“Hiçbir krizin boşa gitmesine asla izin verilmemeli!”

“Hiçbir krizin boşa gitmesine asla izin verilmemeli!”

Kimi yeryüzü bilgelerinin sıklıkla yineledikleriüzere, “hiçbir krizin boşa gitmesine asla izin verilmemeli!” Danimarkalı denizcilik ve lojistik devi MAERSK, aslında son bir yıldır tam da bu özlü deyişe uygun davranıyor.

Şu sıralar global ticari denizcilik camiasında daha çok “MSC”nin ve “CMA CGM”nin yaptığı cesur ve iddialı sektörel hamlelerden söz edilmekte ve sanki halihazırdaki sektör birincisi Danimarkalı 117 yıllık MAERSK’in biraz gölgede kaldığına değinilmekte. Oysa battal konteyner taşımacılığı madalyonunun bir de öbür yüzü var ve ona dikkatlice bakıldığında görülenler hayli farklı.

Kopenhag merkezli şirket yönetiminin kısa bir süre önce yaptığı açıklamalardan anlaşılıyor ki MAERSK [A.P. Møller - Mærsk A/S], COVID-19 pandemisi sırasında tarihinin en iyi üç aylık bölümüne ulaşmış durumda. Bu tablonun ortaya çıkmasında, elbette pandemi kaynaklı başta maske ve aşı olmak üzere tıbbi malzemelerin ve genel tüketim mallarının tedarikiyle ilgili olağanüstü piyasa koşullarının belirmesinin rolü çok büyük.

Çoğu gözlemci tarafından, “uluslararası ticaretin öncüsü” şeklinde tanımlanan MAERSK, 2020 senesinin ilk çeyreğinde 209 milyon “Amerikan Doları” olan net kârını 2021 yılının ilk üç aylık bölümünün bitiminde 2.7 milyar “Dolar”a yükseltti. Bu rakamın ne denli önemli olduğunu anlamak için MAERSK’in 2020 yılı sonundaki net kârının 2.96 milyar “Dolar” olduğunu anımsatmakta yarar var!

Kimi analistlere göre şirket aynı zaman dilimi içerisinde kârlı spot pazara/piyasaya odaklansaydı, kazancı çok daha yüksek olabilirdi. Ancak, MAERSK yönetiminin bu konudaki kararı gayet net! Danimarkalı dev, kısa vadeli piyasaya daha az bağımlı olmak istiyor ve asal gücünü daha uzun vadeli sözleşmelerle beslemek niyetinde. Zaten firma şu anda, 2021’e ait uzun vadeli sözleşmelerinin % 80'inde müşterileriyle anlaşma sağladı. Sözleşmelerin geri kalanı ise önümüzdeki haftalarda nihai karara bağlanıp imzalanacak.

MAERSK yönetimi 2021 senesini, “etkisini sürdüren pandemiye rağmen dünya ticaretinin yeniden toparlanıp atağa kalktığı yıl” olarak adlandırıyor ve geleceğe ait planlarını da ona göre düzenliyor. Yeryüzü limanlarıyla terminallerinde sevk edilen her 5 konteynerden 1’ini elleçleyen MAERSK, bu senenin başından beri daha fazla konteyner satın almak için devamlı para ayırdı ancak 708 gemilik filosuna daha fazla konteyner gemisi eklemek için yeni sipariş verme rotasına yönelmedi. "Müşterilerine hizmetlerini sunma şeklinde bundan böyle temelde farklı bir yaklaşımı olacağını” vurgulayan Danimarkalı nakliyat ve lojistik devinin bir değil, birden çok bildiği olduğu kesin!

maersk2-002.jpgHaber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.