Gemilerden 1700 TIR atık çıktı

Gemilerden 1700 TIR atık çıktı

Son yıllarda giderek artan çevre bilinci, belediye hizmetlerine de yansıdı. Doğal yaşamı korumak için önemli çalışmalar yapan İSTAÇ, Boğaz'da seyreden gemilerdeki atıkları toplayarak hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye katkıda bulundu.

İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (İSTAÇ), geçen yıl 7 bin 891 gemiden 171 bin 267 metreküp atık topladı. Gemilerden toplanan atık miktarı yaklaşık bin 700 tırın aldığı yüke karşılık geldi. Son yıllarda giderek artan çevre bilinci, belediye hizmetlerine de yansıdı. Doğal yaşamı korumak için önemli çalışmalar yapan İSTAÇ, Boğaz'da seyreden gemilerdeki atıkları toplayarak hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye katkıda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan ve Avrupa Gemi Atık Alımcıları Birliği üyeliği bulunan İSTAÇ, 13 lisanslı atık alım gemisiyle petrol türevli atıkları, pis suları ve çöpleri 7 gün 24 saat topluyor. Geçen yıl, 7 bin 891 gemiye hizmet veren şirket, 171 bin 267 metreküp atık topladı.

Gemilerden toplanan atığın 129 bin 958 metreküpü petrol türevli atıklardan, 12 bin 174 metreküpü çöplerden, 29 bin 135 metreküpü ise pis sulardan oluştu. Söz konusu atıklar, ek yakıt elde edilmesi amacıyla susuzlaştırılarak İstanbul Enerji AŞ'ye gönderildi. Burada yapılan işlemlerin ardından yaklaşık 20 bin ton atık yağ ekonomiye geri kazandırıldı. Bir tırın ortalama 100 metreküp hacmi olduğu düşünüldüğünde İSTAÇ'ın geçen yıl gemilerden toplandığı atık miktarı, yaklaşık bin 700 tırın aldığı yüke karşılık geldi.

Şirket ayrıca yaklaşık 5 milyon metrekare deniz yüzeyi alanında, özel inşa edilmiş 8 tekne ile temizlik çalışması gerçekleştirdi. Geçen yıl denizlerden toplanan atık miktarı 5 bin 592 metreküpü buldu. Denizlerden toplanan atık miktarı yaz aylarında dikkat çekici biçimde arttı. Haziranda 713, temmuzda 625 ve ağustosta 645 metreküp atık denizlerden temizlendi. Petrol ve petrol türevli atıklar susuzlaştırma ve kimyasal arıtma amacıyla Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi’ne, pis su atıkları, pis su arıtma tesisi ile bağlantılı İSKİ kolektörüne, çöp atıkları ise, Kemerburgaz Odayeri ve Şile Kömürcüoda düzenli çöp depolama alanlarına gönderiliyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.