Her 20 otodan biri elektrikli olacak

Her 20 otodan biri elektrikli olacak

Türkiye'ye iki yıl içinde 243 milyon Euro'luk yatırım yapmaya hazırlanan ABD şirketi 365 Energy, bu çerçevede ilginç bir rapor hazırladı. 10 yıl sonra...

Türkiye'ye iki yıl içinde 243 milyon Euro'luk yatırım yapmaya hazırlanan ABD şirketi 365 Energy, bu çerçevede ilginç bir rapor hazırladı. 10 yıl sonra Türkiye'de elektrikli araç sayısının ciddi rakamlara ulaşacağı sonucuna varan şirket, yatırım yapma kararı aldı. 365 Energy CEO'su Ahmet Yapışlar, 2 yıl içinde araç park edilebilen 40 binden fazla noktaya şarj ünitesi kuracaklarını söyledi. İstanbul, Ankara, Eskişehir belediye başkanlarıyla görüştüklerini belirten Yapışlar, "2020'de hangi ilçede hangi caddeye tesis kurmamız gerektiğini bile hesaplıyoruz." dedi.

Bugün itibarıyla hiç elektrikli otomobil ya da ticari aracın satılmadığı Türkiye'de 2 yıl içinde araç park edilebilen 40 binden fazla noktaya elektrikli araçlar için şarj ünitesi kuracaklarını belirten 365 Energy CEO'su Ahmet Yapışlar, ABD, İtalya, İngiltere gibi ülkelerde tecrübe sahibi olduklarını ve İstanbul ofisinin dünyadaki 4 ofisten biri ilan edildiğini söyledi. Türkiye'nin yanı sıra bölgede Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya'da elektrikli araç konusunda daha hızlı gelişme beklediklerini belirten Yapışlar, "2020'de Türkiye araç parkının 21,5 milyon olacağını tahmin ediyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 10'u elektrikle yol alacak ama bunun yarısına yakını tıpkı LPG'de olduğu gibi normal motoru çıkarıp yerine elektrik motoru uygulanan araçlardan oluşacak. Ve yine tamamı otomobil değil, ticari araçlar hatta çöp kamyonları bile elektrikle çalışıyor olacak." diye konuştu.

İstanbul, Ankara, Eskişehir belediye başkanlarıyla elektrikli araç şarj üniteleri konusunda görüştüklerini belirten Yapışlar, şunları söyledi: "Bu konu herkes için çok yeni. Dersimize iyi çalıştık, 2020 yılında hangi ilçede hangi cadde üzerinde şarj ünitesi kurmamız gerektiğini bile hesaplıyoruz. Aslında priz olan her yerden elektrik şarjı yapmak mümkün gibi görünüyor ama sistemi akıllı şarja çevirmek gerekecek. Değilse batarya patlayabilir ya da hiç şarj olmaz. Bir başka konu bugünkü elektrik altyapısıyla her noktaya hızlı şarj ünitesi kurmanız söz konusu değil. Hızlı şarj için özel trafolar gerekiyor. Biz tüm alt çalışma ekibini franchising benzeri bir yapılanmayla paylaşacağız. Tıpkı telefon işinde olduğu gibi birçok insana iş imkanı çıkacak."

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.