İlk millî savaş gemisi Heybeliada'da

İlk millî savaş gemisi Heybeliada'da

 Gül, sanayi, bilim ve teknolojide çok ileri giden ülkelerde motor gücün savunma sanayii olduğunu belirterek, "Barış istiyorsanız, istikrar istiyorsanız,...

 

Gül, sanayi, bilim ve teknolojide çok ileri giden ülkelerde motor gücün savunma sanayii olduğunu belirterek, "Barış istiyorsanız, istikrar istiyorsanız, hak ve hukukunuzu korumaya hazırsanız savaşa da hazır olmanız gerekir." dedi.

Yerli otomobil, uçak derken şimdi de yerli savaş gemisi üretimi gündemde. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha önce dışa bağımlı olarak satın alınan savaş gemilerini bugün Türk mühendisler, teknisyenler, işçiler ve emekçilerle beraber üretmenin gururunun yaşandığını söyledi. Gül, Preveze Deniz Zaferi'nin 473. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında, dizaynı ve entegrasyonu tamamen milli imkânlarla gerçekleştirilen ''Heybeliada'' gemisinin hizmete girişi, "Büyükada'' gemisinin de denize indirilmesi amacıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, barış ve huzura vurgu yaptı. Gül, "Barış istiyorsanız, istikrar istiyorsanız, hak ve hukukunuzu korumaya hazırsanız savaşa da hazır olmanız gerekir. Savaş, en son tercih edilen bir olaydır. Savaşı hiç kimse tercih etmez. Aslında en kötü senaryodur ama savaşmamak ve savaşı önlemek, barışı tesis etmek ve barışa herkesi mecbur kılmak için savaşa da hazır olmak gerekir.'' diye konuştu. Heybeliada ve Büyükada gemilerinin yapımında 50'ye yakın özel sektör firması görev aldı. Gül, sanayi, bilim ve teknolojide çok ileri giden ülkelerde motor gücün savunma sanayii olduğunu belirtti.

Aynı törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Türkiye, artık dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş bulunuyor.'' dedi. Başbakan, Türk bayrağının denizlerde de, okyanuslarda da barışın sembolü olmaya devam edeceğini söyledi ve ekledi, "Ekonomimiz sağlam bir şekilde hedeflerine ilerlerken, dış politikada Türkiye her mecrada barışın bayraktarlığını yaparken, savunma sanayisinde de tarihî bir eşiği bugün aşmış oluyoruz.'' Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak giriştiği petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine ilişkin de bir değerlendirmede bulundu. Güney Kıbrıs Rum kesimine karşı hemen gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Bundan sonra milli menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa onu tereddütsüz bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Barışın imkânlarını sonuna kadar değerlendireceğiz, ama ülkemizin hukukunu da sonuna kadar koruyacağız."dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Gemiler savunma sanayii için lokomotif oldu

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Türkiye'de ilk kez bir savaş gemisinin silah ve sensör sistemlerinin kısmen tasarım ve tüm entegrasyonunun bütün safahatlarıyla milli olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Genesis Savaş Yönetim Sistemi'nin milli kabiliyetlerin gelişiminde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Bilgel, bu sayede tamamen milli bir yazılım altyapısıyla tüm sensör ve silah sistemlerinin hiçbir bağımlılık olmadan tam performanslarında kullanılma kabiliyeti kazanıldığını kaydetti. MİLGEM'in ilk gemisi TCG Heybeliada ve denize indirilen Büyükada'nın bir tedarik projesi değil, bir teknolojik atılım, yerli harp gemisi sanayii için bir lokomotif, uluslararası alanda ise model olmayı hak eden ve büyük bir gururla dost ve müttefik donanmalara tavsiye edebileceğimiz performansını ispatlanmış örnek bir proje olarak tanımlayan Bilgel, Türkiye'nin böylelikle komuta kontrol sistemi geliştirme ve entegrasyon kabiliyetine sahip olan çok az sayıda ülke arasına girdiğini ve savaş sistemleri geliştirme konusunda seçkin bir ülke durumuna geldiğini vurguladı.

Milli Gemi Projesi (MİLGEM), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına binaen; keşif ve gözetleme, hedef, tespit, teşhis ve tanıma, erken ihbar görevleri ile üs ve liman savunması, denizaltı savunma harbi, su üstü harbi, hava savunma harbi, amfibi harekât ve karakol icra edecek 12 (4'ü opsiyonel) Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve keşif karakol gemisinin yerli tasarım, inşa, donatım ve entegrasyonu ile tedarikini içeriyor. Proje, 14 Mayıs 2004'te Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin başlangıç kararıyla fiilen başlatıldı. Yapımına 22 Ocak 2007'de başlanan "Heybeliada", 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Heybeliada'nın tam boyu 99,5, genişliği ise 14,4 metre. Projenin ikinci gemisi olan ve dün denize indirilen "Büyükada"nın 2013 yılının Ağustos ayında teslim edilmesi planlanıyor.

ZAMAN

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.