Dünyanın yedek parçasını ihraç ediyorlar
Traktör, ticari vasıta, iş makinesi gruplarına yönelik direksiyon ve süspansiyon parçaları üreten Bursa merkezli NSK Group, 5 kıtada 75 ülkeye ihracat...
Traktör, ticari vasıta, iş makinesi gruplarına yönelik direksiyon ve süspansiyon parçaları üreten Bursa merkezli NSK Group, 5 kıtada 75 ülkeye ihracat yapıyor.
Bursa’nın Karacabey ilçesinde küçük bir makine ile üretime başlayan şirket, kendi alanında Türkiye’nin ikincisi. Alman ZF’nin birinci olduğu dünya sıralamasında ise altıncı durumda. 300 işçiye istihdam sağlayan ve yıllık yüzde 15 büyüme oranına sahip şirketin 2014 yılı hedefi yüzde 30 büyüme. Dünyanın 4 bölgesinde merkezler kuracaklarını ifade eden NSK Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Kazangil, başarının sırrını “çok çalışmaya ve aile şirketi olmaya” bağlıyor.
Baba Nurettin Kazangil tarafından 1950 yılında borçla kurulan 18 metrekarelik torna tamir atölyesi ile iş yaşamına giren Kazangil ailesi, kendi alanında ihracat devi haline geldi. 1980 ihtilalinin ardından rot imalatına başlayan firma, hedefini ihracat olarak belirledi. İkisi Bursa’da ikisi de İstanbul’da bulunan şirketlerinden oluşan NSK Group halihazırda 5 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin yıllık cirosu 25 milyon dolar seviyesinde. NSK Group firmalarının son halkası 28 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan NSK Otomotiv Direksiyon ve Süspansiyon Parçaları Fabrikası oldu. Karacabey Bandırma yolu üzerinde kurulan fabrika üretime başladı. NSK Group İcra Kurulu Başkanı Ömer Kazangil, traktör grubunda hem Türkiye’de hem de dünyada pazar lideri olduklarını, ağır vasıta grubunda dünyada ilk 6 imalatçı arasında yer aldıklarını ifade etti. New Holland, John Deere, Massey Ferguson, JCB, Hidromek, Hema ve Karsan gibi dünya devlerine üretim yaptıklarını belirten Kazangil, üretimin yüzde 85’ini ihraç ettiklerini dile getirdi. 20 yıldan beri ihracat yaptıklarının altını çizen Kazangil şunları söyledi: “Önce Avrupa’dan başladık ve dünyaya yayıldık. Şu an 5 kıtada 75 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 85’ini ihraç eder duruma geldik. Üretimimizin yüzde 65’ini AB ülkelerine, sadece yüzde 40’ını Almanya’ya yapıyoruz. Bu hayaldi ama şu an gerçek. Bir yıl önce ihracat yaptığımız ülke sayısı 55 idi. Hızla ihracatımız artıyor.”
Sektör ortalamasının çok üzerinde bir büyüme yaşadıklarını söyleyen Kazangil, sözlerini şöyle tamamladı: “Şirketlerimizin geçen yılki net cirosu 22 milyon dolar. Türkiye geçen yıl yüzde 2,2 büyüdü, biz ise yüzde 15 büyüdük. Türkiye’nin yüzde 4 civarında büyümesinin düşünüldüğü bu yıl biz yine yüzde 15 büyüyeceğiz. Bu sene sıcak dövme fabrikasını hazırlıyoruz. Önceden bir bölümdü. Oradan da önümüzdeki yıl meyve alacağız.”
ADEM ELİTOK, ENSAR TUNA - ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.