Gemiyi kurtarmak uğruna şehit oldular
Alaybey Askeri Tersanesi’nde denize indirilirken havuzda yan yatan ‘TCD Değirmendere’ römorköründe şehit olan 8 asker, 2 işçi için tören yapıldı....
Alaybey Askeri Tersanesi’nde denize indirilirken havuzda yan yatan ‘TCD Değirmendere’ römorköründe şehit olan 8 asker, 2 işçi için tören yapıldı. Törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.
Kaza hakkındaki ayrıntılar ortaya çıktı
Bakım havuzunda bulunan‘A6’ gemisi ve ‘Değirmendere’ römorkörü denize indirilmek istendi. A6 denize ulaştığı sırada römorkörde sarsıntı oldu. Personelin ‘Gemiyi terk et’ sinyali doğrultusunda dışarı çıkmaları gerekiyordu. Ancak bunu yapmayıp balans ayarıyla römorkörü dengeye getirmeye çalıştılar. 20 dakikalık çalışma başarılı olmadı ve römorkör yana devrildi. 20 saniyede, daha kulaç atmaya bile fırsat bulamayan 17 kişinin üzerine dev gemi devrildi. Gemi altındakiler yaralı olarak kurtarıldı. İçerdekiler aranırken yangın söndürme sisteminin devreye girdiğini anlaşıldı. Bu nedenle makine dairesi korbondiositle doldu. Şehitlerin üzerine malzemeler de devrildi. Cesetlerinin çıkarılması saatler aldı.
‘ASKERİMİ KURTARIN BENİ BIRAKIN’
OLAY sırasında yaralanan bir astsubayın, kendisine müdahale edilmesine izin vermeyip, “Benim askerlerim gemide. Beni bırakın onlara yardım edin. Onları kurtarın” diyerek feryat ettiği ortaya çıktı. Yardım çığlıkları arasında yaralı dalgıçlar, kendi yaralarına aldırmadan gemiye girmek istedi. Can pazarının yaşandığı tersanede görevli komutanlar, bir yandan askerleri sakinleştirirken diğer taraftan yardım çağrısında bulundu.
3 ÖLÜMCÜL HATA UZMANLAR
kazayı üç temel hesaplama hatasına bağlıyor. Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Önder Kahraman, anlattı:
1) Römorkör yüzer havuz vasıtasıyla indirilir. Gemi, dayak ve takoz dediğimiz sehpalarla tanklara su alacak şekilde batırılır. Suya indirilirken oynama olmaması için halatlarla yüzer havuza bağlanmalısı gerekiyor. Bu işlemlerin hepsi yapılsa da hesaplamalar çok önemli.
2) İkinci unsur geminin dengesini sağlayan balast tankları… Doğru oranda doldurulmaması ya da boşaltılmaması gemiyi yatırır.
3) Gemi tabanındaki tapaların tamamının kapalı olması gerekir.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.