Intermail’e posta hizmetleri yetki belgesi
INTERMAIL Türkiye genelinde “Posta Hizmetleri Yetki Belgesi” almaya hak kazanan yedi kurumdan biri oldu INTERMAIL, Türkiye genelinde posta hizmeti vermek üzere...
INTERMAIL Türkiye genelinde “Posta Hizmetleri Yetki Belgesi” almaya hak kazanan yedi kurumdan biri oldu
INTERMAIL, Türkiye genelinde posta hizmeti vermek üzere gerekli altyapıyı oluşturarak 09.05.2013 tarihli 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu çerçevesinde Posta sektörünü düzenleyici kurum olarak belirlenen Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan 14.11.2014 tarihinde Posta Hizmetleri Yetki Belgesi’ni almaya hak kazandı. (PHS-ULS-005).
1950’lerden 2000’li yıllara kadar sadece PTT’nin tekelinde yürüyen posta ve dağıtım hizmetleri, özellikle bankaların ihtiyaçlarıyla farklı kanallardan yapılmaya başlanmıştı. Günümüzde elektronik ticaretin artmasıyla birlikte, kapıda tahsilat konusunun gündeme gelmesi ve bankacılıkta internet bankacılığı hatta sosyal medya bankacılığının gelişmesiyle kıymetli evrak dağıtımı ve ilgilisine teslimatı daha da önem kazandı. 2000’li yıllarda ortada böyle ciddi bir talep varken, bu hizmeti arz etmek isteyen şirketlerin çeşitli engellere takılması ve yapılan işin posta tekeline girip girmediğinin tartışılması kargo ve kurye sektöründe bazı düzenlemeler yapılmasını gerektirdi. Bu gereklilikle ortaya çıkan “Posta Hizmetleri Yetki Belgesi” 09.05.2013 tarihli 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu çerçevesinde Posta sektörünü düzenleyici kurum olarak belirlenen Bilgi Teknolojileri (BTK) tarafından yetkilendirilmiş firmalara veriliyor.
Bu kapsamda Türkiye’de “Posta Hizmetleri Yetki Belgesi” almaya hak kazanan kurumlara belgeleri, Ulaştırma Bakanlığı’nın konferans salonunda düzenlenen bir törenle verildi. INTERMAIL bu törenle birlikte yetki belgesi almaya hak kazanan 7 kurumdan biri oldu.
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in katılımıyla 14 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşen törende, Posta Hizmeti Yetki Belgesi’ni INTERMAIL adına Interposta Dağıtım ve Lojistik Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Özdiler aldı. Törende konuşma yapan Bakan Elvan teknolojik gelişmelerin en yoğun hissedildiği alanların başında haberleşme sektörünün geldiğini anlattı ve haberleşme alanının önemli bileşenini oluşturan posta sektöründe serbestleşme konusunda en önemli adımın bu yetkilendirmeyle atıldığını ifade etti. "Nerede rekabet ortamı varsa, orada başarı var, yüksek performans var, üretkenlik var" diyen Elvan, posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açılması ve özel sektör işletmecilerine yetkilendirme belgesi verilmesinin bu sektörün güçlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti. Havacılık sektöründe serbestleşmeye gidilmesiyle hem THY'nin hem de sektöre sonradan giren havayolu işletmecilerinin birlikte güçlendiğine işaret eden Elvan, posta hizmetleri sektöründe de aynı gelişmenin süratle sağlanacağına inandığını dile getirdi.
INTERMAIL adına Bakan Elvan’dan yetki belgesini alan Interposta Dağıtım ve Lojistik Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Rıfkı Özdiler, bu yetki belgeleri ile sektörün önünün ciddi anlamda açıldığını düşündüğünü kaydetti. “Sektörün böyle bir düzenlemeye gerçekten ihtiyacı vardı. Bu çalışmaları yapan başta Bakanımıza ve Kurul Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım” diyerek memnuniyetini ifade eden Özdiler, resmi kurum ve kuruluşların ihalelerinde belgenin aranması gerekliliği ile ilgili bakanlık desteğinin devam etmesini arzu ettiğini dile getirdi.
Yapılan törende INTERMAIL ile birlikte toplam yedi firmaya verilen bu yetki belgesi, posta hizmetleri ve dağıtım sektöründe yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor. 1950’lerden 2000’li yıllara kadar sadece PTT’nin tekelinde yürüyen posta ve dağıtım hizmetleri, özellikle bankaların ortaya çıkan ihtiyaçlarıyla teknolojinin daha çok işin içine girdiği bir hal aldı. Günümüzde ise elektronik ticaretin artmasıyla birlikte, kapıda tahsilat konusunun gündeme gelmesi; bankacılıkta internet bankacılığı hatta sosyal medya bankacılığının gelişmesiyle kıymetli evrak dağıtımı daha da önem kazandı. 2000’li yıllarda ortada böyle ciddi bir talep varken, bu hizmeti arz etmek isteyen şirketlerin çeşitli engellere takılması ve yapılan işin posta tekeline girip girmediğinin tartışılması kargo ve kurye sektörünün önünde duran en temel engel olmuştu.
“Ulaştırma Bakanımızın yetki belgesi töreninde belirttiği gibi, teknolojinin ve özel sektörün devreye girmesiyle birlikte bir hizmet sektörü olan posta sektöründe verimlilik daha da önem kazanacaktır. Özel sektörün piyasaya daha da aktif bir şekilde hizmet sunmaya başlaması ile bu rekabetten ivme kazanacak PTT AŞ’nin de aynen THY’nin izlediği yolu takip ederek bir dünya devine dönüşmesi mümkün olabilecektir” diyen Özdiler, rekabetin her sektörde itici güç olduğunu kaydetti.
Yeni yetki belgeleri ile Türkiye’deki kargo ve kurye şirketleri yatırımlarını arttırarak, şu anda sadece Amerika’da ve Avrupa’da prototip olarak geliştirilip uygulanan insansız hava araçlarıyla (İHA) paket teslimini Türkiye sınırları içinde de kullanabilecek..
“Posta Hizmetleri Yetki Belgesi”nedir?
6475 sayılı Kanun gereğince posta hizmeti verilebilmesi veya gerekli altyapının kurulup işletilebilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bu alanda yetkilendirilmiş olmak gerekmektedir. Yetkilendirme BTK tarafından bu konuda tanımlanan kriterleri sağlayan firmalara verilmektedir. INTERMAIL ile birlikte yetki belgesini alan diğer 6 şirket; Kurye Net Motorlu Kuryecilik ve Dağıtım Hizmetleri Anonim Şirketi, İnter Global Kargo Ticaret Limited Şirketi, TNT International Express Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi, Yurt İçi Kargo Servisi Anonim Şirketi, AGT Kurye Hizmetleri Anonim Şirketi, DHL Worldwide Express Taşımacılık ve Ticaret Anonim Şirketi olmuştur.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.