HAVAŞ'a büyük 'kıyak' yapıldı iddiası

HAVAŞ'a büyük 'kıyak' yapıldı iddiası

Yeni Şafak Gazetesi, havalimanlarından şehir merkezlerine yolcu taşıma konusunda HAVAŞ’a Ulaştırma Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hüseyin Yılmaz tarafından haksız bir imtiyaz verildiğini iddia etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Vekili ünvanlı Hüseyin Yılmaz, kanunlarda bakana bile verilmeyen “şehiriçinde toplu taşıma izni verme" yetkisine sahip olduğunu kendisine gelen dilekçeye verdiği cevapla kanıtladı. Hüseyin Yılmaz, toplu iğne alımının bile ihale yasasına tabi olduğu halde, HAVAŞ'a bir dilekçe karşılığında “havalimanlarından şehir merkezlerine ücret karşılığında yolcu taşıma" izni verdi. 20 ayrı şehirdeki havalimanını kapsayan izin, HAVAŞ'ın bir imza ile hiç bir kontrole, denetime, vergiye tabi olmadan 100 Milyonlarca kiralık gelir elde etmesinin önünü açtı. HAVAŞ'ın 14 Ekim 2015 tarihli talep dilekçesi ve bu dilekçeye verilen 11.11.2015 tarihli olur cevabıyla birlikte "imtiyazlı şirket" özelliği tamamen iyice ayyuka çıkmış oldu. Bu hukuksuzluğa ve gayriresmiliğe kimin dur diyeceği ise merak ediliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TEK YETKİLİ

Türk Hava Yolları'nın bir şirketi olarak faaliyet gösterirken 1995 yılında özelleştirilen HAVAŞ, 2011 yılına kadar adeta bir tekel olarak Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan şehir merkezlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) izniyle yolcu taşıdı. İBB, 2010 yılında bu gayri resmi duruma son vererek 2886 sayılı devlet ihale kanununa göre yolcu taşıma işinin ihale ile yapılması gerektiğine karar verdi. HAVAŞ, 2011 yılında İBB'nin İETT vasıtasıyla açtığı yolcu taşıma ihalesini verdiği düşük teklif nedeniyle kaybetti. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanununun 7.maddesine göre; büyükşehirlerde ulaşımla ilgili yetkinin büyükşehir belediyelerine ait olmasına ve ihale sonrası HAVAŞ'ın taşıma izni uzatılmamasına rağmen HAVAŞ korsan şekilde bir süre daha yolcu taşımayı sürdürdü.

huseyin_yilmaz_1.jpg

BAKANLIK GENELGESİNİ SUİSTİMAL EDİYOR

Yolcu taşımaya devam etmek isteyen HAVAŞ İETT'nin açtığı ve HAVATAŞ'ın kazandığı ihalenin iptali için mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme ihalenin geçerli olduğuna karar verdi ve başvuruyu reddetti. HAVAŞ, bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı'nı devreye sokarak aldığı bir yazıyla korsan taşımacılığını sürdürmek istedi. Ancak Büyükşehir Belediyesi HAVAŞ'ın geçmiş dönemlerde almış olduğu 2011 yılının sonuna kadar geçerli olan izninin bitmesinin ardından yolcu taşımayı sonlandırması gerektiğini bildirdi. HAVAŞ, yaklaşık 20 yıl boyunca ihalesiz bir şekilde sürdürdüğü yolcu taşıma işini 2012 yılında bırakmak zorunda kaldı.

BAKANLIKTAN 2016 SONUNA KADAR İZİN ALDI

Mahkemede istediği sonucu alamayan HAVAŞ, 14.10.2015 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı'na verdiği bir dilekçeyle 2009 tarihinde çıkarılan bir genelgeye atıfta bulunarak İstanbul dahil 20 ayrı şehirdeki havalimanından yolcu taşımak için talepte bulundu. Bu talebe 11.11.2015 tarihinde cevap veren Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilileri talebi yerinde bularak olur verdi. Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hüseyin Yılmaz imzalı olur yazısına göre 20 ayrı havalimanındandan şehir merkezine yine şehir merkezlerinden havalimanlarına yolu taşınabileceği, bunun için HAVAŞ'a 31.12.2016 tarihine kadar yani 1 yıl süreyle yetki verildiği kaydedildi.

HAVATAŞ: SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIZ

İstanbul'da İBB'ye milyonlarca lira ödeyerek yolcu taşıyan HAVATAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Emir Günaydın ise Hüseyin Yılmaz'ın ihalesiz bir şekilde yolcu taşıma izni verme yetkisinin olmadığını hatırlattı ve söz konusu yazıyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. Günaydın, HAVAŞ'a izin verilen 20 şehir arasında İstanbul'un da olduğunu hatırlatarak, İdare Mahkemesi'nin bu konuda kesin kararı bulunduğunu ve ihale açılan hatlarda bakanlık izniyle yolcu taşınamayacağına hükmedildiğini söyledi.

havas-belge2.jpghavas-belge3.jpghavas-belge4.jpg

Bir imzayla 20 şehirde taşıma izni

Hüseyin Yılmaz imzalı 11.11.2015 tarihli yazıda HAVAŞ'a İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya, Dalaman, Adana, Trabzon, Bodrum- Milas, Kayseri, Gaziantep, Samsun, Malatya, Şanlıurrfa GAP, Konya, Elazığ, Sivas, Hatay, Antalya Gazipaşa, Ordu-Giresun ve Denizli havalimanlarından şehir merkezlerine ve şehir merkezlerinden havalimanlarına yolcu taşıması için olur veriliyor. Söz konusu yazının dayanağı olarak 2009 tarihli 23 Nolu Ulaştırma Bakanlığı genelgesi gösteriliyor. Oysa söz konusu genelgede şehir içi taşımacılık ibaresiyle “havayolu + karayolu kombine yolcu taşımacılığı" yani 'havayolundan bilet alan yolcuların ücretsiz bir şekilde şehir içine ulaştırılması' düzenleniyor. HAVAŞ ise ücret tarifesiyle birlikte talepte bulunarak aldığı yazıyla söz konusu güzergahlarda ücretli olarak yolcu taşıma izni almış oluyor. Bu durumun devletin yüzmilyonlarca lira zarar etmesi anlamına geliyor. Ayrıca bu taşımacılık büyükşehir ya da il belediyelerince ihale olmaksızın yapılacak olması nedeniyle hiçbir kontrol ve denetime de tabi olmayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, 2012 tarihli bir yazısında İstanbul şehir içindeki toplu taşıma ile ilgili tüm yetkinin İBB'de olduğunu belirtmişti. 3 yıl aradan sonra bu yazıyla çelişen bir başka izin verilmesi soru işareti oluşturdu.

İBB'nin sadece İstanbul için 2011 yılında yaptığı ihaleyi kazanan HAVATAŞ firmasına UKOME tarafından verilen izinde onlarca kamu kurumundan yetkili ve hukukçunun imzası bulunuyor. 20 ayrı şehirdeki iznin bir genel müdür yardımcısı vekili imzasıyla ve ihalesiz verilmesi ise şaibeyi akıllara getiriyor.

YENİ ŞAFAK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.