İhracat hedefi 17 milyar

İhracat hedefi 17 milyar

Geçen yılı rekor ihracatla lider kapatan otomotiv sektörünün, 2007'de 17 milyar dolarlık ihracat hedeflediği açıklandı. Uludağ Taşıt Araçları ve...

Geçen yılı rekor ihracatla lider kapatan otomotiv sektörünün, 2007'de 17 milyar dolarlık ihracat hedeflediği açıklandı. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (TAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, otomotiv sektörünün ihracat artışını istikrarlı şekilde sürdürdüğünü söyledi. Özerman, 2006 yılında 15 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren sektörün, Türkiye'nin ihracatının lokomotifi haline geldiğini ifade ederek, yıl sonu hedefinin 17 milyar dolar olarak belirlendiğini, bunun da temkinli ve makul bir tahmin olduğunu anlattı.

Yurtdışındaki hedef pazarlarda, genelde sadece yüzde 1-2'lik talep artışının yaşandığına işaret eden Özerman, "Özellikle, Türkiye'de üretilen hafif ticari araçlara olan talep artışı dikkat çekici. Yüzde 10-12 civarında. Bu segmentteki büyüme oranları sürdürülebilir ihracat açısından umut veriyor" diye konuştu.

Özerman, Ford Otosan, Tofaş ve Peugeot'nun mevcut projelerinin yanı sıra Toyota ve Hyundai'nin de hafif ticari araç segmentinde araç üretmek için planları olduğunu, ayrıca Tofaş'ın, 'Mini Cargo' projesinin bulunduğunu anlatırken, bu segmentin ihracattaki ağırlığının giderek artacağına dikkat çekti. ABD'nin, Ford Otosan'ın ürettiği 'Transit Connect'lerden ithal etmek isteğine de değinen Özerman, bunun gerçekleşmesi halinde, son derece büyük bir pazarı değerlendirme imkânının yakalanacağını dile getirdi. Özerman, otomotiv ihracatında büyük atılımlar yapmak için yeni ürünlerin ortaya konulması ya da yeni projelerin Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini ifade ederek, ihracat amaçlı projelerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

'Proje geliştirilmeli'

Türkiye'nin, otomotiv sektöründe 'araştırma' yerine 'geliştirme' üzerinde yoğunlaşması gerektiğini ifade eden Erkut Özerman, şunları söyledi:

"Ar-Ge alanında teşviklerin artırılması gerekir. Türkiye, özellikle geliştirme konusunda çok büyük potansiyele sahip. Araştırma çok maliyetli, ancak model geliştirme konusunda büyük avantajlar sağlanabilir. Toplam ihracatımız 85 milyar dolar civarında. Geliştirmeye ağırlık verilirse bu rakam daha da artar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.