Dijital Türk pasaportları 2008'de

Dijital Türk pasaportları 2008'de

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük, AB standartlarında yapılması için çalışmaların sürdüğünü ve dijital Türk pasaportlarının 2008 yılı...

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük, AB standartlarında yapılması için çalışmaların sürdüğünü ve dijital Türk pasaportlarının 2008 yılı başında kullanılmaya başlanabileceğini söyledi., Gücük ile son dönemlerde karşılıklı olarak gerçekleşen bakan düzeyindeki ziyaretleri ve iki ülke arasındaki ilişkilerin son durumunu ve vizeler konularını görüştüklerini söyledi. 

 

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük yapılan ikili görüşmelerde alınan sonuçları şöyle özetledi: 

Bilindiği gibi 2006 yılında iki ülke arasında önemli üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi. Bu çerçevede, Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev ülkemize, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın TBMM Başkanımız Bulgaristan'a resmi ziyaretlerde bulundular.

 

Bundan kısa bir süre önce Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Doğal Afetlerden Sorumlu Bakanı Emel Etem Türkiye'yi ziyaretinde, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler değerlendirilmiş, ağırlıklı olarak ele alınan doğal afetler ile mücadelede işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki ortak niyet, bu amaçla imzalanan bir deklarasyon ile teyid edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in 2?3 Kasım 2006 tarihlerinde Bulgaristan'a gerçekleştirdiği ziyaretinde ise, Tunca Barajı ile ikili ve uluslararası enerji projelerinde işbirliği imkanları etraflıca ele alındı. Bulgaristan ile her alanda gelişen temas ve diyalogumuz düzenli bir nitelik kazanmakta ve ilişkilerimizin çeşitlenerek derinlik kazanmasına yardımcı olmaktadır.

 

Bilindiği üzere Edirne, Tunca, Meriç ve Arda Nehirleri'nin suları ile yıllardır sular altında kalıyor. Bunun için Suakacağı Barajı kurulması projesi var. Bu proje ne zaman hayata geçer? Edirne'deki su taşkınlarını önlemek için Suakacağı Projesi yeterli olacak mı?

 

Suakacağı Barajı Projesi, daha doğrusu Türk ve Bulgar taraflarının üzerinde mutabık kaldıkları adıyla "Tunca Barajı" Projesi'nin gerçekleştirilmesi yönündeki çabalarımıza, özellikle geçen yıl meydana gelen sel felaketi akabinde ivme kazandırılmıştır. İki ülke ilgili kuruluşları projenin fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmiş ve Temmuz 2006'da taraflar arasında bir protokol imzalanmıştır.

 

Böylelikle projenin gerçekleştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır. Projenin hayata geçirilmesine yönelik olarak iki taraf arasındaki temas ve görüşmeler devam etmektedir. Sözkonusu barajın inşasının su taşkınlarının önlenmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

 

Avrupa ülkelerinde oturumu olan gurbetçiler Türkiye'ye gidişlerinde Bulgaristan'dan geçerken transit vize almak zorunda kalıyorlar. 2007'den sonra bu vizenin kalkması sözkonusu mu?

 

Bu konuyu konsolosluk ve Bulgar yetkilileriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ele almaktayız. AB ülkelerinde ikamet eden ve Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza vizesiz transit hakkı sağlanması gerektiği görüşümüzü ifade etmekteyiz. Bulgar makamları konuya ilke itibariyle olumlu yaklaşmaktadır. İki ülke arasındaki 1993 tarihli Vize Anlaşması'nın tadili çalışmaları çerçevesinde bu meseleyi de Bulgar makamları ile ele almaya devam etmekteyiz.

 

2007 yılında Türk pasaportlarının dijital olması bekleniyor. Bu konuda son durum nedir?

 

Pasaportların AB ile Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı standartlarına uygun hale getirilmesi için çalışmalar ilgili makamlarımızın eşgüdümünde yürütülmektedir. Konuya ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, dijital pasaport uygulamasına 2007 sonu / 2008'in başında geçilmesi planlanmaktadır.

 

Vizeler konusunda bir ilerleme var mı? Bulgaristan yeşil pasaportu bulunan vatandaşlardan da vize talep ediyor. 2007'den sonra yeşil pasaportlara vize uygulanmaması gibi bir çalışma var mı?

 

Hususi (Yeşil) pasaport sahibi vatandaşlarımızdan vize talep edilmemesi yönünde Bulgar makamları nezdindeki girişimlerimiz sürmekte ve konu her fırsatta Bulgaristan'ın dikkatine getirilmektedir. AB üyeliğiyle birlikte Bulgar vize müktesebatının AB ve Schengen mevzuatı ile uyumlulaştıracağı, yeşil pasaportların bu kapsamda değerlendirileceği Bulgar yetkililerince dile getirilmekte ise de tarafımızdan bunun Schengen mevzuatına aykırı olmadığı, nitekim iki ülke hariç AB üyesi ülkelerin hususi pasaportlarımıza vize muafiyeti tanıdığı vurgulanmaktadır. Bu konuyu da Bulgar makamlarıyla temaslarımızda gündemde tutmaya devam ediyoruz.

 

Bulgaristan'da kaç belediye Türkiye ile kardeş belediye oldu? Ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

 

İki ülke yerel ve mülki idareleri arasında kardeş şehir ve kardeş belediye bağları kurulmasında son yıllarda önemli artış yaşanmıştır. Her geçen gün bu listeye yeni bir kardeş şehir/belediye oluşumu eklenmektedir. Halihazırda kardeş şehir ve belediye sayısı 60 civarındadır.

 

Türkiye ile Bulgaristan arasında sosyal güvenlik anlaşması bulunmuyor, ancak görüşmeler devam ediyor. Bu konuda son gelişmeler nerlerdir?

 

İki ülke arasında bir Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın bulunmaması önemli bir eksikliktir. Bu nedenle, emeklilik hakkını kazanamadan ülkemize göç eden soydaşlarımızın Bulgaristan'daki çalışma yılları emekliliklerine sayılamamakta, bu yıllar için yapılmış kesintiler de geri alınamamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca hazırlanan bir anlaşma taslağı Ağustos 1999'da Bulgar tarafına tevdi edilmiş olmasına ve çeşitli temas ve ziyaretler vesilesiyle müteaddit kere gündeme getirilmesine rağmen bu konuda somut bir ilerleme sağlanamamıştır. Sosyal güvenlik alanındaki sorunların giderilmesi için çabalarımız devam etmektedir.

 

İki ülke arasında kültürel yapıların onarımı anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma çerçevesinde hangi yapılar onarılıyor veya onarılacak?

 

1998 tarihli "Taşınmaz Kültürel Mirasın Korunmasında İşbirliği Protokolü" ışığında bir program hazırlanmıştır. Bu program çerçevesinde öncelikle envanter çıkarma çalışması yapılmıştır. İşbirliği Programına göre tespit edilen eserler arasında finansmanı tarafımızdan üstlenilen restorasyon projeleri Filibe Cuma (Muradiye) Camii, Razgrad Makbul İbrahim Paşa Camii, Köstendil Fatih (Kanuni) Cami ve Razgrad Demir Baba Türbesidir. Bu projelerden Filibe Cuma Camii restorasyon işlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSTON firması üstlenmiştir. İnşaat çalışmaları başlamıştır. Diğer taraftan, Razgrad Maktul İbrahim Paşa Camii'nin restorasyon projesi için ön çalışma tamamlanmıştır. Kaynak tahsisi işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu proje de başlatılacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.