İlk Türk elektrikli araç aküsü gün sayıyor
Elektrikli araçlar için ilk Türk aküsü şubat ayında deneme üretimine başlıyor. yiğit akü tarafından üretilecek akünün seri üretimi ise, 2014...
Elektrikli araçlar için ilk Türk aküsü şubat ayında deneme üretimine başlıyor. yiğit akü tarafından üretilecek akünün seri üretimi ise, 2014 yılında başlayacak.
Yiğit Akü’nün geliştirdiği modele göre elektrikli otomobil kullanıcıları şarj istasyonlarında dolum için sadece 10 dakika kalacak, korkulduğu gibi saatlerce beklenmeyecek.
Tüketici şarj etmeyi unutup yolda kalsa bile “şarj yenileme uygulaması” ile aracını 10 dakika içerisinde hazır hale getirebilecek. kapıya kadar şarj hizmeti de elektrikli araç kullanıcılarını rahatlatacak bir hizmet.
Yiğit Akü tarafından geliştirilen ve Şubat ayında deneme, 2014 yılında seri üretime geçecek olan ilk Türk Elektrikli Araç Aküsü, uzun şarj sorunu gibi tüketiciyi tedirgin eden sorunları çözmüş olarak dünya pazarında yerini alacak.
Yiğit Akü’nün geliştirdiği modele göre elektrikli otomobil kullanıcıları şarj istasyonlarında korkulduğu gibi 6 saat değil dolum için sadece 10 dakika kalacak, korkulduğu gibi saatlerce beklenmeyecek. Tüketici bataryayı şarj etmeyi unutup yolda kalsa bile “şarj yenileme uygulaması” ile aracını 10 dakika içerisinde hazır hale getirebilecek. Kapıya kadar şarj hizmeti de elektrikli araç kullanıcılarını rahatlatacak bir hizmet. Şarj istasyonlarında ödenecek küçük dolum ücretinden başka bir maliyet kalemi olmaması da tüketicinin cebini ilgilendiren bir başka önemli ayrıntı.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yiğit Akü Genel Müdürü Dr.Hulki Büyükkalender, elektrikli araçlar için Lityum İyon akülerin laboratuvar denemelerini 3 yıldan beri sürdürdüklerini ve projeye 20 milyon Dolar yatırım yaptıklarını hatırlattı.
Devlet politikası haline gelmeli
Akü üretiminin yanı sıra, başta şarj olmak üzere, menzil, ekonomi, istasyon gibi sürecin bütününe yönelik çözümler üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Büyükkalender, “Cari açık gibi önemli sorunlarımızın aşılması için elektrikli araçlar konusu bir devlet politikası haline gelmeli” dedi. Büyükkalender, yerli otomobil üretmek için ortaya çıkacak Babayiğit’in öncelikle elektrikli araçlara yoğunlaşması gerektiğine dikkat çekti.
Bazı otomobil üreticilerini anlamak zor
Elektrikli araç için yapılan çalışmalarda bazı araç üreticilerinin uygulamalarının amaca uygun görünmediğini ileri süren Büyükkalender şunları söyledi:
“Elektrikli araçları yaygın kılmak için, hızlı şarj ve hızlı değişimin önü tıkanmamalı. Hızlı değişimin yolunu tıkayabilecek kararlar alan bazı otomobil üreticilerinin mantığını anlamak mümkün değil. Hızlı değişim seçeneği olmazsa elektrikli araç pazarı büyümez. Diğer yandan aracın performans kriterleri arasında yer alan araç ağırlığı elektrikli araçlarda çok daha hassas bir konu. Araç ağırlığını azaltma yönünde çalışma yapılmadan elektrikli araç dediğimiz araç, olsa olsa dönüştürme araç olur. Menzil sorunu ancak, hafifletilmiş ama daha fazla batarya koyulmuş araçlarla aşılabilir”
Otomobil üreticilerinin “günü yaşamak” adına geleceği heba etmemesi gerektiğini kaydeden Büyükkalender, bugün çok iyi durumda olan sektörün, elektrikli araç trendini ıskalaması halinde hantallaşacağı uyarısından bulundu.
Akaryakıt alım süresine eşit
Şarj istasyonlarının kurulumu için hazırladıkları kurguların devreye alınmasıyla en fazla 10 dakika içerisinde istasyona giren aracı yolcu edebilecekleri iddiasında bulunan Büyükkalender, bu kurgunun hayata geçirilebilmesi için TÜBİTAK’tan yeşil ışık beklediklerini ifade etti. Devletin kararlı yaklaşımının otomotiv sektör stratejisi olarak açıklanması ve otomotiv üreticilerinin bu stratejiye uygun çalışmalarını beklediklerini kaydeden Büyükkalender, “On yıl sonra dünya elektrikli araçlarla gezerken biz buna ayak uyduramamışsak, yayayız demektir” dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.