Dünyada en kolay ‘pert’ Türkiye’de
Türkiye’de tamir maliyeti, araç bedelinin yüzde 30-40 seviyesine çıktığında, hasarlı araç pert kabul ediliyor. Bu oran İspanya’da yüzde 80 civarında
Türkiye, dünyada otomobilin en kolay perte çıkarıldığı ülkeler arasında bulunuyor. Araştırmalara göre tamir maliyeti, araç bedelinin yüzde 30-40 seviyesinde olduğunda hasarlı araç perte çıkarılıyor. Bu oran Avrupa'da yüzde 80'ler civarında. Dünyanın en büyük boya kaplama tedarikçisi PPG'nin Türkiye Otomotiv Tamir Boyaları Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Kırteler, pert oranları ile ilgili sıkıntılar yaşandığını söyledi. İspanya'da araç bedelinin yüzde 80 olduğunda hasarlı aracın perte çıkarıldığını anlatan Kırteler, bu oranın Almanya'da daha yüksek olduğunu ifade etti. Kırteler, "Bu, İspanya'nın tamire önem verdiğini ve hasarlı araçların orjinal yedek parça ve kaliteli boya prosesleri ile tamir edilebilmesini sağlıyor. Kayıtdışı tamiri minimuma indiriyor. Yani İspanya, iyi proses ve sağlıklı ürün kullanılıyor. Türkiye'de proses maliyetlerinin kaliteli ürünlerle de düşebileceğini göstermek gerekiyor" şeklinde konuştu. Ana sanayideki tecrübelerini otomotiv tamir boyaları alanında da rahatlıkla taşıyabildiklerine dikkat çeken Kırteler, "Ar-Ge desteği ile geliştirdiğimiz yeni ürünlerin yanı sıra proses anlamında da servislere destek veriyoruz. Bununla beraber son dönemde otomotiv tamir atölyeleri ve boyahanelerde baş gösteren karsızlık sıkıntısı, sektörün ana sorunu olarak dikkat çekiyor" dedi. Buralarda proses maliyetinden ziyade kutu maliyetine konsantre olunduğuna dikkat çeken Kırteler, bu aşamada PPG'nin ön plana çıktığını belirterek, "PPG sadece sağlıklı boya sunmuyor, bunu yaparken proseste de büyük maliyet avantaj sağlıyor. 20 TL ile 3 katla kapatılacak bir yerin 25 TL ile 2 katta kapanmasını sağlıyor. Ustanın günde 6 parça yerine 8 parça çıkarmasını sağlıyor" dedi.
Su bazlı boya sağlıklı
Yılda 7 milyon aracın boyandığı otomotiv sanayinde kullanılan zararlı boyalar kanser, cilt rahatsızlıkları ve cinsel işlev bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Çağrı Kırteler, su bazlı boya kullanımı ile bu tehlikelerin bertaraf edilebileceğini ayrıca doğaya zararlı solvent miktarının azaltılacağını vurguladı. Bunun tüm sektöre anlatılmasının önemine dikkat çeken Kırteler, bu amaçla eğitim seferberliği başlattıklarını söyledi.
SABAH
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.