Eski pasaportlar kaldırılıyor!

Eski pasaportlar kaldırılıyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kararı ile 24 Kasım 2015'te tüm dünya genelinde...

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kararı ile 24 Kasım 2015'te tüm dünya genelinde eski tip pasaport uygulamasının sona erdirileceğini, makinede okunabilecek e-pasaportun hizmete gireceğini açıkladı. 'Çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportlarda parmak izinin de saklandığı çip de yer alacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, resmi internet sitesinde, çipli pasaportlarla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'ın üzerinde üyesi bulunan ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin Nisan 2010'dan bu yana 'Makinede Okunabilir Pasaport (MOP)' üretimine başlamaları gerektiği belirtildi. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılması ICAO tarafından öngörüldüğü dile getirildi. Makinede okunabilir pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunduğuna dikkat çekildi.

İSİM BENZERLİĞİNDEN GECİKME YAŞANMAYACAK

Pasaport Dairesi tarafından yapılan açıklamada, e-pasaport uygulamasıyla sınır geçişlerinde isim benzerliğinden dolayı gecikme yaşanmayacağının altı çizildi. 'Çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportların; eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soy ad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "e-Pasaportlar esasında makinede okunabilen pasaportların bir türü olmakla birlikte daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir. Ülkemizde, 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasına geçilmiştir. Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesine ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport tanıma sistemleri kullanılmakta ve böylece pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır. Ülkemizin de e-Pasaport üretmesiyle vatandaşlarımızın seyahatleri bundan böyle daha süratli ve kolay hale gelecektir. Örneğin sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler ortadan kalkacaktır. e-Pasaport tanzimi ülkemizin AB ile uyum sürecinde de önemli bir kademe teşkil etmektedir. Halihazırda kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri boyunca ve ancak 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecektir. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacağından e-Pasaport başvurusunda bulunulması gerekecektir."

Vatandaşların e-Pasaport almak için 81 il ve 366 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 447 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşların ise bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerin konsolosluk şubelerine veya başkonsolosluklara başvurabilecekleri dile getirildi. Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine gönderiliyor. Yurt dışında ise başvurunun yapıldığı büyükelçilik veya başkonsoloslukta imza karşılığında teslim ediliyor.

KİŞİSEL BİLGİLER SAHTEKARLIKLARA KARŞI MUHAFAZA EDİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı açıklamasında, "e-Pasaport üretiminin her aşamasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vatandaşların kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlık girişimine karşı güvence altına alan ICAO standartlarıyla uyumlu ileri teknolojiler kullanılmaktadır. Yazılımı İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları'nın bilgi işlem birimleri tarafından gerçekleştirilen başvuru kabul sistemi aracılığıyla alınan bilgiler şifreli veri haline dönüştürülerek güvenlikli bağlantılar üzerinden fiziki güvenliği sağlanmış merkezi tanzim birimlerine iletilmekte, e-Pasaportların ilgili sayfalarına ve yongaya yazılmaktadır. e-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır. e-Pasaportlarda uzatma imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, e-Pasaportun süresi dolduğunda yeni bir başvuruda bulunulması gerekmektedir" ifadeleri yer aldı

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.