Güvenlik riski yok
ANKARA-İstanbul hızlı treninde sinyalizasyon çalışmalarının bitmediğini açıklayan Bakan Elvan, “Çok net söylüyorum hızlı trende bir güvenlik sorunu...
ANKARA-İstanbul hızlı treninde sinyalizasyon çalışmalarının bitmediğini açıklayan Bakan Elvan, “Çok net söylüyorum hızlı trende bir güvenlik sorunu yok. Sertifikasyonları alındı” dedi.
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hızlı trenle ilgili tartışılan konuları Hürriyet’e anlattı. Ankara-İstanbul hızlı treninde sinyalizasyon çalışmalarının bitmediğini açıklayan Elvan, “Ancak güvenlikle ilgili bir sorun yok. Çünkü sinyalizasyonu bitmeyen bölüm hızlı değil konvansiyonel olacak. Orada hız sinyalizasyon bittiğinde de sadece yüzde 10 artacak. Çok net söylüyorum hızlı trende bir güvenlik sorunu yok. Sertifikasyonları alındı. 85 bin kilometre deneme sürüşü yapıldı. Ben teknik olarak güveniyorum” diye konuştu. Hürriyet’i makamında kabul eden Elvan, sorularımıza şu yanıtları verdi:
-Hızlı trende bir güvenlik sorunu söz konusu mudur?
Elvan: Sertifikasyonu, akreditasyonu alınmış durumda. Daha önceki hızlı trenlerde olan süreç burada da söz konusu oldu. Sadece Gebze-Köseköy arasındaki sinyalizasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. O hatta da maksimum hızımız 118 kilometre olacak. Sinyalizasyon bitse bile, 118 kilometre olacak. Şu anki hız da, bu hızın yüzde 10 altında, yani 11-12 kilometre daha düşük. Konvansiyonel hatlarda siz gerekli güvenlik altyapısını sağladıysanız, sinyalizasyon olmadığında da sıkıntı olmaz. Dışarıyla bağlantılarını tamamen kesiyorsunuz. Hangi hattan gideceğini net olarak ortaya koyuyorsunuz. Herhangi bir sıkıntı yok. Bu şekilde de devam edebilir. Ama biz mutlaka burada da sinyalizasyonu 2 ay içinde bitireceğiz.
-Sinyalizasyonun olmaması ne demek, güvenlik sinyalizasyon olmadığında nasıl sağlanıyor?
Elvan: Telsiz sistemi söz konusu oluyor. Makinistle yer ekibi arasında sürekli telsiz iletişimi sağlanıyor. Hatta birilerinin girmesi veya engellemesi de söz konusu olamaz.
-Sinyalizasyonu beklemek daha sağlıklı değil miydi?
Elvan: Konvansiyonel çalışacak bir hat olmasaydı, dediğiniz doğru olabilirdi. Konvansiyonel dediğimizde, anlamamız gereken hız sınırı 118-120’yi geçmiyor. Yüksek hızlı tren olan yerlerde hız 275 kilometreye kadar çıkıyor. Bu bölümde ise böyle bir şey söz konusu değil. Bir yerden trenin nasıl geçeceği oranın coğrafi koşulları ve ortamına göre belirleniyor. Ama o bölüm de, hızlı trenin bir parçası oluyor.
Hat boyunca, nerede kaç kilometre hızla gideceğiniz belirleniyor ve o sisteme yükleniyor. O hızın dışına çıkamıyorsunuz
85 bin kilometre deneme sürüşü
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sinyalizasyon olmamasının bir güvenlik sorununa yol açmayacağını vurguladı ve şöyle konuştu: “Çalışmalar bittiğinde hız sadece yüzde 10 artacak. Bu da yolculuğu 5-6 dakika kısaltacak. Güvenlik açısından risk teşkil eden bir durum yok. Hat devreye girmeden 85 bin kilometre deneme sürüşü yapıldı. Bizim test trenimizde her türlü test sonuna kadar yapıldı.”
Havalimanında maliyet artabilir
Yeni havalimanı konusunda da açıklamalarda bulunan Elvan, şunları söyledi: “10 milyar Euroluk bir yatırım, belki 12-13-15 milyar Euro’luk olacak çalışmalar bittikten sonra. Kot farkı değişecek, ama bu durumda o bölgede traşlamalar gündeme gelecek. Kimse bunu dikkate almıyor ama, inşaat maliyeti artabilir. Arkadaşlar da maliyet artışı ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Çalışmalar bittikten sonra, oluşan yeni rakamlara bakmak gerekir” diye konuştu.
Treni durdurmak doğru bir karardı
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, güvenlik sorunu olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Geçen gün yaşadığımız olay. Yıldırım düşmesi diye anlattı arkadaşlar. Böyle çok şiddetli yağmur, fırtına gibi durumlar söz konusu olduğunca bence doğrusunu yaptılar treni durdurarak. YHT’nin açılışı değil de, oradaki 15 dakikalık bekleme gündeme getiriliyor. Bunu da garipsiyorum.”
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.