Ford Otosan'dan sektörünün en büyük teknoloji üssü
Ford’un dünyadaki en büyük 3. Ar-Ge Merkezi olan ve Türkiye’nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge yapılanmasına sahip Ford Otosan, Türkiye’de bir ilke...
Ford’un dünyadaki en büyük 3. Ar-Ge Merkezi olan ve Türkiye’nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge yapılanmasına sahip Ford Otosan, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak 1300 mühendisini aynı çatı altına toplayacak yeni mühendislik merkezinin temelini attı.
Ali Y. Koç, Koç Topluluğu’nun bünyesindeki 14 Ar-Ge merkeziyle Türkiye’nin en yüksek Ar-Ge harcaması yapan kurumu olduğunu belirterek, “Ar-Ge’ye verdiğimiz önem doğrultusunda ülkemiz için yarattığımız katma değeri sürekli artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich, “Yeni Mühendislik Merkezi, küresel One Ford planımız kapsamında Ford için de önemli bir unsur” diye konuştu.
Türkiye’de sektörünün en büyük Ar-Ge yapılanmasına sahip olan Ford Otosan, 60 Milyon TL’lik yatırımla, Türkiye otomotiv sektörünün en büyük mühendislik merkezinin temelini törenle attı. Ford Otosan’ın İstanbul Sancaktepe’de inşa edeceği ve 2014’ün ilk yarısında hizmete açacağı yeni mühendislik merkezinde; 1300 mühendis yılda 3.000.000 saat küresel mühendislik hizmeti üreterek Ford Otosan’ı ve Türkiye’yi gururlandırmaya devam edecek.
Ford Otosan’ın yeni mühendislik merkezinin temel atma törenine; Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün yanı sıra, Koç Holding, Ford Motor Company ve Ford Otosan yöneticileri de katıldı.
Ali Y. Koç: Koç Topluluğu Türkiye’nin en yüksek Ar-Ge Harcamasını yapıyor
Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç törende yaptığı konuşmada Koç Topluluğu’nun kurulduğu günden itibaren uzun vadeli bir bakış açısı ile yatırımlarını gerçekleştirirken, ülkemiz için yaratılan katma değeri sürekli artırmayı hedeflediğini belirtti. Koç Topluluğu’nun Ar-Ge’ye verdiği öneme dikkat çeken Ali Y. Koç, “Türkiye’yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak temel taşlarından biri Ar-Ge gücümüzü geliştirmektir. Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcamasını yapan Topluluğumuzun son 5 yıldaki harcaması toplam 2,7 milyar TL seviyesindedir. Türkiye ekonomisinin %9’unu, ihracatının %10’unu, Devletin toplam vergi gelirlerinin %9,4’ünü teşkil eden Koç Topluluğu’nun Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasındaki payı %10 seviyesinde yer almaktadır. Koç Topluluğu bünyesinde, Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Ülkemizin ortalama Ar-Ge harcamalarının net ciroya oranı %0,9 iken, Koç Topluluğu’nda bu rakam %1,73 ile uluslararası standartlara yakın seviyelerdedir. Hükümetimizin ARGE’ye verdiği önem bizler için en büyük motivasyon kaynağı olmuştur” dedi.
Ali Y. Koç: Ford Otosan lisans alarak başladığı faaliyetlerine, dünyada farklı şirketlere lisans vererek devam ediyor
Ali Y. Koç, Türkiye’nin otomotiv sektörünün ilk Ar-Ge çalışmalarını başlatan Ford Otosan’ın beyaz kağıda çizilen bir ürünü üretim aşamasına taşıyabilecek mühendislik gücüne sahip olduğunu vurgularken, “Ford Otosan’ın mühendisliğini yaptığı ve ürettiği araçlar 5 kıtada 70 ülkeye ihraç edilmektedir. Ford Otosan, dünyanın en prestijli organizasyonlarından ödüller alan araç ve motorlar üretmekle kalmayıp, Ford dünyasında da, üçüncü büyük Ar-Ge merkezi olarak büyük öneme sahiptir. 1959 yılında lisans alarak başladığımız faaliyetlerimize, şimdi dünyada farklı şirketlere lisans vererek devam etmekteyiz” diye konuştu.
