Hidrojenli 'toplu ulaşım' başlıyor

Hidrojenli 'toplu ulaşım' başlıyor

Eroğlu, Lara'daki Miracle Otel'de düzenlenen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 30. Oturumu (IPCC) öncesinde, panel Başkanı Dr. Rajendra Pachuari...

Eroğlu, Lara'daki Miracle Otel'de düzenlenen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 30. Oturumu (IPCC) öncesinde, panel Başkanı Dr. Rajendra Pachuari ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Eroğlu, 192 ülkenin üye olduğu panelin başlanıcından bu yana 4 değerlendirme raporu yayımladığını anımsattı.

Dördüncü değerlendirme raporunun, iklim değişikliği konusunda çalışan 130 ülkeden 2 bin 500 araştırmacının hazırladığı en ciddi çalışmalardan biri olduğunu belirten Eroğlu, IPCC'nin ulusal odak noktasının Çevre ve Orman Bakanlığı olduğunu söyledi.

Pachuari ise panelin 30. oturumunun beşinci değerlendirme raporunun hazırlanmasına ilişkin çalışmaların başlangıcını teşkil ettiğini ifade etti.

İklim değişikliğine ilişkin çalışmalarda, sadece sera gazı emisyonlarının engellenmesine ilişkin çalışmaların yeterli olmayacağını belirten Pachuari, ''Belki daha köklü değişiklikler gerekiyor. Yani insanların yaşam tarzlarını değiştirmesi gerekebilir. Mesela, Sayın Bakan'ın su konusundaki başarılarını yakından takip ediyoruz. İstanbul'un su sorununa ilişkin ürettiği çözümleri biliyoruz. İşte bu çalışmaların tümünün birleştirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve Pachuari, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''ABD Başkanı Obama İstanbul'da Kyoto'nun süresinin dolduğunu, yeni bir yapılanma düşündüklerini söyledi. Biz bu yapılanma içerisinde yer alacak mıyız?'' sorusuna Eroğlu, şu yanıtı verdi:

''Obama, ülkesindeki seçimler esnasında da küresel iklim değişikliği ile ilgili yeni yapılanmalardan bahsetti. Sayın Obama başkan olmadan ve olduktan sonra konuşmalarında hep vurguladı. ABD, artık küresel toplumla bir araya geliyor. Obama, liderlik yapıyor, kongreyi kendi yanına çekmesi gerekecek. Çevre ve imar konusundan sorumlu kongre grubu iklim değişiklikleri konusunda bilgi verdi ve Obama yönetimi de kesinlikle bu konuda ileri gitmeyi hedefliyor. Kyoto Protokolü'nün artık miyatı dolmak üzere, Kopenhag'ta umuyorum ki ABD önemli bir taraf olacak. Obama, 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında karbon azalması sağlayacaklarını söyledi.''

Eroğlu, bir başka soru üzerine de ''Türkiye'nin özel şartlarının dikkate alınması gerektiği ifade edilmişti. Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Aynı zamanda kişi başı emisyon oranları diğer ülkelere göre çok düşük. Bu demek değildir ki biz bu konuda mücadele yapmayacağız, yaptığımız çalışmada İngilizce bir doküman hazırladık. Temiz enerjinin yaygınlaştırılması, rüzgar enerjisi, trafikten kaynaklanan emisyon oranlarının azaltılması gibi'' diye konuştu.

''KÖMÜRÜ KEYFİ DAĞITMIYORUZ''

''Seçimlerde kömür dağıtımı ön plandaydı, bir daha ki seçimde olmayacak bu görüntüler diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine ise Eroğlu, kömürün keyfi dağıtılmadığını söyledi.

''Türkiye'de fakir fukara insanlar da var. Ekonomik durumu müsait olmayan insanlara yardım maksadıyla kömür veriyoruz'' diyen Eroğlu, şunları söyledi:

''Bakanlık olarak bu kömürlerin standartlara uygunluğunu takip ediyoruz. Valilikler bünyesinde yakın bir şekilde takip ediliyor. Bunun fazla bir etkisi olmadığı, toplam enerji ihtiyacının çok cüzi bir kısmını oluşturduğu ama fakirler için gerekli olduğu kanaatindeyiz. İhtiyaç varsa her zaman dağıtılır. Gönül ister ki ekonomik durum iyileşsin, kömür dağıtılmayacak bir noktaya getirelim. Milli geliri kişi başı 15 bin dolara yükseltmeyi planlıyoruz. Ekonomik kriz etkisini azaltacaktır. 2010 yılında etki daha da azalacak, o zaman ihtiyaç kalmazsa kömür de dağıtmayız. Gelişmeye çalışan ülkelerde kömür kullanımından hemen kaçamazsınız.''

İSTANBUL'A HİDROJENLİ TOPLU ULAŞIM ARACI

Eroğlu, ''İklim değişikliği konusunda öngörülen senaryolarda, Akdeniz havzasının en fazla etkileneceği bölgeler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Ülkemizin bu konuda ulusal bir çalışması ve destek verdiği uluslararası çalışma var mı?'' sorusuna, ''Tabii var. Bakanlık koordinasyonunda iklim değişikliği koordinasyonu çalışmalarını sürdürüyor'' yanıtını verdi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

''İklim değişikliğinin olası sonuçlarına ilişkin her türlü tedbiri alıyoruz. Mesela, Su Eylem Planı hazırladık. Konuyu biliyoruz, en kötü şartlara göre Türkiye'nin buna hazırlanması için tarım, su açısından çalışmalar devam ediyor. Türkiye, uyum ve alınacak tedbirler konusunda dünyaya örnek çalışmalar yapıyor. OECD, görevlileri geldiğinde dünyaya örnek olacak bir ağaçlandırma çalışması yaptığımızı söyledi. Gurur duyuyoruz. Toplu taşıma önem veriyoruz. Trafikten kaynaklanan emisyonları azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirme konusunda çok hızlı bir adım attık. 4 yıl sonra hidroelektrik potansiyelimizin yüzde 80'ini değerlendirir hale geleceğiz. Muhteşem bir tırmanış bu. Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidrojen enerjisi konusunda çalışmalar devam ediyor. Hidrojenin, büyükşehirlerde toplu taşımlarda kullanılması için ciddi bir çalışma var. Hatta bunu İstanbul'da başlatacağız yakın zamanda.''

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.