Gümrük Memurları Derneği'nden eleştiri
Gümrük Muayene Memurları, kamu teşkilatının yeniden yapılandırılması çerçevesinde taşrada ihdas edilen Gümrük ve Ticaret Denetenliği kadrosuna ilişkin...
Gümrük Muayene Memurları, kamu teşkilatının yeniden yapılandırılması çerçevesinde taşrada ihdas edilen Gümrük ve Ticaret Denetenliği kadrosuna ilişkin düzenlemelerdeki eksikliklerden dolayı mağdur olmuşlardır.
Bugüne kadar her türlü zorluğa ve olumsuzluğa rağmen, görev ve yetkileriyle mütenasip olmayan bir unvanla da olsa milletine ve devletine, gece gündüz demeden, en ağır fiziki ve moral şartlar altında dahi layıkıyla hizmet eden Gümrük Muayene Kadrosu, ihdas edilen Gümrük ve Ticaret Denetmenliği unvanına gümrük teşkilatındaki en ehil kadrodur.
Gümrük Muayene Memurları, "Gümrük Denetimini'', ihracat ve ithalat işlemleri sırasında, muayene kriterlerine göre yapmakta, 6 aylık süre içinde 32 ders ve 492 saati bulan teorik eğitim almakta, akabinde 6 ay ila 1 yıl arasında değişen sürede staja tabi tutulmakta ve staj sonrası mesleki yeterlilik sınavına girip başarılı olması halinde görevine atanmaktadır. Kendine özgü uzmanlık gerektiren bir mesleği ifa ederken, benzeri görevleri yerine getiren kamu görevlilerinin unvanları "uzman" ya da "denetmen" olmasına rağmen, yalnızca "memur" olarak anılan, kamu teşkilatındaki yegane kadrodur. Yıllardır gümrükte "Kurmay Sınıf" addedilen muayene memurları, icra ettikleri görev, mesleki yeterlilik ve tahsil durumları göz önüne alındığında, gümrük beyanını kamu adına kontrol eden, denetleyen ve onaylayan kilit bir kadrodur.
Gümrük Muayene Memurları, Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 1,9 milyon adet ithalat, 2,4 milyon adet ihracat olmak üzere toplam 4,3 milyon adet beyannameyi denetlemekte, ülkemizin toplam vergi gelirlerinin %20 sinin tahakkukunu gerçekleştirmekte, yaklaşık 334 milyar TL dış ticaret hacminin işlemlerini tamamlamaktadırlar. Bütün bu işlemleri yaparken de; başta 174 kanun, 21 uluslararası anlaşma, 13 uluslararası sözleşme, 7 khk, 8 tüzük, 675 bkk, 191 yönetmelik, 200’ü aşkın yargıtay ve danıştay kararı, 774 tebliğ, 6 protokol, 482 genelge olmak üzere sayısı binleri bulan muhtelif ticaret mevzuatını dikkate almakta ve uygulamaktadırlar.
Her yıl katlanarak büyüyen dış ticaret hacmimizin ve özellikle rekorlar kıran ihracatımızın bütününün altında Gümrük Muayene Memurlarının sabahlara kadar süren yoğun ve özverili mesaileri vardır.
Ne var ki yapılan son düzenlemede yıllardır beklediğimiz "Denetmenlik Kadrosu" ihdas edilmiş olmasına rağmen, meslek mensuplarımızın hak ettikleri bu kadrolara nasıl geçiş yapacağı hususu eksik bırakılmıştır. Yıllardır edindiğimiz mesleki bilgi ve tecrübemiz yok sayılmaktadır. Mensuplarımızın moral ve motivasyonlarını etkileyerek mağduriyet yaratan bu durumun düzenlenmesini bekliyoruz.
Gümrük Teşkilatının kamuoyundaki olumsuz imajının düzeltilmesinde, yerine getirdikleri kamu görevinin niteliği gereği, Denetmenliği hakeden Gümrük Muayene Memurlarının, Gümrük ve Ticaret Denetmenliği kadrosuna geçişinin sağlanmasının, çok önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Bu adımın, etkin denetimi sağlayacağına şeffaf ve erişilebilir, güçlü ve yenilenmiş, yasal ticaretin etkin, hızlı ve çözüm odaklı, yasadışı ticarette ise güvenli çevik ve mücadeleci, aynı zamanda hesap verebilir bir gümrük teşkilatını oluşturacağına inanıyoruz.
Gümrük Muayene Memurları olarak; taşrada yaptığımız görevin "Denetmenlik" olarak kabul edildiği bu dönemde, Gümrük ve Ticaret Denetmenliği'ne geçiş yapmak istiyoruz.
Tüm Gümrük Muayene Memurları Adına
Gümrük Muayene Memurları Derneği
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.