Barb Samardzich: Ticari araçlardaki lider konumumuzu güçlendireceğiz
Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich de törende yaptığı konuşmada Ford’un gelecek planlarıyla ilgili bilgiler verdi; “Yeni araçlar ve teknolojiler iş planımızın tam kalbinde yer alıyor.” diyen Samardzich, şöyle konuştu: “2013 yılında Avrupa’da satışını gerçekleştireceğimiz araçların yüzde 40’ını tamamen yeni veya önemli ölçüde yenilenmiş modeller oluşturacak, ve 2011-2015 yılları arasında da Avrupa’daki müşterilerimize sunduğumuz model sayısını yüzde 50 artırmış olacağız. Çığ gibi gelen bu yeni araçlar, Ford’un ticari araçlar alanındaki liderlik ünvanını daha da güçlendirmesini sağlayacak ve bu da, ticari araç pazarının her yıl yüzde 30’dan fazla büyüyerek, 2017 yılında yaklaşık 4 milyon adedin üzerine çıkacağı beklentimiz yönünde çok önemli bir adım olacak. Ford olarak amacımız, 2016 yılı itibariyle yılda yaklaşık yarım milyon adetlik ticari araç satış rakamına ulaşmak.”
Samardzich: Yeni Mühendislik Merkezi, küresel One Ford planımız kapsamında Ford için önemli bir unsur
Samardzich; konuşmasında Ford Otosan’dan övgüyle söz etti: “Ford Otosan, Ford’un geleceğe dönük ticari araç planlarında yalnızca Avrupa çapında değil, küresel ölçekte de önemli bir oyuncu. Ford Otosan’ın Kocaeli ve Gebze tesislerinde Türkiye’deki mühendislik okullarından yetişen mühendisler çalışıyor. Türkiye’deki Ürün Geliştirme ekibi, konseptten üretime kadar araç, motor ve güç aktarım organlarını tasarlamak, mühendisliğini yapmak ve test etmek için gereken deneyim ve yeteneklere sahip. Bu nedenle Ford Otosan’ın yeni Mühendislik Merkezi’nin Sancaktepe’de inşa ediliyor olması, yalnızca Ford Otosan için iyi bir gelişme olmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel One Ford planımız kapsamında Ford için de önemli bir unsur. Ayrıca, bunun Türk otomotiv sektörünün gelişiminin ve ileriye dönük güçlenmesinin devamı açısından da müthiş bir gelişme olduğuna inanıyorum. Geçen yıl, tüm dünyada 82 milyon adet araç satıldı. Bu 10 yılın sonunda, bu rakam 100 milyon adedin üzerine çıkacak. Küresel araç parkındaki bu büyüme önemli zorlukların yanı sıra birçok fırsat da getiriyor. Ford Otosan’ın Sancaktepe’deki Ar-Ge Merkezi gibi yeni tesisler sayesinde gelecekteki bu küresel fırsatlardan da önemli ölçüde faydalanabiliyor olacağız.”
Haydar Yenigün: Otomotiv sektörünün en büyük teknoloji ve Ar-Ge üssüyüz
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Ford Otosan’ın Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında olmasını, kuruluş yıllarından itibaren Ar-Ge faaliyetlerine başlamasına borçlu olduklarını belirten Yenigün, Ford Otosan için gurur verici bir gün yaşadıklarını belirtti. Yenigün sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge yapılanmasına sahip olan Ford Otosan, bugün yine bir ilki gerçekleştirerek sektörün Türkiye’deki en büyük Ar-Ge merkezinin temellerini atıyor. Bugün geldiğimiz noktada, Ford Otosan olarak Ford’un 3. büyük Ar-Ge merkezi konumundayız. Global bazda mühendisliğini yaptığımız ve üzerinde çalıştığımız projelerimiz ile ‘Türkiye’de Otomotiv sektörünün en büyük Teknoloji ve Ar-Ge Üssü’yüz. Mühendisliğini 0’dan ele aldığımız araç ve motor projelerini üretime hazır final ürünler haline getirme kabiliyetimiz mevcut. Connect modelinin global olarak geliştirilmesi ve üretilmesinden yeni modelimiz Courier’e kadar tüm projelerimizde sağlanan desteklerin de Ford Otosan’ın Ford dünyasında öne çıkmasına katkısı bulunmaktadır. Ağır ticaride Ford’un global mühendislik merkezi haline gelen Ford Otosan, Cargo kamyon modelinin tasarım ve geliştirilmesinden test ve üretimine kadar tüm aşamalarını üstlenerek global pazarlara sunmaktadır. Ar-Ge faaliyetlerimize vermiş olduğumuz önemin bir diğer göstergesi de sürekli artan Ar-Ge yatırım tutarımız ve bu tutarın ciromuza göre sürekli artan oranı. Hükümetimizin 2023 yılı için belirlemiş olduğu özel sektörde ciro üzerinden %2’lik ar-ge yatırım tutarını, geride bıraktığımız 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz %2,63’lük oranla şimdiden geçmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge yatırımı oranıyla sektörde Ar-Ge’ye en çok pay ayıran şirket unvanına da sahibiz. Türk Otomotiv endüstrisine ve Ford Otosan’ın gelişimine verdikleri destek için başta TÜBİTAK olmak üzere, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın ilgili tüm birimlerine teşekkür ediyoruz.”
