Hızlı tren semineri Türkiye’de
Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC), bu yıl içinde başlayacak Ankara- İstanbul arası hızlı tren seferleriyle yüksek hızlı tren teknolojisine sahip 8'inci...
Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC), bu yıl içinde başlayacak Ankara- İstanbul arası hızlı tren seferleriyle yüksek hızlı tren teknolojisine sahip 8'inci ülke konumuna yükselen Türkiye'ye yakın ilgi göstermeye başladı. Geçtiğimiz eylül ayında, en büyük demiryolu organizasyonlarından birisi olarak nitelendirilen Uluslararası Demiryolu Sempozyumu'nun Türkiye'de yapılmasına olanak sağlayan UIC, şimdi de "Uluslararası Hızlı Tren Semineri'nin Türkiye'de yapılması için çalışmalarına başladı. 23-24 Mayıs tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek seminerde, hızlı tren hız hatlarının planlanması, finansmanı ve inşası konularındaki deneyimler aktarılacak.
TCDD ve UIC ortaklığında düzenlenecek olan seminer, Ortadoğu ve Avrupa arasında köprü niteliği taşıyan, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya hızlı tren hatları ve Asya-Avrupa kıtalarını demiryoluyla kesintisiz bağlayacak olan Boğaz Tüp Geçişi projeleriyle Ortadoğu'da önemli bir konuma gelen Türkiye'de gerçekleştirilecek. Seminerde, Türkiye'de başlatılan hızlı tren işletmeciliği ve daha önce hızlı tren işletmeciliğine başlayan Batı Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin yüksek hız hatlarının planlanması, finansmanı, inşası ve özellikle işletmecilik alanlarındaki deneyimler demiryolu idarelerine aktarılacak. Seminere 250 kişinin katılımı bekleniyor.
UIC'nin Türkiye'ye ilgisini değerlendiren TCDD yetkilileri, bu yıl içinde Ankara-istanbul hızlı tren seferleri başlamasıyla Türkiye'nin hem ileri teknoloji gerektiren hızlı tren hattına hem de hızlı tren üreten dünyadaki 8 ülke arasına gireceğini kaydettiler. Türkiye hem hızlı tren teknolojisine sahip, hem de bu teknolojiyi ihraç eden ülke durumuna yükseleceğini ifade eden yetkililer, 'Tabii olarak bu gelişme dünyanın ilgisini çekiyor. Daha önce kimse Türkiye'de sempozyum ve seminer yapalım teklifinde bulunmuyordu" şeklinde konuştu.
Ortadoğu?da demiryolları geliştirilecek
TCDD; İran Demiryolları (RAI), Irak Demiryolları (IRR), Suriye Demiryolları (CFS), Suriye Hicaz Demiryolları (CFH), Suudi Arabistan Demiryolları (SRO) ve Ürdün Akabe Demiryolları'nı (ARC) kapsayan Ortadoğu Bölgesi için UIC ile birlikte bölge demiryollarının geliştirilmesi amacıyla 2007-2008 dönemi için bir Eylem Planı hazırlanmıştı. Seminer de 2007-2008 Ortadoğu Bölgesel Kurulu Eylem Planı çerçevesinde Ortadoğu ve Balkan Demiryolu temsilcilerine yönelik olarak düzenlenecek.
Demiryollarının standarlarını UIC belirliyor
UIC, 5 kıta üzerinde demiryollarının işletme koşullarının standartlaşması amacıyla 1972 yılında kuruldu. Halen 170 üyesi bulunan ve bugün demiryolları arasında işbirliğini geliştiren dünya çapında en büyük organizasyon olan UIC, faaliyetleri demiryolu taşmacılığının geliştirilmesi ile ilgili tüm alanları kapsıyor. TCDD ise 1928 yılından beri UIC üyesi ve Avrupa'nın aktif üyesi konumuna sahip.
Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.