Dizelin tahtı tehlikede!

Dizelin tahtı tehlikede!

Dizel araç talebi patlayınca benzin stokları dolup taştı. Türkiye yılda 17 milyon litre benzin üretip 3 milyon tüketiyor. Artan stok nedeniyle yakın gelecekte...

Dizel araç talebi patlayınca benzin stokları dolup taştı. Türkiye yılda 17 milyon litre benzin üretip 3 milyon tüketiyor. Artan stok nedeniyle yakın gelecekte benzinin ucuzlaması ihtimali güçleniyor

Ucuzluğu nedeniyle son yıllarda artan bir ilgiyle karşılaşan dizel otomobillerin tahtı tehlikede. Dizel teşviklerinin Avrupa’da neden olduğu benzin fazlası ve yeni nesil tasarruflu motorlar, önümüzdeki dönem benzinli araçların yeniden yükselişine neden olabilir.

Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Türkiye’de yılda 2.5 - 3 milyon litre benzin, 16 - 17 milyon litre ise motorin tüketildiğini, litresi 5.08 - 5.20 TL arasında satılan benzin fiyatının ileriki yıllarda çok daha düşük olmasının beklendiğini belirterek, şunları söyledi:

13 milyon ton fazla

“Ülkemizde 17 milyon litre motorin elde etmek için ham petrol rafine edildiğinde, 17 milyon litre de benzin üretilmiş oluyor. Çünkü ham petrol rafine edildiği zaman, eşit miktarda benzin ve motorin üretilir. Bu veriler dikkate alındığında 13.5 milyon litre benzin fazlalık olduğu gibi, bunu da maliyetinin altında yurtdışına ihraç ediyoruz. Dünyada hızlı bir dizelleşme olduğundan, benzin stokları her geçen gün artacak. Fiyatlar ileriki yıllarda motorinden çok daha düşük olacak. O nedenle ülkemizde enerji ve yakıt güvenliği için benzinli araçlar çoğalmalıdır.”

Dünyada yakıt maliyetlerinin artmasıyla hibrid araçlara doğru yönelme olduğunu kaydeden Aydın, “Türkiye’de bu konuda bir teşvik söz konusu değil. Avrupa’da hibrit araçlar için büyük vergi avantajları sağlanıyor. Bakanlıkla yaptığım görüşmede yetkililer, (Türkiye’de hibrid araç üretilirse ÖTV’de ve bu tür firmaların yararına gerekli düzenlemeyi yaparız) diye görüş belirtiyor” diye konuştu.

Dizel tırmanışta

2013 Eylül ayında 9 milyon 125 bin 545 adet otomobilin yüzde 41.5’ini LPG’li, yüzde 31.7’sini benzinli, yüzde 26.3’ünü dizel yakıtlı araçlar oluşturuyordu. 2013 Kasım ayı sonu itibarıyla ise trafiğe kayıtlı 9 milyon 232 bin 97 adet otomobilin yüzde 41.5’i LPG’li, yüzde 31.3’ü benzinli, yüzde 26.7’si ise dizel yakıtlı olarak kayda geçti. Benzinin düşüşü ve yükselişi kısa süre içinde kendisini gösterdi.

Benzin bolluğu yaşanıyor

Petrol sektöründen bir yetkili de Milliyet’e yaptığı açıklamada, Avrupa’daki petrol fazlası nedeniyle dizelin önümüzdeki dönemde şu anki cazibesini kaybedebileğini ve benzinle mazot arasındaki fiyat farkının azalabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Bunu etkileyen unsur Avrupa’da. İngiltere dışında bütün ülkelerde dizel yakıt destekleniyor. Motorları dizele çevirmeye başladılar. Benzin kullanımı azalıyor, dizel artıyor. Ancak, rafineri mazot elde edebilmek için belli bir miktar da benzin üretmek zorunda. Bu nedenle Avrupa’da benzin fazlası var. Bu benzin ABD’ye gönderiliyor. ABD’deki kaya gazı ve benzeri teknolojiler dolayısıyla Avrupa piyasasından çıkan benzinin nereye gideceği sorunu var. Bir fiyat baskısı var. Bunun dışında artık düşük benzin sarfiyatı yapan benzinli otomobiller var.”

Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.