Hindistan'da demir cevheri müjdesi
Panamax, supramax ve handy segmentlerindeki düşüşe rağmen capesize endeksinin % 13’lük artışı sayesinde BDI geçen hafta % 3’e yakın arttı....
Panamax, supramax ve handy segmentlerindeki düşüşe rağmen capesize endeksinin % 13’lük artışı sayesinde BDI geçen hafta % 3’e yakın arttı. 14 Ekim’de BDI’nın yılın en yüksek seviyesi olan 2173’e ulaşmasıyla günlük ortama TC kazançları 30 bin dolara çıkan capesizeların geçen haftaki ortalama kazançları 27 bin dolar civarındaydı. BDI ise geçen Cuma günü 1835 puanla 14 Ekim’deki zirve değerinin % 18,4 altında.
Geçen hafta Çinli demir cevheri alıcılarının faaliyetlerini azaltmasıyla periyot bağlantıları önemli ölçüde zayıfladı. Çin demir cevheri alımlarındaki yavaşlamanın Kasım ayında da devam etmesi bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse düşecek olan capesize kazançları ile BDI 3.çeyrek başındaki düşük seviyelerine tekrar gerileyebilir. Çünkü Çin limanlarındaki yüksek demir cevheri stokları demir cevheri taşımaları için ümit veren bir görüntü oluşmasını engelliyor. Ama ülkenin kömür stokları yeterli değil, bu durumda panamax ve supramax kazançları mevcut durumunu koruyarak BDI’nın düşüşünü yavaşlatabilir. Diğer yandan Hindistan’ın Karnataka Eyaletindeki bazı demir cevheri madenlerinin faaliyetlerine bu ay sonundan itibaren müsaaade edecek olması da supramax ve panamax kazançlarını önümüzdeki günlerde olumlu etkileyebilir.
HABER VE YORUMLAR
Clarkson’a göre aşırı tonaj arzı gelecek sene biraz olsun hız kesecek;
Geçen yıldan bu yana navlun kazançları üzerinde en büyük olumsuz etkiyi aşırı tonaj arzı yaptı. Bu yıl rekor seviyedeki hurdaya çıkarma faaliyetleri bile bu etkiyi çok fazla azaltamadı. Clarkson’un raporuna göre tonaj arzı geçen sene 96,9 milyon GT ile rekor kırdı. Dünyanın önde gelen gemi broker şirketinin tahminlerine göre yeni inşa gemi teslimleri bu yıl 95,8 milyon tonda kalacak, gelecek yıl ise 86,9 milyon GT’ye gerileyecek.
Çin çelik üretimi Ekim ayında bu yılın en düşük seviyesine geriledi;
Dünyanın en büyük çelik üretici ve tüketicisi olan Çin’in ortalama günlük çelik üretimi Ekim ayında 1,786 milyon ton ile Ocak 2011 ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Alıcıların azalan siparişleri ile üreticiler üretimlerini düşürdü. Dünya ekonomisinin yavaşlayacağı yönündeki kuvvetli ihtimal nedeniyle stokları yüksek seviyede olan alıcıların talepleri azaldı. Bunun sonucundada Ekim üretimi Eylül ayına göre % 5,5 azaldı. Azalmanın önemli bir miktarı ayın son yarısında meydana geldiğinden bu aya ilişkin beklentiler de olumsuz.
CAPESIZE
Capesize endeksinde ve kazançlarında son üç jaftadır süregelen düşüş yerini çıkışa bıraktı. Kırkbeşinci hafta geride kaldıgında kapanış pozitif yönlü oldu. Pasifik bölgesindeki yüklerin artması capesize piyasalarına olumlu yönde yansıdı ancak Atlantik rotasındaki yükler aynı kaldı.
PANAMAX
Capesizelardaki toparlanmaya rağmen panamakslarda düşüş devam etti. Atlantik rotasında artan talebe ragmen haftasonuna gelindiginde piyasa kendini dengelemeyi başaramıdı ve sonuç olarak, endeksle kazançlar negatif yönlü oldu.
SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE
Handymakslarda da düşüş devam ediyor. Endonezya’dan çıkan kömür Pasifik piyasasını hareketlendirse de demir yüklerindeki azalm, Atlantik, Karadeniz-Akdeniz ve Uzak Doğu yüklerinde düşüş yaşandı.
COASTER
Ekim sonunda koster piyaasında yatay seyreden navlunların piyasadaki yeni enerjiyle artmaya başladığını geçen hafta belirtmiştik. Son haftalarda görülen 1-2 Usd’lik navlun artışında en büyük etken, kömür, çelik, hurda ve hububat yüklerindeki hareketlilik oldu. Geçtiğimiz hafta başı itibariyle, Rusya çıkışlı buğday yüklerinde biraz yavaşlama oldu çünkü satıcılar daha uygun koşulları elde etmek için beklemeye geçtiler. Fakat hububat piyasalarında Karadeniz bölgesindeki yük hareketi ciddi şekilde artan mısır yükleri ile dengelenmeye başladı. Karadeniz bölgesinde geçtiğimiz hafta başı çelik yük hacminde artış oldu. Kömür yükleri ise hacim açısından yatay seyrini korudu. Karadeniz bölgesindeki hareketlenme ve mevsimsel alışkanlıklar nedeniyle Azov’da da navlunlar 1 ile 3 Usd arasında artış gösterdi. Daha önceki hafta da belirttiğimiz gibi, geçtiğimiz haftanın da artan navlun hareketini sadece yük artışı değil, gemi arzındaki sıkışıklık da etkiledi. Baltık ve Kuzey Denizi’nde de navlunlar armatörler lehine bir hal aldı. Geçen hafta da belirttiğimiz üzre yinelemekte fayda görüyoruz; Kasım ayı için koster piyasasını olumlu ve artan yük hareketi nedeniyle navlunlarda artış olacağını öngörüyoruz.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.