İhracatçı, Süveyş için devletten destek bekliyor

İhracatçı, Süveyş için devletten destek bekliyor

Mısır'a uğramadan, Süveyş üzerinden Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ihraç malı taşımaya başlayan ihracatçılar, yeni hatla maliyetlerin 3 bin dolara kadar çıkması üzerine, hükümetten destek beklediklerini belirtti.

Mısır’ın gemi ve TIR taşımacılığı anlaşmasını tek taraflı iptal etmesi, Süveyş Kanalı’nın yolunu açtı. Hataylı ihracatçılar, artık Mısır’a uğramadan Süveyş yolunu kullanarak Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ihraç mallarını taşımaya başladı. Ancak bu yolla maliyetin TIR başına 3 bin dolara çıktığını belirten ihracatçılar, devletten destek bekliyor.

Türkiye ile Mısır arasında Ro Ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkını içeren anlaşmanın yenilenmemesi üzerine Hataylı ihracatçılar, alternatif olarak Süveyş Kanalı'nı kullanmaya başladı. Bu yolla Mısır'a uğramadan, Süveyş üzerinden Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ihraç malı taşımaya başlayan ihracatçılar, yeni hatla maliyetlerin 3 bin dolara kadar çıkması üzerine, hükümetten destek beklediklerini belirtti. Hatay Ro Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, firmanın 55 Hataylı nakliyeci tarafından kurulduğunu söyledi. Güler, Türkiye ile Mısır arasındaki, Ro-Ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkını içeren anlaşmanın yenilenmemesi nedeni ile anlaşmanın sona erdirildiği dönemde Mısır üzerinden ihraç pazarlarına mal gönderemediklerini söyledi.

TIR BAŞINA MALİYET ARTTI
Bunun üzerine Süveyş Kanalı'nı alternatif güzergah olarak seçtiklerini açıklayan Güler, böylelikle taşımalara yeniden başlayabildiklerini kaydetti. Mısır topraklarına uğramadan seferleri başlattıklarını belirten Güler, Süveyş Kanalı transit geçilerek Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na mal gönderdiklerini kaydetti. Türk TIR'larının Mısır üzeri taşımacılık yaptığı süreçte araç başı Bin 500 dolar aldığını söyleyen Güler, Süveyş Kanalı ile bu maliyetin TIR başına arttığını kaydetti.

1.500 DOLAR KATKI SAĞLIYORDUK
Mısır üzerinde yapılan taşımacılığa bakıldığında bu güzergahın 22 Nisan'da mutabakatın bitmesinden ötürü kapandığını hatırlatan Güler, şöyle devam etti: “Mısır hattı, Türk ihracatına Kuzey Afrika'ya ve körfez ülkelerine Ortadoğu'ya bağlayan bir hattı ve aynı zaman da hem Avrupa, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelen transit yükleri de bu iki coğrafyaya bağlayan bir hattı. Biz, hattı kullandığımız üç yıllık süreçte yapmış olduğumuz sevkiyatlarda araç başı ortalama Mısır'a Bin 500 dolara yakın bir para bırakıyorduk" dedi.

YAŞ SEBZE MEYVE DÖRT GÜNDE İHRAÇ PAZARLARINDA
İran üzerinden yükleri göndermeyi düşündüklerini, ancak bunun zaman ve maddi kayba neden olacağına karar vererek vazgeçtiklerini anlatan Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaptığımız çalışmalarda Süveyş Kanalı'nın transit geçilmesinin en uygun güzergah olduğunu gördük. Aracımızın İskenderun Limanı'ndan çıkışı Duba'ya ulaşması maksimum 4 gün olacaktı. Bu ihracatçılarımızın özellikle yaş sebze ve meyve ile raf ömrü kısa olan ürünlerimizin pazara varışı çok seri olmaya başladı. İhracatçılarımızın Ortadoğu bloğunda yaşamış olduğu pazar kaybının da bir anlamda önüne geçmiş olacağız."

SÜVEYŞ'LE MALİYET 1.500 DOLAR ARTTI DESTEK BEKLİYORUZ
Süveyş Kanalı'nın bir tek eksiğinin, mevcut koşullara göre araç başına maliyetin 1500 dolar artması olduğuna işaret eden Güler, bu yönden sıkıntılarının biraz artacağını vurguladı. Bu konuda sübvansiyon beklediklerini söyleyen Güler, “Biz devletimizin, hükümetimizin nakliyecisini, ihracatçısını ve şoförlerini kaderiyle baş başa bırakmayacağını bu anlamda da bu oluşumun destekleneceği kanaatindeyiz. Hatay Ro Ro olarak kurulduğumuzdan günden itibaren 6 ay içerisinde ülke ekonomisine yaklaşık 700 milyon dolar döviz girdisi sağladık" diye konuştu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.