Hep karıştırılan kavram: TIR mı Çekici mi?

Hep karıştırılan kavram: TIR mı Çekici mi?

Karayollarında,otobanlar ya da şehirlerarası yolculuklarda en çok gördüğümüz araçların başında büyük kasaları ile TIR olarak bilinen araçlar geliyor. Akla gelebilecek her ürünü taşıyabilen bu araçlar hakkında ise insanların çoğu yanlış bilgilere sahip

Bu yanlış bilgilerin başında ise aracın ismi geliyor çünkü aslında tır diye bir araç yok. Tır diye bilinen o muhteşem aracın lojistik literatüründeki karşılığı çekici. Çekiciler en basit tanımı ile treylerin bağlandığı ve onu taşıyan araç. Bu devasa araçlara neden tır denildiğini anlamak ise güç değil çünkü hepsinin arkasında büyük harflerle “T.I.R” yazar. Dünyanın pek çok yerinde de bu yazıyı görebilmeniz mümkün. Bu nedenle de çoğu insan bu araçların tüm dünyada tır olduğunu düşünür.

Ancak tır isminin açılım çok daha farklı. Tırın Türkçe’de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor. Bu anlaşmayı ise 1959 yılında Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Nakliyat Birliği ile 11 ülke birlikte imzalamıştı. Anlaşma içeriği gereği karayolu, denizyolu vb. gibi alanlarla birleşik taşımacılığa ve konteynr kullanımına izin veren bir anlaşmaydı. Anlaşma gereği de bu taşımacılığı yapan araçlara “T.I.R” plakası zorunlu tutuldu. Bu nedenle de çekicilerin adı zaman içerisinde tır olarak kaldı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum