"Gelin birlikte otomobil üretelim"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, D-8 ülkelerinin sanayi bakanlarına, ortak otomotiv üretimi, eğitim ve Ar-Ge merkezi kurma çağrısında bulundu....
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, D-8 ülkelerinin sanayi bakanlarına, ortak otomotiv üretimi, eğitim ve Ar-Ge merkezi kurma çağrısında bulundu. İstanbul'da gerçekleştirilen D-8 toplantısında alınacak kararların uygulanması konusunda bütün ülkelere sorumlulukların düştüğünü belirten Bakan Ergün, geçen yıl İran'da gerçekleştirilen D-8 toplantılarında, üye ülkeler arasında bir otomotiv çalışma grubu kurulması yönünde karar alındığını hatırlatarak, D-8 ülkelerinin sanayi bakanlarına şu çağrıyı yaptı: "Ortak otomotiv üretimi, eğitim, Ar-Ge merkezi kurma gibi konularda çalışacak olan böyle bir organizasyonu bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye olarak, burada alınacak kararların hayata geçmeleri için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Ben ev sahibi ülkenin bir bakanı olarak burada alınan kararların bizzat takipçisi olacağım. Diğer bakan arkadaşlarımın da aynı iradeyi göstereceklerine inanıyorum."
Ergün, 2009'da 66 milyar dolar olan D-8 ülkelerinin ticaret hacminin 2010'da 100 milyar dolar seviyesine çıktığını belirterek, "Bu rakamlar sevindiricidir, ama yeterli değildir. Gelinen aşamada üye ülkelere daha büyük rakamlar yakışır. Ben, gelecek 5 senede 200 milyar dolar ticaret hacmini yakalayacağımıza inanıyorum." dedi. Ergün, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un, bundan 14 yıl önce, D-8'in kurulma sürecine de ev sahipliği yapmasının onurunu yaşadığını kaydetti. Nihat Ergün'ün ev sahipliğini yaptığı D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'ne üye ülkelerin sanayi bakanlarının yanı sıra TUSKON Başkanı Rızanur Meral, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve TOBB Başkan Vekili Murat Yalçıntaş da katıldı. "D-8 ülkeleri olarak kendi potansiyelimizi hayata geçirmede, dünya üzerinde dengeleri sağlamada ve dünyaya yeni teklifler sunmada yetersiz kaldık." diyen Ergün, "Ülkelerimizin tek tek ve birlikte atacakları her adım, dünyanın çehresini de değiştirecektir. Aramızda kuracağımız işbirliği, ekonomik gücümüze olduğu kadar dünya üzerindeki siyasi etkinliğimize de yansıyacaktır." şeklinde konuştu. Ergün, Avrupa Birliği'nin de, vize muafiyeti ve ortak para birimi gibi uygulamalarına son 10-15 yılda geçebildiğini hatırlatarak, son birkaç yıldır, D-8 üyesi ülkelerde tek tek yaşanan canlanmaların, D-8'e de olumlu bir şekilde yansıdığını vurguladı. Bu yıl Arap ülkelerinde ve Kuzey Afrika'da yaşanan halk hareketlerinin, dünyada yeni bir dönemin başladığına işaret ettiğini aktaran Ergün, Arap Baharı'nın herkese verdiği mesajın; insanların artık özgürlük ve refahı bir arada talep etmesi olduğunu ifade etti.
Bakan Ergün, D-8'in faaliyetlerinin, işadamlarının ticaret ve yatırım kararlarını doğrudan etkileyecek bir şekilde genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu yıl yapılan toplantılarda, işadamlarının kurulacak masalarda bir araya gelmelerinin ve iş görüşmesi yapmalarının da yeni ve önemli bir adım olduğunu söyledi.
Arife KABİL-ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.