İhale şampiyonu Bozankaya, elektriklide iddialı büyüyor

İhale şampiyonu Bozankaya, elektriklide iddialı büyüyor

Türkiye’de altı farklı ilde katıldığı elektrikli otobüs ihalelerinin tümünü alan Bozankaya, İBB'nin 625 milyon TL değerindeki 200 adetlik elektrikli otobüs ihalesinde de finale kaldı. Şirket, Almanya'dan Avrupa'ya açılarak da marka olma hedefinde

Elektrikli ulaşım çözümleriyle son iki yılda Türkiye’de altı farklı ilde katıldığı ihalelerin tümünü alan Bozankaya, İBB'nin 625 milyon TL değerindeki 200 adetlik elektrikli otobüs ihalesinde de finale kaldı. İstanbul için iddialı olduklarını vurgulayan Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, “Şu anda Türkiye'de faaliyetteki tüm elektrikli otobüsler Bozankaya'nın. Almanya'da da tek otobüs üreticisiyiz. Hedefimiz tüm Avrupa pazarı. Türkiye'de ise 5 yıl içerisinde ilk 50 firma arasına girmek ve ciromuzu 1 milyar TL'ye çıkarmak istiyoruz” dedi. Turquality'e de başvuru yapan şirketin hedefi alanında dünya markası yaratmak.

1989 yılında Almanya’da bir ARGE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan Bozankaya, raylı sistem araçlarıyla lastik tekerlekli toplu taşıma araçları tasarımı ve üretimi alanında faaliyet gösteriyor. 2003'te ise Ankara’da şirket kuran Bozankaya, iki ayrı lokosyonda üretim yapıyor. Belediyelerin elektrikli otobüs ihalelerinde rakip tanımayan şirket, Malatya, Konya, Eskişehir, İzmir ve Elazığ’ın ardından son olarak geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’da da elektrikli otobüs ihalesini kazandı.

Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, sıradaki hedefl erinin İBB'nin 625 milyon TL değerindeki elektrikli otobüs ihalesini almak olduğunu belirterek, “İhalede finale kaldık. Bu konuda iddialıyız. İhaleyi alırsak 1 yıl içinde elektrikli otobüslerimiz İstanbul yollarında olacak” dedi.

Sincan raylıya odaklanacak

İlk yerli yüzde 100 alçak tabanlı Tramvay ve Trambüs projelerini hayata geçiren Bozankaya raylı ulaşım araçları sektöründe de hızlı büyüyor. Aytunç Günay, "Elektrikli otobüs ve raylı sistemler eş zamanlı o kadar büyüdü ki, Sincan'daki fabrikayı komple tramvay ve metro araçlar için yönlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

Günay, Ankara'da iki ayrı lokasyonda hizmet verdiklerini hatırlatarak, Ankara'da sadece raylı sistem üreteceklerini otobüs üretimini ise sadece Karsan'ın fabrikasında yapacaklarını söyledi. Günay, "Sincan OSB'de 110 bin m2 üzerinde 40 bin m2 kapalı alanda hizmet veriyoruz. Yakın zamanda kapalı alanımızı 80 bin m2'ye çıkaracağız.

Yine Ankara'da farklı bir lokasyonda parça imalat tesisimiz var. Burada hem kendi ürünlerimizin parçalarını yapıyoruz hem de MAN fabrikası için üretim yapıyoruz. Toplam çalışan sayımız bünyemizde 850 kişi. Ar-Ge çalışan sayımız 71. Biz kendi fabrikamızda tramvay ve metro üreteceğiz. Buna odaklanacağız. Türkiye'nin ilk metro aracını Banghong'a ihraç edeceğiz. Üretime başlanıyor.

Siemens ile yüzde 50 yüzde 50 yaptığımız bir iş. Bu tür ortaklıklar işbirlikleri devam edecek Siemens ve Bombardier gibi dünya devleri ile çeşitli projeler içerisinde yer alacağız" diye konuştu. Şirket TCDD'nin uzun süredir beklenen 100 adetlik Yüksek Hızlı Tren ihalesine de Bombardier işbirliğinde katılmayı planlıyor.

Almanya'dan Avrupa'ya açılacak

Otobüs üretiminde Karsan'la 3 yıllık anlaşma yaptıklarını hatırlatan Günay, "Bu rakamın 2020'de 500 olacağını öngörüyoruz" dedi. 2030 yılında Türkiye'de otobüslerin yüzde 20'sinin elektrikli olmasını beklediklerini fade eden Aytunç Günay, Almanya'da tek elektrikli otobüs üreticisi olduklarını vurgulayarak, "Üretimin bir kısmını orada bir kısmını burada yapıyoruz. Avrupa'da elektrikli otobüs üreten çok az firma var. Bizim hedefimiz Avrupa pazarı. Almanya'da araçlarımız kullanılmaya başladı. Diğer ülkelerden de talep gelmesini bekliyoruz. Almanya'daki araçlarımız onlara model olacak" şeklinde konuştu.

Cirosunun yüzde 11'ini Ar-Ge yatırımlarına harcıyor

2016 yılı Ar-Ge harcamalarına cirosunun yüzde 11’i oranında pay ayıran Bozankaya’ nın Ar-Ge harcamaları 2016 yılında 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.Bu alanda Türkiye ortalaması binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranında. Son 5 yılda 19 Ar-Ge projesi var (tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje), bunların toplam projesi bütçesi 70 milyon TL'nin üzerinde.

Aytunç Günay, “Ar- Ge projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi sağlanmıştır.

Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk milli tasarım ve üretim olan;yüzde 100 elektrikli otobüsü,yüzde 100 alçak tabanlı tramvay, “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ile yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyon ileri teknoloji ürünleri ile ülkemizin yurt içi ve yurt dışında gururu oldu” dedi. Otomasyon araçlar konusunda da çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Günay, "Sürücüsüz araç konusunda 25 metre otobüsümüzde bu yönde bir çalışma var. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.