Yenigün: “Ford Otosan beyin göçünü tersine çeviriyor”
Ford Otosan’da 1240 Ar-Ge mühendisinin çalıştığını, 2013 yılı sonunda bu rakamın 1300’e, 2014 yılı sonunda ise 1400’e ulaşmasını hedeflediklerini belirten Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün temelini attığımız bu binada 1300 mühendisimizin tamamı Ar-Ge odaklı olarak çalışmalarını sürdürecek. Geleceğimiz için çalışan Ar-Ge mühendislerimizin yanı sıra bugünümüz için çalışan 500’den fazla mühendisimiz bulunmakta. Bu rakam toplamda 1780 mühendise ulaşıyor. Buradan yeni mezun mühendislerimize sizlerin vasıtasıyla mesaj vermek istiyorum: Biz Ford Otosan olarak Türkiye’den dünyaya beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Sadece Türk mühendisler değil, dünyanın pek çok yerinden yabancı mühendisler Ford Otosan Ar-Ge bölümünde çalışmak için bize başvurularda bulunuyorlar. Biz şu an, Ford’un ihtiyaç duyduğu global mühendislik için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ford Otosan her zaman bu konuda önemli bir merkez olmuştur, sektörümüze de önemli kazanımlar sağlamıştır. Lokal anlamda olduğu kadar global anlamda bu projelerin içerisinde yer almak önemli fırsatlardır. Ar-Ge mühendislerimiz global projelerimiz çerçevesinde dünyanın çeşitli bölgelerine sürekli ziyaretlerde bulunarak testler yapıyor, yapılan çalışmalara destek veriyor. Ar-Ge çalışanlarımızın her ay ortalama %20’si yurtdışı ülkelerde hareketli halde bulunmaktadır. Mühendislerimiz Ford’un global diğer merkezlerine giderek yaptıkları çalışmaların yanı sıra kuzey kutbundan çöllere kadar seyahat ederek iklim ve dayanıklılık testleri gibi pek çok ürün odaklı çalışmaları gerçekleştirmektedir. ”
Yeni Mühendislik Merkezi 60 Milyon TL yatırımla 2014’ün ilk yarısında hizmete açılacak
60 milyon TL’lik yatırımla 2014 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanan Ford Otosan Mühendislik Merkezi’nde yılda 3.000.000 saatin üzerinde Mühendislik Hizmeti üretilecek.
Yaklaşık 20.000 metrekare kapalı, 10.000 metrekare açık alana sahip olacak yeni merkezde Ford Otosan’ın farklı lokasyonlarda çalışan tüm Ar-Ge ekibi aynı çatı altında toplanacak.
Çalışanların yaratıcılığını artıracak konforlu bir çalışma ortamı sunması hedeflenen yeni tesiste modern tasarıma sahip ferah ofisler, sosyal alanlar, büyük bir tasarım stüdyosu ve laboratuvarlar bulunacak. Uzaktan kontrol sistemi sayesinde Kocaeli ve İnönü Fabrikaları’ndaki ürün destek ekipleri ve tesiste bulunan test merkezleri arasında iletişim kurulabilecek.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.