İhracatçıya 'düşük kur' darbesi
Elzem Otomotiv Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklarından Mehmet Yıldız, Konya'da birçok firmanın, düşük kur yüzünden ihracat...
Elzem Otomotiv Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklarından Mehmet Yıldız, Konya'da birçok firmanın, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi nedeniyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çektiğini söyledi.
Otomotiv yedek parça üreten Elzem Otomotiv Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'nin ortaklarından Yıldız, şirketin yaklaşık 10 yıl önce 3 küçük firmanın birleşmesiyle kurulduğunu söyledi. Güçlerin birleşmesiyle üretimlerinin arttığını, ihracat yapar, ülke ekonomisine ciddi katma değer yaratır duruma geldiklerini anlatan Yıldız, ancak son 2 yıldır kur yüzünden işlerinin son derece kötü olduğunu bildirdi.
Motor supabı üreten bir firma olarak ucuz ithal ürünlerle mücadele edemez duruma geldiklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: "Sadece biz değil çok sayıda firma aynı durumda. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bile Konya'ya geldiğinde 'Kurdan şikayetçi olmayan, canı yanmayan sanayici var mı? Hepimizin canı yanıyor' dedi. Ülkedeki büyük firmalar bile üretim kapasitelerinin çok azını kullanıyor. Depolarını ithal ürünlerle dolduruyor. Türkiye, ithal ürün cenneti haline geldi. Vergi ve sigorta primlerinin yüksek olduğu böyle bir ortamda ucuz giren ürünle sizin pahalı ürününüz ne kadar mücadele edebilir? Konya'da birçok firma, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi nedeniyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çekiyor. Üretim yapmak amacıyla, yatırım amacıyla değil işçi parasını ödemek için çekiyorlar. Böyle giderse 2008 ve 2009 yılında ülkeyi çok büyük sıkıntılar bekliyor."
Bazı firmaların kapandığını, bazılarının işçi çıkarma planları yaptığını dile getiren Yıldız, "Orta ölçekli sanayicinin durumu 2 yıl öncesine göre çok farklı. Çekler ödenemez duruma geldi. 2-3 yıl önce lüks araçlara binen sanayicilerden bazıları, şimdi sokak arasındaki bir bakkal dükkanından daha kötü duruma düştü. Hammadde girdilerimiz 3 yıl öncesine kadar dolar bazında 2 katına çıktı ama ihracatta döviz düşünce zarar ettik" dedi.
Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez de konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Özellikle "otomotiv yedek parça üreten firmaların düşük kur nedeniyle işçi ücretleri ve elektrik borcunu ödemek için kredi çektiği, çeklerini ödeyemediği ve iş yerlerinin kapandığı" şikayetlerinin hatırlatılması üzerine Üzülmez, şunları kaydetti: "Otomotiv yedek parça başta olmak üzere KOBİ'lerde kur sıkıntısı var. İhracata dayalı iş yapan sanayici ciddi sıkıntı içinde. Özellikle bağlantıları dolar bazında ise girdileri müthiş arttı ama ihracatta döviz düşüyor. Bundan dolayı sıkıntılar var. Bağlantılarını, sözlerini yerine getirmek için elektrik borcunu ve malzeme borcunu bankadan kredi çekerek ödüyorlar. Bu nereye kadar gider bilmiyoruz. Ekonominin genel gidişatı çok iyi değil."
Hükümetin 2008'de bazı öneri ve tedbir paketleri hazırladıkları yolunda açıklamalar yapıldığını vurgulayan Üzülmez, "Bunları görmeden 2008 ve 2009'da ne olacağını söylemek mümkün değil. Kur ihracatçıyı gerçekten çok zorluyor. Ben bile artık ihracat yapamaz duruma geldim. Yurt dışıyla yeni bağlantılara girmedim. İhracatçının mücadele gücü düşüyor" diye konuştu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.