Esnafın yeni kazanç kapısı kargo teslimi
ETicaret2015 Konferansı, 500’ü aşkın katılımcısı ve birbirinden değerli panelistleri ile eticaret sektörünün nabzını tuttu.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu tarafından her yıl gerçekleştirilen e-ticaret konferanslarının üçüncüsü olan ETicaret2015, bu yıl 500’ü aşkın katılımcı ile Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Türk Ekonomi Bankası ve EticaretSEM işbirliğinde 14 Mayıs 2015 tarihinde Silence Hotel & Convention Center’da gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TV Programcısı ve Yazar Metin Uca’nın yaptığı konferansın açılış konuşmalarını İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kaya ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen yaptı.
ETİCARET SEKTÖRÜ AVM’LER İÇİN ÖNEMLİ BİR TEHDİTTİR
İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kaya açılış konuşmasında e-ticaret sektörünün dünyada giderek artan öneminden söz etti. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen ise Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun e-ticaret gibi Türkiye’de lojistik sektörüne katkı sağlayacak her organizasyonun arkasında olduğunu belirterek, “Kent lojistiği, gece lojistiği kavramları ile bugün artık e-ticaret çok önemli bir yere geldi. E-ticaret sektörünün gelişimi bugün AVM’ler için dahi bir tehdit haline gelmiştir” dedi.
RESTORANSIZ RESTORAN DEVRİ BAŞLADI
Konferansın Keynote konuşmacısı ise Master Chef Murat Bozok oldu. Bozok, artık restoransız restoran döneminde olduğumuzdan söz ederek, dünyada yiyecek içecek sektörüne getirilen inovasyonları katılımcılarla paylaştı, e-ticaretin restoranlarda nasıl kullanıldığı üzerinde gerçek örnekler verdi.
KARGOLAR ESNAFA YENİ KAZANÇ KAPISI YARATTI
Konferansta yapılan 5 panelden biri Lojistik idi. Lojistik Panelinin Moderatörü Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu BLUARM Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna, konukları ise Ünsped CEO’su Dr. Hakan Çınar, Eta Taşımacılık Genel Müdürü Hamdi Erçelik, Bukoli İş Geliştirme Müdürü Hakan Arıkan ve Webnak CTO’su Umut Gökbayrak oldu.
Panelde Türkiye’de e-ticaretteki yeni iş modellerinin lojistik pazarının geleneksel iş modellerini henüz daha zorlamadığı ancak büyük bir gelişim içinde olduğu konuşmacılar tarafından onaylandı. Özellikle büyük şehirlerdeki plaza çalışanlarının kargo trafiğinin yoğunluğunun iş yapmayı engellediği ve buna bağlı olarak da çoğu plazada teslimatın yasaklandığı anlatıldı. Bu konuda çeşitli iş modelleri geliştirildiğinden söz edilen panelde, esnafların akşam saatlerinde ve hafta sonları kargoların teslim alınabileceği bir teslimat noktası olarak kullanılmasına olanak veren sistemden söz edilerek esnafın artık kargo teslim noktası olacağı belirtildi.
YATIRIMCI FİKİRDEN ÇOK GİRİŞİMCİ ARIYOR
Metin Uca’nın moderatörlüğünü yaptığı Yatırım Panelinin konukları ise Aslanoba Capital Kurucusu Hasan Aslanoba, Keiretsu Forum Yönetim Kurulu Başkanı Aydonat Atasever, Sefamerve.com CEO’su Mehmet Metin Okur, TEB Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Çoşkuner oldu. Yatırımcılar ivmelenmiş veya başarılı bir fikri olan projelere finans bulmanın zor olmadığını belirtirken, kimi yatırımcıların fikir aşamasındaki kimi yatırımcıların ise ivmelenmiş projelere yatırım yaptığında hemfikir oldular.
Girişimi gerçekleştirmekten çok yaşatıp geliştirmenin zor olduğunu belirten yatırımcılar son yıllarda girişimcilik vasıflarının öne çıktığını girişimcinin girişimlerinin yanı sıra girişimcilik özelliklerinin sorgulanmaya başladığını belirttiler.
İŞLER ARTIK MOBİLE TAŞINMAK ZORUNDA
Moderatörlüğünü Metin Uca’nın yaptığı E-Ticaret panelinde ise konuşmacılar Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, Markafoni CEO’su İlker Baydar, Ticimax CEO Cenk Çiğdemli, Tazedirekt CMO Aslıhan Ulutaş oldu. Geleneksel ticaretin artık mobilleşmesi gerekliliği üzerinden konuşulan panelde konuşmacılar sektöre yeni girmek isteyenlere tüyolar verdi; nereye gitmek istediğinizi iyi bilin, sabredin, kaliteli ürün gönderin, müşteri deneyimini hep en üstte tutun, işe başlarken uzun vadeli iş planı yapın, ekibinizi dikkatli seçin, günü kurtarmaktansa, büyümenizi sizinle takip edecek bir altyapı kurun.
SEKİZİNCİ ÇAKRAMIZ GİRİŞİMCİLİK
Konferans konuşmacılarından Endeavor Genel Sekreteri Didem Altop ise insan bedeninin bedenin yedi çakrasından söz ederek sekizinci çakranın girişimcilik çakrası olduğunu belirtti. Başarılı girişimciliğin olmazsa olmazlarını anlatan Altop, “İş fikri, örgütleme ve uygulama becerisi, yol haritasını öngörmek, onunla barışık olmak, açık fikirlilik, yenilikçi yaklaşım girişimcilik için olması gerekenler” dedi.
GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI İÇİN AKILLI BİR DELİ OLMANIZ GEREKLİ
Moderatörlüğünü TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un yaptığı Girişimcilik Paneli’nin konukları ise girişimleri ile birer başarı hikayesi yazan Türkiye’nin genç girişimcileri Chain CEO’su Kemal Apaydın, OBSS CEO’su Zafer Şen, Insider CEO’su Hande Çilingir ve Parasut CTO’su Andaç Türkmen idi. Panelde girişimciliğin bir çeşit delilik olduğu başarılı olmak için ise iyi bir iş fikri olan akıllı bir deli olma gerekliliği dile getirildi. Girişimlerin sürdürülebilir büyümesi için rekabetin olmadığı pazarlara açılma ve şirket çalışanlarının ortaklık yolu ile şirkete ortak edilmesi gerekliliği görüşüldü.
ÖDEME SİSTEMLERİ ETİCARETE GÜÇ VERİYOR
Moderatörlüğünü TV Yapımcısı Atıf Ünaldı’nın yaptığı Ödeme Sistemleri Paneli’nin konuşmacıları ise İninal CEO’su Çelik Ören, Digital Planet CEO’su Erdinç Börekoğlu, Paypal Genel Müdür Yardımcısı Cenap Doğru, İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu idi. Ödeme sistemlerinin eticaret sektörünün önemli bir ayağı olduğundan söz edilen panelde bankacılık sisteminin dışında kalmış kişilerin ödeme sistemlerinden faydalanmasını sağlayan sistemler konuşuldu. Konuşmacılar mobil ödeme sistemlerinin giderek daha da önem kazandığını belirterek, ödeme sistemlerinin daha çok 18 yaş altı gençlerin oyun alımlarında ve yurtdışındaki sitelerden yapılan alışverişlerde tercih edildiğini belirttiler.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.