İhale Yasası'nda reform
Ulaştırma Bakanlığı, baraj, büyük sulama, petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde olduğu gibi, demiryolu, havaalanı ve liman inşaatları kapsamında...
Ulaştırma Bakanlığı, baraj, büyük sulama, petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde olduğu gibi, demiryolu, havaalanı ve liman inşaatları kapsamında da kamulaştırma yapılmadan ihaleye çıkılması için çalışma yaptı.
Ulaştırma Bakanlığı'nın ihalelerde kolaylık sağlayan önerisi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda görüşülen Kamu İhale Kanunu'nun 62'inci maddesinin c bendinin son cümlesine bazı ilaveler yapılmasını öngörüyor. İlave ile büyük demiryolu, liman ve havaalanı projelerinde, başlangıçta arsa temini, mülkiyet ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması zorunluluğu ortadan kalkacak. Mevcut 62'nci maddenin son cümlesi, arsa temini, mülkiyet ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması şartını, baraj ve büyük sulama, petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde aramıyor. Ulaştırma Bakanlığı, bu şartların içme suyu, isale hattı, enerji nakil hattı, yol, demiryolu, liman ve havaalanında da aranmamasını istiyor. Bakanlık, bu değişiklik için, bugün ilgili komisyona, teklifte bulunacak. Teklif çerçevesinde değişiklik olursa, bundan sonraki büyük projelerde kamulaştırma yapılmadan ihaleye çıkılabilecek.
Paralar boşa gidiyor
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, kanunun mevcut halinin getirdiği bazı sıkıntılar olduğunu belirterek, "Mesela, Ankara-Adana Hızlı Tren Projesi'nin temelini atacaksınız. Bunun için önce, kamulaştırmayı tamamlamanız gerekir. Aksi halde ihaleye çıkamazsınız. Zeminde beklenmedik bir sorun çıktığı için değişikliğe gitmeniz gerekti ya da projeyi geliştirmeniz icap etti. İşte bu noktada, kamulaştırma için harcanan para boşa gidiyor. Bu değişiklik gerçekleşirse, devletin kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanmış olacak" dedi.
Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.