Filo kiralama pazarı 14 milyar liraya ulaştı
İlk çeyrekte 18 bin 366 adet araç alan operasyonel kiralama sektörünün büyüklüğü de 14 milyar liraya yaklaştı.
Otomobil pazarı geçen yılki kur artışı, kredi kısıtlaması ve vergi zammı sebebiyle yüzde 10'un üzerinde daralma yaşamıştı. 2014'ün son çeyreğinde artış trendine giren pazar 2015'in ilk çeyreğinde de yükselişe devam ederek pazar rekoruyla yüzde 46 büyüme kaydetti. Bu alanda en ciddi alımları Filo kiralama şirketleri yapıyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin hazırladığı (TOKKDER) ‘Operasyonel kiralama sektör raporu'na göre alımların yüzde 14,5'ini filocular satın aldı. Yılın ilk 3 ayında 18 bin 366 adet alım yapan sektörün büyüklüğü de 13,9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Yılın ilk çeyreği için yapılan araştırmada oto satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,1 oranında arttığının altını çizerken yeni Otomobillerin yaklaşık yüzde 15'ini satın alan filo kiralama kuruluşlarının 2014'e göre alımlarını yüzde 15,4 artırdığına dikkat çekiliyor. İlk çeyrek sonu itibarıyla 1 milyar 147 milyon lira yeni araç yatırımı yapan sektördeki araç parkı da 236 bin 700 adedi buldu. Müşteri sayısı bazında bakıldığında sektördeki büyüme rakamları daha da büyüyor. 2015'in ilk 3 ayı sonunda müşteri sayısı 30 bin 830 adet. Bu bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 30'un üzerinde artış anlamına geliyor. Ancak müşteri başına düşen araç sayısında gerileme görülüyor. 2014 il çeyreğinde bu rakam 7 iken bu yıl 6,2'ye düştü. Buradan önceki yıllardaki müşteri profili ile karşılaştırma yapıldığında daha küçük ölçekli işletmelerinin de filo kiralama yöntemini seçerek pazara dahil oldukları sonucu çıkıyor.
SIRALAMA: RENAULT, VW, FORD, FIAT
Türkiye'deki filo alımlarının yüzde 51,4'ü C segmenti araçlardan oluşuyor. Bunu yüzde 29,8 oranla B segmenti ve yüzde 13,2 oranla da D segmenti araçlar takip ediyor. Marka bazında yerli üreticilerin avantajı olduğu dikkat çekiyor. İlk çeyrekte operasyonel kiralama sektörüne satılan araçların yüzde 28,4'ünü Renault markalı araçlar oluşturuyor. Fransız şirketi, yüzde 17 ile Volkswagen (VW) takip ederken diğer yerli üretimler yüzde 13,6 ile Ford ve yüzde 10,5 ile Fiat sıralanıyor. Müşteri taleplerini önceliğine koyan filo şirketleri dizel ve manuel vites araçları tercih ediyor. Araç parkının yüzde 92,8'i dizel, yüzde 59,8'i de manuel vitesli araçlardan oluşuyor.
OTO PAZARI YÜZDE 53 BÜYÜDÜ
Haziran ayındaki genel seçimlerden sonra yeni bir vergi zammı ile otomotiv fiyatlarının artacağı beklentisinin de etkisiyle pazar tahmin edilenin çok üzerinde satış gerçekleştirdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) aylık raporlarına göre yılın ilk 5 ayında otomobil pazarı yüzde 45,71, hafif ticari ise yüzde 79,06 artış kaydetti. Ortalama artış ise yüzde 52,80 oldu. Mayıs ayındaki artış otomobilde yüzde 35,6 ve hafif ticaride yüzde 59 ile önceki ayların bir miktar altında kaldı.
(Zaman)
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.