Kazakistan’a bir taşıma yapılacağı zaman operasyonu biz düzenleyeceğiz. Oradan TIR’la buraya buradan da belki başka bir TIR’la Türkmenistan’a götüreceğiz. Günün sonunda bir katma değer yaratmış olacağız. DHL Freight Türkiye’yi Ortadoğu ve BDT için hub yapacağız."
ANADOLU'DAKİ FİRMALARA DESTEK
Selçuk Boztepe'nin altını çizdiği konulardan biri de DHL Freight Türkiye olarak sadece Türk firmaları ile çalışıyor olmaları. Boztepe, "Biz Avrupa- Türkiye arasında taşıma yaparken sadece Türk firmaları ile çalışıyoruz. Çünkü DHL olarak bulunduğumuz ülkeye her türlü katkıda bulunmayı istiyoruz. Avrupa'dan Türkiye'ye taşıma yaparken sadece Türk nakliyecisi ile taşıma yapacağız. Hem oradan buraya Türk nakliyecisi ile getireceğiz hem de buradan Ortadoğu ve BDT ülkelerine Türk nakliyecisi ile göndereceğiz. Böylece iki tarafl ı katma değer yaratmış olacağız. Biz bu transit yükleri Türkiye üzerinden getirdiğimizde pazar da büyüycek" diye konuştu. Bölgedeki ülkelere açılma planları doğrultusunda Güney'de, Güneydoğu'da ve İç Anadolu’da ofisler açacaklarını belirten Boztepe, "Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir'de olmak üzere 3 ofisimiz var. Bu sayıyı 2016 sonuna kadar 10'a çıkaracağız" dedi. Şirket, önemli sayıda istihdam yaratacak. Boztepe, Anadolu'ya açılırken o bölgelerdeki firmaların gelişimine de katkı sağlamak amacıyla düzenli workshoplar düzenleyeceklerini, ayrıca masalar kurarak ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceklerinin de altını çizdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN İNOVASYONA YÖNELİK YATIRIMLARINI ARTIRIYOR
Deutsche Post DHL, lojistik sektörünün global büyümesine ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla inovasyon yatırımlarını hızlandırdı. Almanya’nın Bonn şehrinde bulunan inovasyon merkezini yenileyen grup ayrıca, yıl içerisinde Singapur Ekonomik Kalkınma Kurulu ile işbirliği içerisinde Singapur’da yeni bir Asya Pasifik İnovasyon Merkezi açacak. Grup, geçtiğimiz hafta Almanya'da uluslararası bir toplantı düzenleyerek yeni inovasyon merkezini müşterilerine tanıttı. Dünya çapından yaklaşık 30 gazetecinin ağırlandığı program kapsamında ayrıca grubun 2012 yılında 170 milyon euro yatırımla Leipzig'de açtığı 46 bin 500 m2'lik global hub tanıtıldı. Ayrıca basın mensuplarına DHL'nin sıfır emisyonlu elektrikli araçlarıyla deneme sürüşleri yapma fırsatı verildi. Deutsche Post DHL Grubu CEO’su Frank Appel, inovasyon merkezinin açılış törenin de yaptığı konuşmasında “Sermaye ve tecrübe her ne kadar önemli olsa da ben geleceğimize yön verenin inovatif fikirler olacağına inanıyorum. Deutsche Post DHL Grubu olarak bizler müşteri merkezli inovasyon yaklaşımımızla iki temel amaç uğruna çalışıyoruz. Bunlardan biri dünyamızın sürdürülebilir geleceğinin merkezinde bulunan lojistik sektörünün global evriminde öncü bir rol oynamak. İkincisi e-ticaret lojistiğinden global tedarik zinciri tasarımına, ilaç sektöründe ısıya duyarlı nakliye hizmetlerine kadar müşterilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerimizi sürekli yenileyerek lojistiğin lideri konumumuzu sürdürmek" dedi. Bu amaca yönelik olarak geleceğe bakmaya devam edeceklerini vurgulayan Appel, "Hedefi miz geliştirdiğimiz inovatif uygulamaları müşterilere yönelik çözümlere dönüştürmek ve böylece başarılarına katkıda bulunmak” dedi. Almanya’daki İnovasyon Merkezi, DHL’in inovasyona müşteriler, sektör ve araştırma ortaklarıyla birlikte şekil verme fikri üzerine yeniden şekillendirildi. Toplantılar ve atölyeler için ayrılmış etkinlik alanının yanı sıra merkezde müşteriler için sergi salonlarında rehberli turlar düzenlenecek.
NESNELERİN İNTERNETİ' 1.9 TRİLYON $ KAZANDIRACAK
DHL'nin Cisco Systems ile işbirliği içerisinde yayınlanan son trend raporu 'Nesnelerin İnterneti' teknolojisine odaklanıyor. Raporda 2020 itibariyle bugün 15 milyar olan bağlantılı cihaz sayısının 50 milyara çıkacağı öngörülüyor. Bunun son nokta teslimatından daha verimli depolama ve nakliyeye kadar çığır açan etkileri olması bekleniyor. Cisco’nun ekonomik analizine göre nesnelerin interneti teknolojisi önümüzdeki on yıl içinde dünya çapında tek başına 8 trilyon dolar kazanç sağlayacak. Bunun tedarik zincirleri ve lojistik aktiviteleri için getirisi 1,9 trilyon dolar olacak.Deutsche Post’a ait Global E-Tailing 2025 araştırmasına göre önümüzdeki on yıl içerisinde online perakende beklenenden daha da önem kazanacak ve yalnızca gelişmiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de ivme yakalayacak, DHL de tüm yatırırmlarını bu doğrultuda yapacak.
(Aysel Yücel – Dünya)
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.