İhracat 'koç' modeliyle artacak

İhracat 'koç' modeliyle artacak

Bu doğrultuda Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni bir strateji geliştirdi. Buna göre 33 farklı ülkede oluşturulan...

Bu doğrultuda Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni bir strateji geliştirdi. Buna göre 33 farklı ülkede oluşturulan ülke masalarında çalışan uzman müşavirler, o ülkenin ihracat ve ithalat ürünleri başta olmak üzere bulunduğu yer hakkında en ince detaylara vâkıf olup bunu ihracatçılarla paylaşacak. Bu sayede Türk ihracatçısının o pazarlara ağırlık vermesi sağlanacak.

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin yeni dış ticaret stratejisini basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat rakamı hedeflediğini belirten Bakan Çağlayan, bunun için özel ve kamu sektörünün birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Çağlayan, bunun için de DTM bünyesinde çalışan ülke temsilcilerinin ihracatçı birlikleriyle daha etkileşimli hale geleceğini ifade etti. Yeni yapılanmaya göre, Avrupa, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Amerika ve Afrika'da beş farklı merkez belirlenecek. Bu yerlere bağlı 33 ülke masası oluşturulacak. DTM adına çalışan uzman seviyesindeki kişiler, bulundukları ülkenin Türkiye ile ekonomik ilişkilerini artırmak için çalışmalarını artıracak. İhracatçı birliklerine bağlı firmalar da bu kişiler vasıtasıyla bilgi sahibi olmadığı pazarları kurulan masalarla tanıyacak. Bu sayede hem ihracatçının karşılaşabileceği engeller minimuma indirilecek hem de şirketlerin ihracat kapasiteleri artırılacak. Çağlayan, DTM'deki uzmanların ihracatçılara adeta koçluk yapacağını söyledi. Yeni dönemde tanıtıma daha fazla önem vereceklerini kaydeden Çağlayan, ülke masalarında görevli 115 kişinin bunu ön planda tutacaklarını vurguladı. Büyük sivil toplum örgütleriyle aylık diyalog toplantıları yapılacağını duyuran Bakan Çağlayan, ayrıca Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya (B.R.İ.C) ekonomilerinin yeni dönemde Türkiye için önemli birer pazar konumuna yükseleceğini dile getirdi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.