Ford'dan ABD'ye ihracat
Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connect araçları gelecek yıldan itibaren ABD'ye ihraç edeceklerini belirterek,...
Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connect araçları gelecek yıldan itibaren ABD'ye ihraç edeceklerini belirterek, fabrikanın kapasitesini bu yıl 320 bine çıkaracaklarını bildirdi.
Ford Otosan'ın ABD'ye yapacağı ihracata ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Flewitt, ABD'ye ihracatın Türk otomotiv sektörü için bir kilometre taşı olduğunu, bundan gurur duyduklarını dile getirdi.
Ford Otosan'ın geçen yıl üretim ve ihracatta başarılı sonuçlar elde ettiğini hatırlatan Flewitt, ihracat pazarlarına ABD'yi de ekleyeceklerini kaydetti.
Michael Flewitt, ABD'de ticari araç pazarında Ford'un, yüzde 40'lık pazar payı ile ilk sırada yer aldığını, Transit Connect'in de bu pazarda küçük şirketler için çok cazip olacağını söyledi.
Transit Connect'in tasarımına, Ford'un ABD'deki merkezinde başlandığını ve öncelikle Avrupa pazarları için geliştirildiğini aktaran Flewitt, Transit Connect'in, Türkiye ve Avrupa pazarlarından farklı olan ABD pazarı dinamikleri doğrultusunda Ford Otosan tarafından yeniden geliştirileceğini, bu pazara sunulacak aracın en önemli farklılığının ise 2.0 litre benzinli motor ve otomatik şanzıman olacağını kaydetti. Flewitt, Transit Connect'in ABD için niş bir araç olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yıl, Kocaeli fabrikasının kapasitesini 280 binden 300 bine çıkardıklarını hatırlatan Flewitt, 2008'de fabrikaya yatırım yaparak kapasitenin 320 bine ulaştırılacağını, bunun da yüzde 15'lik bir artış anlamına geldiğini vurguladı. Flewitt, İnönü fabrikasında da yatırıma devam ettiklerini, 2004 yılında Türkiye pazarına ilk kez tanıtımını yaptıkları ve dışarıdan ithal ettikleri 2.2 litre önden çekişli Duratorg Ford Transit motorlarını da iç pazar taleplerini karşılayabilmek için Ford Otosan'ın İnönü fabrikasında üretme kararı aldıklarını kaydetti.
TRANSIT CONNECT İÇİN İKİNCİ ÜRETİM TESİSİ
Flewitt ayrıca, Transit Connect'in Avrupa'da üretilmesi için ikinci bir tesis araştırması yapılacağını ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Flewitt, Transit Connect'in Avrupa'da üretilmesine ilişkin bir soru üzerine, Ford ve Ford Otosan'ın Transit Connect'in Avrupa'da nasıl üretileceğine ilişkin araştırma yapacağını, Transit Connect'te Ford Otosan'ın liderliğinin korunacağını vurguladı.
Avrupa'da üretim yapılması halinde buna Ford Otosan'ın da dahil olacağını belirten Flewitt, ancak üretimin sahibinin Ford olacağını kaydetti.
Transit Connect'in fikri haklarının Ford ve Ford Otosan'da olduğuna, Avrupa'da üretilmesi durumunda ise bu hakkın Ford'a ait olacağına işaret eden Flewitt, Ford Otosan'ın üretimde destek sağlayacağını söyledi.
''YATIRIMI ARTIRDIK, HİÇ GERİ ÇEKİLMEDİK''
Avrupa'da nerede üretim yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de Flewitt, bunun henüz netleşmediğini belirterek, şöyle devam etti:
''Neden Gölcük'te bir üretim tesisi düşünmedik? Hep aynı cevabı veriyorum. Kapasiteyi artırmayı düşünüyoruz. Gelecekteki talebi de dikkate alıyoruz. Tabii yatırımınız geri dönmezse, o zaman istihdam ettiğiniz insanlar hayal kırıklığına uğramış olacak. Bu konuda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Geleceğe bakarken yaptığımız yatırımlara güvenmemiz lazım. Geçmiş 5 yılda her yıl tesislerimizde yatırımı artırdık, hiç geri çekilmedik. Türk piyasasında iniş çıkış da olsa dengeyi kurabildik. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Tam bir kesinlik göremezsek o zaman yatırım yapmayız. Zaten üretim için kullanabileceğiniz mevcut bir tesis varsa, yenisi çılgınlık olur. Kısa vadede gelecek hacimleri dikkate almak lazım.''
ABD'ye ihracatın iş hacimlerine katkısına yönelik bir soru üzerine Flewitt, bu sınıf modelde ABD pazarında bir boşluk olduğunu, burada başarılı olmaları halinde Kanada ve Meksika'ya da satış yapılabileceğini bildirdi.
Aracın ihracatına gelecek yıl ortalarında başlayacaklarını belirten Flewitt, ''Daha önce hiçbir oyuncunun olmadığı bir nişe girdiğinizde talebin ne olduğunu bilmek zordur. Ancak bu araç çok çekici bulunacak. İhracat, 2009-2010'daki gelirlerimize mutlaka katkıda bulunacak'' dedi.
''ÜRETİMİN YÜZDE 46'LIK PAYI KOÇ HOLDİNG ŞİRKETLERİNDEN''
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak da, Türk otomotiv sanayinin yakaladığı başarıya dikkati çekerek, sektörün 2012 hedefinin 2 milyon araç üretmek olduğunu hatırlattı.
Üretimde Koç Holding şirketlerinin 520 bin adet araç ile yüzde 46'lık paya ulaştığını belirten Durak, ihracatta da Ford ve Tofaş'ın aynı başarıyı göstererek yüzde 45'lik pay aldığını anlattı.
Otomotiv sanayinin bu yıl 4 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkati çeken Durak, Koç Grubu otomotiv şirketlerinin de yaklaşık 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Otomotiv iç pazarında büyük bir rekabet yaşandığını, Koç şirketlerinin pazardan yüzde 31 pay aldığını ifade eden Durak, Ford'un son 6 yıldır pazarın lideri olduğunu, Tofaş'ı da bu yılın sonunda üçüncülükten ikinciliğe çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
''YENİ PROJELERLE HEDEFE ULAŞILMAYA ÇALIŞILACAK''
Turgay Durak, 2008 yılı sonunda Koç Grubu şirketlerinin pazarda 1. ve 2. sırada yer almalarını sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Sektörün 2012 hedefine ulaşıp ulaşamayacağına ilişkin soru işaretleri bulunduğunu kaydeden Durak, yeni araç projeleriyle bu hedefe ulaşılmaya çalışılacağını, Koç Grubunun da ortaklarıyla birlikte toplam üretimdeki payını artırmayı hedeflediğini aktardı.
Transit Connect'in ABD'ye ihracının kendileri için duygusal anlamda önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Durak, 1998 yılında 60 kişilik mühendis ekibinin ABD'ye gönderildiğini, bu ekibin orada öğrendiklerini Türkiye'ye döndükten sonra diğer çalışanlara aktararak ortaya Transit Connect'i çıkardıklarını anlattı. Durak, ABD pazarına uygun araçların Ford Otosan tarafından tasarlanmasının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.