GESAD'ın birinci sayısı yayında

GESAD'ın birinci sayısı yayında

Gemi Sanayiciler Derneği'nin yayın organı Gemi Sanayi Dergisi, yayın hayatına başladı.Gemi Sanayi Dergisi büyük bir ailenin sesi, soluğu olarak yayın...

Gemi Sanayiciler Derneği'nin yayın organı Gemi Sanayi Dergisi, yayın hayatına başladı.

Gemi Sanayi Dergisi büyük bir ailenin sesi, soluğu olarak yayın hayatına başladı ve ilk sayısı okurları ile buluştu. Gemi Sanayi Dergisi, 2 ayda bir çıkacak.

Sektörün dünya çapında tanıtımını üstlenen dergide, bu amaçla yazıların İngilizce çevirileri de yer alıyor.

GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp ilk sayıda yer alan önsözünde gemi sanayi ile ilgili önemli saptamalar yapıyor. Gökalp yazısının son bölümünde şunları söylüyor:

"Türk Gemi Sanayi artık atölye konumundan kurtulup, organize sanayi konumuna gelme potansiyeline ulaşmıştır. Şimdiki haliyle gemi sanayi sektöründe istihdam edilen 100.000 elemanın yüzde 75'i (DTO 2004 yılı, Sektör Raporu), yaratılan katma değerin ise yüzde 80'den fazlası ?Gemi Sanayi? tarafından üretilmektedir. Tuzla ve civar ilçe hudutları dahilinde 50 civarında tersane ile birlikte, ciddi potansiyele sahip 500'ün üzerinde gemi sanayi üretimi yapmakta olan kuruluş bulunmaktadır. Ayrıca 1000'in üzerinde ufak ölçekli atölye de faaliyet göstermektedir. Artık rotamızı çok daha geniş ufuklara yöneltmemizin zamanı gelmiştir.

Dünyada hala gelişen ve bu konumunu uzun zaman kaybetmeyecek gibi görünen gemi sanayinde dünya devleri arasına girmeye namzet ülkemizin; mega yat, kimyasal tanker üretimlerinde olduğu gibi ilk sıralara yükselmesi için 1492 sayılı OSB Kanunu çerçevesinde, derneğimiz tarafından kuruluş çalışmaları başlatılmış olan Gemi İhtisas Organize Sanayi oluşumunun da hızla tamamlanması artık gereklilik kazanmıştır.

Bu ilk sayımızla birlikte yeni bir başlangıç yaparak gemi sanayimizi her yönüyle daha da geliştirmek için çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Sektörümüzün tanıtımı ve gelişimi açısından dergimiz önemli bir mihenk taşıdır. Dergimizi daha ileri götürmek için bütün üyelerimizin destek vereceğine inanıyor, birlik ve beraberlik içinde daha güzel günlere ulaşmak dileğiyle bir sonraki sayıda buluşmak üzere, saygılar sunuyorum."

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Dr. Hakkı Şen de, Gemi Sanayi Dergisi'nin vizyonu ve misyonunu yazısında şöyle özetliyor:

"Denizcilik sektörümüzün son yıllardaki değişim, dönüşüm ve gelişmesine paralel olarak, bu sektörün önemli ve  biricik parçası olan gemi teknolojisi de hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu gelişmeyi sürekli kılabilmek ve dünyadaki gemi inşa alanında söz sahibi olabilmenin önemli iki yolu olduğunu söylemek galiba yanlış olmayacak. Bunlardan birincisi, global oyuncu olabilmemizin en önemli yolu olan firmalarımızın kurumsallaşma yolunda atacakları adım. İkinci ise, sektörün tanıtımına katkı sunacak doğru tanıtım mecralarını kullanmak. Bu mecralardan en önemlisi de, işte bu yayın organıdır. Dergimiz; gemi sanayi kapsamındaki sorunların çözüme kavuşturulması, yeterli bir iletişim ağının kurulması, bu alandaki gelişmelerden etkilenen herkesin sorunlarının üzerine gidilebilmesi, çözüm önerileriyle çalışmalara zemin hazırlanması ve her türlü gelişmeleri sektöre aktaran, sektörün sesini duyuracak bir görev üstlenmiş bulunmaktadır.

Biraz gerilere gidip, tarihi bir seyre çıktığımızda, dünyadaki gemi teknolojisinin gelişimi ile bizim aramızda, tarihi bir uzun yol olduğunu görüyoruz. Bu uzun yolu sektör olarak el ele verip, dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak sektör, üniversiteler ve idare işbirliğiyle kapatacağımıza inancımız tamdır."

Gemi Sanayi Dergisi'nin ilk sayısında; Gesad'dan ve sektörden haberler, sektörün ufkunu açan bilimsel makaleler, inceleme ve analizler yer alıyor.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'nun konuk yazar olarak gemi sanayi ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştığı ilk sayıda, Gesad Yönetim Kurulu üyesi Ensar Gemi'nin Genel Müdürü Özkan Göksal, KDV ile ilgili önemli saptamalar ve çözüm önerileri getirdi.

Dergide, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa İnsel AB 7. Araştırma Çerçeve Programı, DTO AB Danışmanı Kemal Battal AB sürecinde gemi sanayi, Prof. Dr. Ahmet Dursun Alkan da OSB ve sertifikalandırma makaleleri ile yer aldı.

Teoman Özalp, GESAD Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven, DTO Batı Karadeniz Şubesi Başkanı İrfan Erdem, Tegem Yönetim Kurulu Başkanı Adil Turgut ise birbirinden ilginç yol hikayeleri ve masaya yatırdıkları konularla dergiye renk katan isimler arasında.

LOJİPORT Ailesi olarak,sektöre büyük katkı sağlayacağına inandığımız Gemi Sanayi dergisinin uzun soluklu olmasını temenni ediyor, arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.