Fenerbahçe’ye ikinci ‘yat limanı’ geliyor

Fenerbahçe’ye ikinci ‘yat limanı’ geliyor

Kalamış yat limanının yanı başındaki TCDD Dinlenme Tesisleri marinaya dönüştürülüyor. Özelleştirme İdaresi imar çalışmalarını hızlandırırken,...

Fenerbahçe’ye ikinci ‘yat limanı’ geliyorKalamış yat limanının yanı başındaki TCDD Dinlenme Tesisleri marinaya dönüştürülüyor. Özelleştirme İdaresi imar çalışmalarını hızlandırırken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, “Burası marinaya uygun değil, marina yapılırsa dava açarız” dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Fenerbahçe Dalyan’daki TCDD Dinlenme Tesisleri’ne marina yapmak için imar planı çalışmalarına başladı. İmar planı tamamlandıktan sonra arazi ihaleye çıkartılacak. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 2008’de devraldığı 20 bin metrekarelik arazi halen halk plajı ve TCDD lokali olarak kullanılıyor.

TCDD Fenerbahçe Tesisleri, konumu itibariyle geçmiş yıllarda lüks gece kulübü işletmecilerinin de dikkatini çekmişti. Ancak yanı başında Fenerbahçe Orduevi’nin yer alması nedeniyle bu proje gerçekleşmemişti.

Bir süre önce de Çeçen mültecilere geçici barınak olarak evsahipliği yapan alan, TCDD Yönetim Kurulu’nun 28 Kasım 2008 tarih 23/230 sayılı kararıyla satılmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmişti.

‘Kalamış’ta zaten marina var’

Özelleştirme yetkililerinin Kadıköy Belediyesi’ni arayarak, konuyla ilgili fikir sorduklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Bahsi geçen alanda marina yapılmak isteniyor. Marina yapılırsa Fenerbahçe koyu ölür” dedi.

Teklifin yaklaşık 15 gün önce geldiğini anlatan Öztürk, “Kadıköy’ün en güzel koylarına zaten marina yapıldı. Fenerbahçe-Kalamış marinası bunun bir örneğidir” diye konuştu. Marina yapılmak istenen TCDD arazisinin halka açık bir plaj olduğunu ve isteyenlerin buradan denize girebildiğini hatırlatan Öztürk, “Bu alan halka ait olmalı. Buradaki yaşamın yok edilmek istenmesi çok yanlış” dedi.

‘Kapasite 2000 yata çıkacak’

Kalamış’taki marinanın kapasitesinin büyütüleceğini hatırlatan Öztürk, şunları söyledi:

“Biz marina yapımına karşı değiliz. Zaten 1500 yatlık Fenerbahçe - Kalamış Marinası var. Yeni bir plan dahilinde marinanın kapasitesi 2 bin yata çıkartılacak ama Dalyan’daki koy, marina yapımına uygun değil. Çok ufak bir alan var. Buraya en fazla 100-200 yatlık bir marina yapılabilir.”

Özelleştirme İdaresi’nin marina yapımı için öncelikle Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alması gerektiğini anlatan Öztürk, marina yapımına dair karar çıkarsa, karara dava açacaklarını da ekledi.

‘Plana dava açarız’

Tesislerin hali hazırda halk plajı olarak kullanıldığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, koyda marina yapımına izin verilmesi halinde davacı olacaklarını söyledi.

Öztürk, arazinin tapusunun Devlet Demiryolları’na ait olduğunu ifade ederek, onların da araziyi Özelleştirme Yüksek Kurulu’na devrettiğini belirtti. Gelişmelerin takipçisi olacaklarını ifade eden Öztürk, vatandaşın plaj olarak kullandığı ve denize girdiği alanda marina yapımına izin vermeyeceklerini söyledi.

Özelleştirme İdaresi’nin tasarrufunda

TCDD’den yapılan açıklamaya göre, tapusu halen Devlet Demiryolları’na ait olan arazinin özelleştirme kapsamına alındığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“Söz konusu taşınmaz 5 Aralık 2008 tarihinde ÖİB’ye değerlendirilmek üzere bildirilmiştir. Taşınmazın mülkiyeti TCDD’ye ait olup, Özelleştirme kapsam ve programındadır. ÖİB taşınmazla ilgili planlama çalışmaları yapıyor.”

‘Halk istifade etsin’

Tarihçiler ise TCDD tesislerinin bulunduğu arazinin, köşk yapması için Atatürk’e teklif edildiğini, ancak Atatürk’ün, “Burası bir insan için çok, halk istifade etsin” diyerek kabul etmediğini aktarıyor.

 LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.