Ford: Otay liderlikte örnek oldu

Ford: Otay liderlikte örnek oldu

Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell, Otay’ın çok iyi ve Ford çalışanlarının büyük saygı duyduğu bir insan olduğunu belirterek, “Kariyeri boyunca...

Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell, Otay’ın çok iyi ve Ford çalışanlarının büyük saygı duyduğu bir insan olduğunu belirterek, “Kariyeri boyunca büyük bir liderlik yeteneği ve dürüstlük örneği sergileyen Nuri Otay, her şeyden önemlisi birlikte çalıştığı kişilerle mükemmel bir ekip ruhu yaratmıştı. Nuri Otay’ı tanıyanlar olarak hepimiz onu kaybetmenin üzüntüsü ve acısını yaşıyoruz. Ford Otosan’a yaptığı katkıları unutmayacağımız gibi bize uzun yıllar yaşayacak bir miras bıraktığını da biliyoruz. Ailesinin ve bütün Ford Otosan çalışanlarının bu zor günlerinde dualarımızla yanlarında olacağız” dedi.

Tesislerde tören yapılacak

Otay’ın herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı bildirilirken, dün akşam saatlerine kadar çalıştıktan sonra evinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybettiği açıklandı. Otay’ın kalp krizi geçirdiği sırada yanında eşinin bulunduğu kaydedildi. Otay, için bugün Ford Otosan’ın Gölcük’teki tesislerinde bir tören düzenlenecek, cenazesi yarın İstanbul Levent Cami’sinde öğle vakti kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Belanger vekalet edecek

Ford Otosan’da Nuri Otay’ın vefatı nedeniyle genel müdürlüğe, yeni bir atama yapılana kadar vekaleten Genel Müdür Başyardımcısı Grant Belanger’ın getirildiği belirtildi. Ford Otosan’da 1983 yılında metot mühendisi olarak başlayan Otay, İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra çocukluktan beri hayranlık duyduğu otomobil sektöründeki kariyerine 1983 yılında Ford Otosan’da başladı. Otay, 2000 yılında kurulan Kocaeli Fabrikası’nın ilk Müdürü olarak global bir üretim tesisinin büyüme dönemini yaşadı. 2007 ve 2008 yıllarında Ford Avrupa’nın yönetim merkezinin bulunduğu Köln Üretim Tesisleri’nin Direktörü olarak Ford Motor Company bünyesinde görev yapan Otay, 2009 yılında Genel Müdür Başyardımcısı olarak Ford Otosan’a geri döndü. Otay, 2010 yılının Mart ayında Ford Otosan Genel Müdürlüğü görevini üstlendi. 1957 doğumlu Nuri Otay evli ve bir erkek çocuk babasıydı.

Rekor üstüne rekor gördü

FORD Otosan, Nuri Otay’ın Genel Müdür olduğu 2011 yılında Türkiye’de pek çok rekora imza attı:

141 bin 633 adetlik satışla rekor kırdı ve yüzde 15.6 pazar payıyla Türkiye’nin en çok tercih edilen markası oldu. İhracat dahil 354 bin adetlik satışla da rekor kırdı.

Üretimde bir önceki yıla göre yüzde 22 artış kaydederek 295 bin 847 adede çıkardı, kapasite kullanım oranını da yüzde 90’a yükseltti.

Çalışan sayısını bir önceki yıla göre yüzde 14 artırarak; 2 bin 167’si beyaz yaka, 7 bin 414’ü mavi yaka olmak üzere toplam 9 bin 581 kişilik istihdama ulaştı.

Ford Otosan, 2011 yılında Ar-Ge mühendisi sayısını 1084’e çıkararak sektör rekoru kırdı.

Yeni Transit ve yeni bir hafif ticari araç için 1 milyar dolarlık yatırım açıkladı.

511 milyon dolarlık temettü ile otomotivde lider oldu.

Yeni yatırımları müjdeliyordu

Ford Otosan’da 2010 mart ayında Genel Müdür olarak göreve başlayan Nuri Otay, Transit Connect’lerin ABD’ye  ihracatının mimarlarından biriydi. Göreve başladığı yıl, 630 milyon dolarlık yeni Transit yatırımını duyuran Otay, 2011’de de yeni ticari araç için de 205 milyon dolarlık yatırım açıklamıştı.

Otay, 2011 yılında da Ford’un 3.5 milyar dolarlık ciroyla sektörünün

ihracat şampiyonu olmasını sağladı.

Otomotive ilham kaynağı olacak

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay’ın vefatı nedeniyle, ailesi ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a taziye mesajı yolladı. Ergün mesajında, “Gerçekleştirdiği proje ve eserlerle unutulmaz izler bırakan merhumun, otomotiv sektörü için her zaman büyük bir ilham kaynağı olacağı gibi, ailesi için de bir gurur kaynağı olmaya devam edeceğine inanıyorum. 2000 yılından bu yana Ford Otosan’da üst düzey görevler üstlenen ve 2 yıldır Genel Müdürlük görevini yürüten merhumun vizyon ve hedeflerinin korunacağına, projelerinin en iyi şekilde devam ettirileceğine inanıyorum.”

Sektörün başarı öyküsünün kahramanıydı

NURİ Otay’ın 28 yıl boyunca Koç Topluluğu’na önemli katkılarda bulunduğunu belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çok değerli çalışma arkadaşımız Nuri Otay gibi kıymetli bir ismi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Otay, 1983 yılında çalışmaya başladığı Ford Otosan’da, yaşamının son gününe kadar çok önemli görevlerde bulundu. Kocaeli fabrikasının kuruluşundan gelişimine, tüm süreçlerde büyük katkısı oldu. Ford Otosan’ın iç pazarda 10 yıldır süren liderliğinde çok yoğun mesai harcadı. Otay, Türk otomotiv endüstrisi için başarı öyküsünün kahramanlarından biri. Otomotivin anavatanı ABD’ye otomobil ihracatını gerçekleştirdiğimizde birlikte heyecanlandık. Başarıları saymakla bitmez. Ancak hepsi bir yana insanlığı ve dostluğuyla yüreklerimizde yer etmiş ve hepimizin çok sevdiği bir çalışma arkadaşımızdı.”

Aslan BATUR-HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.