Gıda Lojistiğinde Blockchain Etkisi
Blockchain’in özellikle gıda güvenliği açısından büyük öneme sahip olan ısı kontrollü lojistik süreçleri kapsamında sunacağı veri hâkimiyeti, güvenlik, şeffaflık ve izlenebilirlik gibi özelliklerinin sektörü farklı noktalara taşıması bekleniyor.
Çevremizdeki nesneler akıllandıkça global pazar trendlerini benimseyen ülkeler ve işletmeler, bilim ile teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanarak dijital dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyorlar. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve Blockchain gibi kavramlar hayatımızda köklü dönüşümlere neden olacak yenilikler sunuyor.
“Blockchain teknolojisi ve Endüstri 4.0”
1990’lı yıllarda ortaya atılmasına rağmen daha çok Bitcoin sayesinde yıldızını parlatan Blockchain teknolojisi, lojistik başta olmak üzere birçok sektörün geleceğini değiştirecek. Dağıtım ve otonom veri tabanı yönetim sistemi olan Blockchain, bloklardan oluşan şifreli kayıt defterleri aracılıyla işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor. Kripto para Bitcoin’in, sayısız akıllı cihazı, nesnelerin interneti aracılıyla insan müdahalesi olmadan, bağımsız, şeffaf ve sorunsuz işlemler gerçekleştirmesine olanak sağlayan Blockchain, Endüstri 4.0’ın hayati bir unsuru olarak değerlendiriliyor.
Blockchain’in özellikle gıda güvenliği açısından büyük öneme sahip olan ısı kontrollü lojistik süreçleri kapsamında sunacağı veri hâkimiyeti, güvenlik, şeffaflık ve izlenebilirlik gibi özellikleri ile gıda lojistik sektörünü bugünden çok farklı bir noktaya taşıması bekleniyor. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen gıdanın tedarik zincirindeki yolculuğunun en önemli aşaması ısı kontrollü lojistik olarak dikkat çekiyor.
“Isı kontrollü lojistik”
Isı kontrollü lojistik, ürünlerin ilk üretim noktasından çıkışıyla başlayıp tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede ürünlerin doğru ısıda muhafaza edilmesi, korunması ve taşınması adına tüm faaliyetleri kapsıyor. Dolayısıyla, lojistiğin herhangi bir aşamasında soğuk zinciri kırılmış gıda sağlıklı ve güvenli olarak değerlendirilmiyor.
Son yıllarda sağlıklı yaşam ve organik beslenmenin hayatımızdaki yeri gözle görünür bir şekilde artış gösterdiği aşikâr. Bu doğrultuda ürünlerin tarladan çatala kadar olan seyrinin izlenebilir olması büyük önem taşıyor.
Blockchain teknolojisi ile birlikte, ısı kontrollü lojistik aşamalarındaki güvenliğin sağlanması, et ve tarımsal mahsullerin tarladan sofraya kadar doğru koşullarda muhafaza edildiğini takip etmek suretiyle sürecin daha etkin yönetilmesi hedefleniyor.
Bu teknoloji, GDO’lu ve katkı maddeli ürünlere ilişkin endişelerin günden güne artmakta olduğu bir ortamda gıdanın nereden geldiği ile ilgili temel bilgilerin tüketicilerle paylaşılması, şeffaflığın sağlanması ve gıda sahtekârlığının engellenmesi gibi faydalar da sağlıyor.
“Çin hız kazanmak istiyor”
Devletler ile büyük gıda ve lojistik firmaları, blockchain teknolojisini sistemlerine entegre etme çalışmalarına başladılar bile. Dijital dönüşüm projeleriyle sürekli gündemde olan Çin, gıda kalite güvencesini Blockchain ile takip ederek süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Çin, gıda takibinde daha az zaman harcayarak, hammadde, bitmiş gıda gibi ürünlerin takibinde verimi arttırarak hız kazanmak istiyor. Sistem sayesinde hükümet kuruluşlarının ve işletmelerin ürünler hakkındaki bilgilere daha süratli ve kolay erişmesi bekleniyor.
“Gıda güvenliği, izlenebilirlik ve Blokchain”
Blockchain, bozulabilir gıdaların lojistik süreçlerini özellikle gıda güvenliği ve izlenebilirlik alanlarında süreçlerin iyileştirilmesi için biçilmiş kaftan. Bu yeni teknoloji ile gıda kayıplarının önüne geçilerek israfın azaltılmasına olanak sağlanıyor. Aynı zamanda gıdanın yolculuğu süresince şeffaf bilgi aktarımı sayesinde tüketicinin güvenini kazanılıyor. Ve ürünün sağlıklı bir şekilde tüketilmesi imkânı sunuyor.
Tüm gıdaların gıda ürünlerinin doğru ısıda taşınması ve depolanması kuşkusuz çok önemli Ancak bir diğer önemli nokta da bu aşamaların güvenilir ve şeffaf bir şekilde izlenebilirliğinin sağlanması. Bu doğrultuda fark yaratacak lojistik sistemlerin Blockchain gibi yeni teknolojilerle harmanlanarak gıda sektör katılımcılarına katma değerli hizmetler ve avantajlalar sağlayacak şekilde tasarlanması gerekiyor.
Uygar Uşar – Netlog Nakliye ve Dağıtım Operasyonları Başkanı
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.