Hopaport ve Hopa TSO’dan demiryolu protokolü

Hopaport ve Hopa TSO’dan demiryolu protokolü

Ülke, Bölge, İl ve Hopa ekonomisi için hayati bir öneme sahip Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor....

Ülke, Bölge, İl ve Hopa ekonomisi için hayati bir öneme sahip Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın katıldığı her toplantıda ısrarla Hopa ve Batum Demiryolunun bölgenin ufkunu açacağı önerileri yankı bulmaya devam ediyor.

Hopa-Batum Demiryolu Projesi için uzun süredir HOPAPORT ve Hopa TSO ortak girişimlere devam ediyor. Bu konuda yapılan ortak çalışma ve girişimler raporlaştırarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İlgili Bakanlıklar, TDİ, TCDD VE TOBB ve Artvin Valiliği ile paylaşıldı.

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yapılan çalışma ve girişimleri bir üst düzeye çıkartarak “HOPAPORT ve Hopa TSO arasında Hopa-Gürcistan/Batum arasında Demiryolu çalışmalarında İşbirliği”ne dair 12 maddelik protokol’de Hopa TSO Meclis toplantısında imzalandı.

Hopaport ve Hopa TSO’dan demiryolu protokolüİmza töreninde konuşan Hopa TSO Y.K. Başkanı Osman Akyürek “Yıllardır bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların sonucu raflarda unutulmuş bir vaziyette duruyordu. Yaptığımız girişimler sonucu konu tekrar gündeme taşınmış ve Hükümetin 2023 hedef programları arasında yerini almasını sağladık. Biz bu süreci daha yakına çekme anlamında girişimlerimize HOPAPORT’un yaptığı çalışmaları da tek elde toplayarak ortak çalışma kararı aldık. Bu karar ilimiz ve ilçemize hayırlı olsun derken, HOPAPORT Genel Müdürü Sayın Özer’e de üretken çalışmaları, verdiği destekler için teşekkür ediyoruz” dedi.

Hopaport ve Hopa TSO’dan demiryolu protokolüHOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yaptığı konuşmada Hopa TSO’ ya yaptığı girişimler için teşekkür etti. Özer “Hopa-Batum Demiryolu projesini sadece bir demiryolu bağlantısı olarak düşünmek yanlıştır. Bu projenin hayata geçirilmesi demek Gürcistan’dan başlayarak tüm Kafkas ülkelerini içine alan ve Çin’e kadar uzanan coğrafyada ülke ekonomimizin ufkunu açma, ticari potansiyelimizi var olanın onlarca kat üzerine çıkarma anlamında atılmış önemli bir adımdır. Bizim Kafkasya pazarındaki 250-300 Milyar dolarlık pazardan hak ettiğimiz payı almak isteme talebimizi en doğal hakkımız olarak düşünüyorum. Bu talep sadece Hopa Limanını düşünerek istenen talep değil, bölgenin komple ortak projelere el atması, bölge limanlarının çok üst düzey projelerde ortak çalışmasının da bir adımıdır.

Biz HOPAPORT olarak bu projenin hayata geçirilmesi ve en kısa sürede fizibilite çalışmalarının başlatılmasını talep ediyoruz. Bu konuda Hopa TSO meclis Başkanı Sayın Metin Karaman ve meclis üyelerine, Y.K. Başkanı Sayın Osman Akyürek ve Y.K. üyelerine duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Hopa-Batum Demiryolu çalışmalarında işbirliği protokolü de Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer tarafından imzalandı.

Hopaport ve Hopa TSO’dan demiryolu protokolüHOPA BATUM DEMİRYOLU PROJESİ HAKKINDA;

Türkiye yıllardır demiryolu taşımacılığına gereken önemi vermemiş ve yurt içi taşımacılığımız bir dönem % 95 oranında kara taşıması ile hizmet vermek zorunda kalmıştır. Son 10 yıldır lojistiğe verilen önem gözle görülür seviyede artmış, devlet limanları özelleştirilmiş, yeni limanlar inşa edilmiş, duble yollar ile taşıma hızlandırılmış, deniz taşımasında ÖTV kaldırılmış, liman hizmetleri ucuzlatılmış ve ülkeye gelen ve giden ürünlerin ölçekleri artmıştır. Buna paralel olarak artan üretim ve tüketim karada taşımayı çok ucuzlatan demiryoluna yatırım yapma fırsatı yaratmıştır. Demiryollarımızın yeniden yapılanma projeleri ile TCDD demiryolu yük aktarma merkezleri projelendirilmiş 4 merkez devreye girmiş ve intermodal taşıma gündeme gelmiştir. Demiryolu taşımamızın yurt içi taşımada ton-km olarak oranı üç kat artmış ve % 10’lara yaklaşmıştır. Demiryoluna yük taşımacılığının kısmen özelleştirilmesi, demiryolu terminallerinde özel sektörün elleçleme hizmetleri vermesi ile maliyetlerde indirim ve hizmetlerde kalite iyileştirilmesi sağlanmıştır.

