Dinsel: Hızlı değişen mevzuatlar sorun oluşturuyor!
DB Schenker Arkas Lojistik Grup Müdürü Alper Dinsel, çok hızlı değişen antrepo mevzuatları nedeniyle sektörün zor durumda kaldığını belirterek, “Bu değişiklikler sektör için sorun olmaya devam ediyor” diyor.
Hava, deniz, kara ve tren taşımacılığı konusunda dünyanın önde gelen lojistik sağlayıcılarından birisi olan DB Schenker Arkas, İstanbul’da kurulacak yeni bir lojistik tesisin hazırlıklarını yapıyor. Bu yatırımla toplam depo kapasitesini 200 bin metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen DB Schenker Arkas Lojistik Grup Müdürü Alper Dinsel, “Büyüyen iş hacmimize paralel yeni yatırımlar öngörüyoruz” diyor.
120 bin metrekare alanımızı 150 bin metrekareye yükselteceğiz
Dinsel, “DB Schenker Arkas olarak, 2016 yılında mevcut lojistik tesislerimize yenilerini ekleyerek toplamda 120 bin metrekareye olan depolama alanımızı 150 bin metrekareye yükselteceğiz. Bu doğrultuda Manisa ve Bursa’da yeni yatırımlar yaptık ve bu illerdeki depolama tesislerimiz Şubat 2016’da faaliyete geçti. Bu tesislerimiz hem gümrüklü hem de serbest depoları kapsamakta” diyor.
İstanbul’da yeni bir lojistik tesis planlanıyor
2017 başında faaliyete geçecek şekilde İstanbul’da yeni bir lojistik tesisin yatırımlarını planladıklarını aktaran DB Schenker Arkas Lojistik Grup Müdürü Alper Dinsel, “Bu sayede toplam depo kapasitemizi 200 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Bilgi teknolojileri konusunda da büyüyen iş hacmimize paralel olarak yeni yatırımlar öngörüyoruz. Mevcut sistemlerimizi tedarik zincirinin bütününe tek noktadan hizmet verebilecek şekilde yazılım ve donanım olarak geliştiriyoruz. Bununla beraber çok önem verdiğimiz insan kaynağımıza yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Gelecekte şirketin üst kademelerinde yer alabilecek genç çalışanlarımıza yönelik yurt içi ve yurtdışı eğitim imkânlarımız devam ediyor” ifadelerini kullanıyor.
Her türlü düzenlemeyi içermeli
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hayata geçirilen ‘lojistik master plan’ çalışmalarına da değinen Dinsel, “Tedarik zinciri, birbirine bağlı birçok unsuru içeren, kesintiye uğramadan akıp gitmesi gereken mal ve bilgi akışıdır. Bu doğrultuda, bu plan, çok genel anlamda ülkemizdeki ham madde, ürün ve bilgi akışının kesintisiz ve verimli bir şekilde işlemesini destekleyecek her türlü düzenlemenin yapılmasını içermelidir” vurgusunda bulunuyor.
Gümrükler hızlı ve verimli olmalı
İthalat ve ihracatın giriş çıkış kapısı olan gümrüklerimizin hızlı ve verimli işlemesinin ön planda tutulması gerektiğini ifade eden Dinsel, şunları söylüyor: “Gümrükleme işlemlerinin elektronik ortamda yapılması zaten başlamış bir çalışma olmakla birlikte bu daha da hızlandırılmalıdır. Liman, havalimanı inşa edilecek bölgelerin önceden belirlenmesi, buna bağlı olarak alt yapısı hazır lojistik tesisi alanlarının planlanması önemlidir.”
İnsan kaynağı yetiştiren kurum sayısı artırılmalı
Lojistik sektörünün en büyük ihtiyaçlarından birisinin yetişmiş insan kaynağı olduğunu söyleyen Ahmet Dinsel, insan kaynağını yetiştiren kurumların sayısının artması gerektiğini de sözlerine ekliyor. Sektörü yakından ilgilendiren Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun kurulmuş olmasını hakkında da bilgiler veren Dinsel, “Çeşitli bakanlıkların bir araya gelmesiyle oluşturulan bu kurulu çok önemsiyorum. Bu kurulun oluşturulmasıyla lojistiğin artık sadece bir taşıma işlemi olmadığı, ülke ekonomisinde katma değer yaratacak çok önemli bir unsur olduğu görülmüştür” şeklinde konuşuyor.
Mevzuatlar zor durumda bırakıyor
Özellikle son senelerde çok hızlı değişen antrepo mevzuatlarının sektörü zor durumda bıraktığını da vurgulayan Dinsel şöyle devam ediyor: “Art arda gelen değişiklerin uygulanması esnasında birçok boşluk ve bilinmezlik yaşandı. Sektörü olumsuz yönde etkileyen bu türlü hızlı mevzuat değişikleri günlük işleyişimizde sorun olmaya devam ediyor. Sektörümüzün bir diğer önemli sorunu ise yetişmiş insan kaynağı olarak görmekteyim.”
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.