İç güvenlik paketi onlara yaradı
İç Güvenlik Paketi'nden çıkarılan bir hükümle 340 bin araç 150 milyon TL’lik bir maliyetten kurtuldu. Meclis’te görüşülmesi devam eden İç Güvenlik...
İç Güvenlik Paketi'nden çıkarılan bir hükümle 340 bin araç 150 milyon TL’lik bir maliyetten kurtuldu.
Meclis’te görüşülmesi devam eden İç Güvenlik Paketi’nden kiralık araçlarda GPRS zorunluluğu getiren hükmün çıkarılması, sektördeki 340 bin aracı 150 milyon TL’lik bir maliyetten kurtardı. Hükmün tasarıdan çıkartılmasında Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) Meclis’te yürüttüğü “lobi” etkili oldu.
Tasarının Komisyon görüşmelerine katılarak değişiklik isteyen TOKKDER Genel Sekreteri İhsan Yılmaz, düzenlemenin yüksek maliyeti ortadan kaldırdığı için sektörü rahatlattığını söyledi.
340 BİN ARAÇ
Türkiye’de araç kiralama endüstrisinde 340 bin aracın bulunduğunu belirten Yılmaz, tasarıda yapılan değişikliği SÖZCÜ’ye şöyle değerlendirdi:
“Gerçek kişilere günlük kiralama yapan Rent A Car şirketleri 40 bin, firmalar ile kamu kurum ve kuruluşlarına filo kiralaması yapan şirketler ise 300 bin araçla hizmet veriyor. Filo kiralamaları 6 ay ile 48 ay arasında değişiyor. Operasyonel leasing uygulamasında kiralayan taraf aracı sadece finanse ediyor, aracın işleteni konumunda olmuyor. Kiralanacak tüm araçlarda GPS/GPRS sistemini kurmak, yüksek maliyetler yaratacak. Araç takip sistemleri 370 ila 430 TL arasında değişiyor. Hükmün tasarıdan çıkartılmasıyla sektör 150 milyon TL tasarruf elde etti.”
JAMMER FAKTÖRÜ
Yılmaz, ülkemizdeki GPS/GPRS sistemindeki eksiklikleri şöyle sıraladı:
-Veri şebekesinin olmadığı yerlerde sistemler çalışmıyor. Veri iletim hızları kapsamaya ve sinyal seviyesine göre değişiklik gösteriyor. GSM hizmetleri kapsamında ülke genelinde sürekli ve kesintisiz bir kapsama alanı oluşturulabilmiş değil.
-Uydu üzerinden verilen araç takip sistemleri GSM’ye göre çok daha pahalı. Uydu hizmetinin veri iletim hızı düşük ve büyük bir kitleye sunulmak için teknik altyapısı yetersiz. Kapalı alanlar ya da uygun olmayan coğrafi bölgelerde hizmet kalitesi düşüyor.
-Kablosuz erişim tabanlı araç takip sistemleri ise yalnızca kablosuz erişimin olduğu yerlerden yapılabiliyor. Coğrafi olarak hizmet alanı çok sınırlı. Bu sistemlerde anlık takip yapılabiliyor. Cihaza kaydedilen konum bilgileri ve ya telemetrik bilgilere ancak araç merkeze döndüğünde erişilebiliniyor.
-JAMMER vb. sinyal kesiciler araç takip sistemlerine göre daha düşük maliyetle sağlanabiliniyor. Dolayısıyla takip sistemlerinin kurulması kamu düzeninin korunması bakımından asgari caydırıcı niteliğe haiz değil. JAMMER vs. cihazlar ile sinyallerin engellenmesi ya da sökülmesi yolu ile sistem devre dışı bırakılabiliniyor.
Kamil ELİBOL – SÖZCÜ
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.