Hükümetimizin tüm limanlara, OSB’lere demiryolu bağlanması projesi çerçevesinde Hopa Limanı Karadeniz'de sınıra en yakın özel liman olma özelliği ile önem kazanmış ve yeniden yapılanma çalışmaları ile başarılı sonuçlar alınmıştır. Doğu Karadeniz bölgesindeki sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, üreticilerimizin en büyük eksikliği Samsun'dan Doğu Karadeniz Gürcistan sınırımıza kadar demiryolu ile deniz yolunun birbirine bağlanmamış olmasıdır. Bu çalışma Doğu Karadeniz bölgesindeki deniz yolu ile gelen transit ihraç olacak veya yerli katma değer sağlayarak Doğu ülkelerine ihraç olacak ithal ürünlerin, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Sanayici ve Tüccarların demiryolu ile ihracatlarını analiz etmeyi ve Doğu Karadeniz’in demiryolu potansiyelini ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır. Benzer şekilde Doğu komşularımızda gelecek ihraç ürünlerinin de demiryolu ile Hopa Limanı'na getirilmesi ve bu noktadan ihracatı için demiryolu potansiyelini belirlemektir.

Bu çalışmadan beklenen sonuç, bölge sanayicilerinin, bölge tüccarlarının maliyetlerini düşürmek, Hopa Limanı'nın verimliliğini arttırmak, bölge taşımacılarına iş kapasitesi yaratmaktır. İhracatçılar transit ticaret yapma şansı kazanacaklar ve başta Gürcistan olmak üzere bölgede üretilen ürünlerin demiryolu ile taşınarak limanda konteynerlenmesi ve dünyanın her yerine sevkini sağlamaktır. Bölgeye deniz yolu ile gelen konteynerlerin doğrudan demiryoluna aktarılması veya bölgede depolanarak, demiryolu ile  konsolide edilerek transit ticareti söz konusu olacaktır. Bölge sanayicileri de doğudan gelen hammaddelerini ve ihraç ürünlerini demiryolu terminali haline gelecek olan Hopa Limanı'nda terminal hizmetleri alarak daha hızlı ve düşük maliyetler ithal edecek veya ihraç edecektir. Hopa Limanı'nda yaratılacak olan iş kapasitesinin düşük verimli çalışan ve gereken arka alan yatırımlarının yapılması ile mevcut durumunun 10-15 katı yük elleçleyecek Hopa Limanı'nın maliyetlerinin düşmesine, verimliliğin artmasına ve büyük bir istihdam yaratmasına da faydası olacaktır. Yayılma etkisi ile tüm Doğu Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu  bölgesi bu aktiviteden olumlu etkilenecektir.

HOPAPORT bu projenin kilit noktasıdır. Limanın bir intermodal terminal haline gelmesi için liman uygunluğunun, yapılacak olan arazi kullanımının, alt yapı ihtiyacının da belirlenmesi gerekmektedir. HOPAPORT bu konuda destek vermeye hazırdır. TCDD de bu projenin verimliliğinin sağlanması, Türk topraklarında işletmecisi olarak yine projeye destek verecek kamu kuruluşu olarak ele alınmaktadır. Hopa Batum demiryolunun Türk topraklarından geçmesi ve Gürcistan demiryolu ray ölçülerinde inşa edilmesi, gereken proje, istimlak ve inşaatı, taşımanın yapılması, vagon, lokomotif tahsisi konusunda da TCDD den destek alınacaktır. Bu çalışma da hazırlanacak olan raporda yer alacaktır.

Doğu Karadeniz Bölgesi, Trabzon, Rize ve Hopa Limanları için ilk etapta Hopa Batum daha sonra ise Hopa Rize Trabzon demiryolu projesi geçmiş dönemlerde yapılan eklerde belirtildiği üzere tüm yazışmalarda ve analiz, etüt ve fizibilite çalışmalarında olumlu bulunmuştur.

Hayati AKBAŞ/HOPA

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.