Doluluk oranları %90'lara çıktı: Depo krizi gelebilir

Doluluk oranları %90'lara çıktı: Depo krizi gelebilir

Lojistik sektörü depolama kriziyle karşı karşıya kalabilir. Depolarda doluluk oranları yüzde 90’lara ulaşırken, geçtiğimiz yıldan bu yana depo kiraları yüzde 96 arttı. Kiralama da %138'e ulaştı.

Uluslararası ticaret rotalarındaki aksamalar, iç pazardaki daralma, ürünlerin bekleme süresinin uzaması, depolama tesislerindeki doluluk oranlarını kritik seviyeye getirdi. Bu durumun operasyonel zorluklar getireceğine dikkat çeken uzmanlar, maliyet artışından sevkiyat gecikmelerine kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkiler yaratacağını vurguluyor. Türkiye’deki depolama sorunun arkasında pek çok neden yer alıyor. Talep daralmasının yanı sıra enflasyonist ortamda ürün fiyatlamasını dengede tutmak isteyen şirketlerin depolama ihtiyacı artış gösterdi. Ürünlerin depolarda kalma süresi uzadı.

ARZ YETERSİZ KALDI

Özelikle pandemi sonrasında ortaya çıkan tüketici alışkanlıklarındaki değişimler de pazarı doğrudan etkiledi. Depo arzındaki artış özelikle e-ticaret pazarında büyümesinin gerisinde kalınca önemli bir sorun ile karşı kaşıya kalındı. Türkiye’deki depolama talebinin ve buna bağlı olarak depolama alanı arzının çok büyük bir bölümünü oluşturan İstanbul ve çevresindeki lojistik toplam stok arzının, 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 11 milyon metrekare seviyelerinde olması bekleniyor.

KAYNAK: EKONOMİST

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.