Elkon Elektrik MİLGEM Projesi’nde göreve hazır
1980 yılında Türk Gemi inşa sektörü için elektrik sistemleri tasarımı, imalatı, montajı ve geliştirilmesi ana fikri ile faaliyete başlayan Elkon Elektrik,...
1980 yılında Türk Gemi inşa sektörü için elektrik sistemleri tasarımı, imalatı, montajı ve geliştirilmesi ana fikri ile faaliyete başlayan Elkon Elektrik, o yıldan bu yana 500’den fazla gemiye elektrik sistemi sağlayarak sektöründe rüştünü ispatlamış önemli firmalardan biri haline gelmiş ve MİLGEM projelerinde üstleneceği göreve hazır durumda.
Elkon 2010 yılında hisselerinin devri sonucunda Hollandalı teknoloji firması Imtech ailesine katılan Elkon Elektrik’in Genel Müdürü Ferhat Özdamar, yıllar içerisinde edindikleri tecrübeler ışığında mühendis kadrolarıyla her tip gemiye uygun sistem çözümleri sunduklarını belirterek, Elkon’un, Türkmenizstan’da bulunan bir ekibinin yanı sıra, yurtiçinde 11 tersanede faaliyet gösteren ve toplamda da 241 çalışana sahip bir firma olduğu kaydetti. Özdamar, askeri gemi inşa projelerinde yer alma kararlılığı doğrultusunda 2011 yılında başladıkları uyumluluk çalışmaları sonucunda 2012 yılı Nisan ayından bu yana Milli Savunma Bakanlığı ve NATO Sınıfı Tesis Güvenlik Belgelerimiz ile çalıştıklarını ifade etti. Elkon bünyesindeki tüm süreçlerin 2000 senesinden beri ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden Özdamar, “2011 senesinde Toplam Kalite Yönetimi anlayışımızı bir adım öteye taşıyarak ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerini de uygulamaya soktuk. Bu sayede tasarım ve üretim faaliyetlerimizi her aşamada kontrol edebilmekte ve müşterilerimize en kaliteli ve doğru ürün ve hizmeti sunabilmekteyiz” şeklinde konuştu.
Milgem-S projesi için ihale sürecinde sistem entegratörü bağlamında Grup 3000 alt yüklenicisi veya sistem bazında yüklenicilik olarak çeşitli çalışmalarının ve sunumlarının olduğunu hatırlatan Özdamar, “Bu çerçeve içinde ana yüklenici tersanenin kararları doğrultusunda biz üstümüze düşeni en iyi şekilde yapacağımıza inanıyoruz. Ancak hangi kapsamda katılımımız olabileceği söylediğim gibi ana yüklenicinin kararıdır. Biz sahip olduğumuz teknik beceri ve profesyolnel iş gücüyle verilen her türlü projei başaracak bir altyapıya sahibiz” şeklinde konuştu.
Amaçlarının müşterilerine geminin tasarım aşaması sırasında elektrik sistemleri konusunda destek vererek gemiye özel, en doğru ve verimli çözümü sağlamak olduğunu belirten Ferhat Özdamar, “Gemi inşa aşamasında Elektrik Sistem Entegratörü olarak geminin elektrik projesini hazırlayıp, gemide kullanılacak tüm alçak gerilim panolarını, kumanda ve kontrol konsollarını tasarlayıp, bunlar için gerekli Class sertifikalarını alıyoruz. Elkon bünyesinde Elektrik Tasarım bölümü dışında otomasyon ve sürücüler bölümümüz bulunmakta. Elkon bugüne kadar 500’den fazla gemiye kontrol ve izleme sistemi sağlamış bir firma.
Bu sistemler tamamen bünyemizde çalışan mühendisler tarafından tasarlanmakta, yazılımı hazırlanmakta ve devreye alınmaktadır. Yazılıma tamamen hâkim olmamız, geminin inşa aşamasında oluşabilecek sorunları anında gidermemize veya oluşacak yeni gereksinimlere kısa sürede cevap verebilmemize imkân veriyor. Bu konuda dünyada durağan çözümler yok. Gelişime ayak uydurabilme adına kendi içinizde bir teknoloji grubunu işler halde tutabilmeniz gerekiyor. Elkon’da olan da budur” ifadelerini kullandı.
Gemide hayati öneme sahip ve Elkon’un sağladığı diğer bir sisteminde Güç Yönetim Sistemi olduğunu anlatan Özdamar, “Gemide, kurulu elektrik gücünün üretilmesini ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlayan bu sistemin yazılımı da mühendislerimiz tarafından hazırlanmakta ve devreye alınmaktadır. Ürün ailemizin son ve en yeni halkası ise E-Sürücülerdir. Elkon geçtiğimiz sene, sürdürdüğü hazırlıkları tamamlayarak Türkiye’de deniz sektörü için tamamen yerli olarak tasarlanan ve üretilen ilk E-Tahrik sürücüsünü piyasaya sundu. Mekanik ve elektriksel tasarımı Elkon mühendisleri tarafından yapılan sürücü proje isteklerine göre aktif redresörlü (AFE) veya diyotlu (DFE), hava veya su soğutmalı tasarlanabiliyor. 5200kW’a kadar motorları sürebilen, EMC ve CE sertifikalarına sahip ürünümüz, hazırladığımız yazılım sayesinde Güç Yönetim Sistemi ve Gemi Kontrol ve İzleme Sistemi ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir. Ayrıca istenildiğinde kullanılacak alternatör ve motorlar için teknik şartnameyi hazırlayıp, bunların da tedarikini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Cengiz TEPEBAŞ - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.